Lounais-Häme

Metallitie kuntoon ja tontit tasaiseksi – Urjala investoi ensi vuonna rakentamiseen

Metallitien tontit tasataan ja tienpinnat kuntoon, rahaa myös päiväkotiin ja vuodeosaston tilojen uuskäyttöön.
Pykälöntien ja Metallitien päällystys on ensi vuoden investointisuunnitelmassa Urjalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pykälöntien ja Metallitien päällystys on ensi vuoden investointisuunnitelmassa Urjalassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Urjalan kunnanhallitus esittelee valtuustolle ensi vuodeksi alijäämäisen talousarvioehdotuksen. Alijäämää on luvassa noin 530 000 euroa.

Kunta aikoo kuitenkin investoida 2,02 miljoonalla eurolla yhdyskuntarakentamiseen, kiinteistöjen rakentamiseen ja vesihuoltoon.

Investointiohjelmassa on mukana Kolkan teollisuusalueella sijaitsevan Metallitien tonttien tasaus ja Metallitien ja Pykälöntien päällystys. Niihin kuluu arviolta 620 000 euroa.

Ensi vuodelle tulisi myös varata puoli miljoonaa euroa Laukeelan päiväkotiin. Tuore kuntokartoitus näytti vihreätä valoa kiinteistön remontointisuunnitelmalle. Kolmen vuoden aikana päiväkotiin investoitaisiin yhteensä noin 1,05 miljoonaa.

Ensi vuoden investointisuunnitelmassa varattaisiin myös 100 000 euroa vuodeosaston tilojen saneeraukseen uuteen käyttöön. Vuonna 2021 saneeraukseen tulisi taloussuunnitelman mukaan varata jo enemmän eli 700 000 euroa.

Urjalassa on kaavailtu, että sosiaalitoimiston palvelut ja kotihoitoyksikkö voitaisiin sijoittaa tyhjilleen jääviin vuodeosaston tiloihin. Tilat vapautuvat, kun vuodeosaston palvelut siirtyvät ensi kesänä Valkeakosken terveyskeskussairaalaan.

Tähän asti sosiaalitoimisto ja kotihoitoyksikkö ovat toimineet erillään, sosiaalitoimisto kunnantalolla ja kotihoitoyksikkö viime ajat terveysaseman alimmassa kerroksessa.

Vesihuollon yksittäinen suuri investointi olisi Urjalassa ensi vuonna vesihuoltolinja Huhdista jätevedenpuhdistamolle. Sen kustannukset ovat noin 500 000 euroa.

 

Investointien vuoksi kunta tarvitsee ensi vuonna lisää lainaa 1,5 miljoonaa, koska vuosikate ei riitä kattamaan nettoinvestointeja. Samanaikaisesti vanhoja lainoja lyhennetään noin 950 000 eurolla.

Vuosikate vuonna 2020 on noin 960 000 euroa eli yli puoli miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Se ei aivan riitä arvioituihin poistoihin, joita kertyy noin 1,5 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Toimintakate heikkenee Urjalassa arvion mukaan reilulla puolella miljoonalla eurolla.

Urjala arvioi toimintatuottojensa kasvavan ensi vuonna tähän vuoteen verrattuna noin 2,5 prosentilla. Kasvu selittyy pääasiassa vanhustenhuollon tehostetun asumisen palvelusetelin kirjaamiskäytännöllä. Tuotot ovat noin 5,1 miljoonaa euroa.

Toimintakulut kasvavat ensi vuonna noin 2 prosentilla niin, että ne ovat noin 35 miljoonaa euroa.

Lue myös: Urjalassa veroprosentit säilyvät nykyisellään

 

Veroja Urjala arvioi ensi vuonna kertyvän noin 16,2 miljoonaa euroa. Summa laskee yhdellä prosentilla verrattuna tähän vuoteen.

Ensi vuoden talousarvio on laskettu sen mukaan, että Urjalan kunnan valtionosuudet ja veromenetysten kompensaatiot vuonna 2020 ovat noin 14,7 miljoonaa euroa.

Lopulliset päätökset kuntien valtionosuuksista vuodelle 2020 tehdään joulukuun 2019 lopussa.

Valtuusto kokoontuu päättämään ensi vuoden talousarviosta ja tulevien vuosien taloussuunnitelmasta ensi maanantaina 16. joulukuuta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic