Lounais-Häme Kanta-Häme

Metallivarkaudet ovat yleistyneet hurjasti, ja katalysaattorivarkauksia on tapahtunut myös Forssan seudulla: "Jos heille sattuu ohi mennessä nälkä, niin he voivat tehdä iskun"

Liiton hallituksen puheenjohtaja toivoo lisää resursseja sekä poliisille että tullille ja kovempia rangaistuksia metallivarkaille.
Yksikön johtaja Kirsi Laine-Mäki Envorilta sanoo, että käteiskaupan kieltäminen romualalla saattaisi johtaa myös ongelmatilanteisiin. Laine-Mäen kanssa kuvassa Kalle Mattson Envorilta. Kuva: Tapio Tuomela
Yksikön johtaja Kirsi Laine-Mäki Envorilta sanoo, että käteiskaupan kieltäminen romualalla saattaisi johtaa myös ongelmatilanteisiin. Laine-Mäen kanssa kuvassa Kalle Mattson Envorilta. Kuva: Tapio Tuomela

Erityisesti katalysaattorivarkaudet, mutta myös muut metallivarkaudet ovat yleistyneet Suomessa viime aikoina hurjasti.

Metallinkierrätysalaa edustava Suomen Romukauppiaiden Liitto tunnistaa ongelman.

Liitto ohjeistaa jo tällä hetkellä jäseniään ohjaamaan suoraan pankkitilille yli 500 euron ostot yksityisiltä. Yritysostot puolestaan käsitellään aina pankkitilin kautta.

Kaikki alan toimijat eivät kuulu liittoon eivätkä ole sitoutuneet sen ohjeistuksiin. Liitto näkee, että ainoastaan kieltämällä käteiskauppa lainsäädännöllä se saataisiin koskemaan kaikkia alan toimijoita.

– Ongelma ei ole yksin romualan, vaan metallivarkauksia kohdistuu myös rakennus- ja metallialaan. Härskeimmillään varastetaan metallipajan hankkima uusi, käyttämätön kupari, leikataan se paloiksi ja myydään romuna. Käteiskaupan lopettaminen voisi olla ainakin pieni hidaste tai este tällaiselle toiminnalle, sanoo Romukauppiaiden Liiton hallituksen hämeenlinnalainen puheenjohtaja Harri Niukkanen.

Varkailla eri pelisäännöt

Hämeenlinnassa ja Janakkalassa toimivan Tramel oy:n toimitusjohtaja Niukkanen ja Romukauppiaiden Liiton hallituksen forssalaisjäsen Kirsi Laine-Mäki näkevät, että paljon julkisuudessa esillä olleet katalysaattorivarkaudet eivät ainakaan toistaiseksi ole Kanta-Hämeessä saman suuruusluokan ongelma kuin isommissa kaupungeissa, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

Käytännössä varkaat leikkaavat akkutoimisilla työkaluilla katalysaattorin vaikkapa kadun varteen pysäköidyn auton alta hyvin nopeasti.

– Varasliigat liikkuvat ympäri Suomea. Jos heille sattuu Forssan tai Hämeenlinnan seudun ohi mennessä nälkä, niin sitten he voivat tehdä iskun. Tuntuu, että he löytävät hyvin paikat, joista on helppo varastaa, Niukkanen sanoo.

Niukkanen antaa melko yksinkertaiselta kuuluvan neuvon kuluttajille ja yrittäjille.

– Kaikki vähänkin arvokas tavara kannattaa säilyttää sisätiloissa. Kannattaa hankkia hälyttimet ja liiketunnistimet. Jos nurkissa on jotakin turhaa, se kannattaa viedä kierrätykseen romuliikkeeseen.

Niukkanen tietää kymmeniä tapauksia, joissa esimerkiksi lyijyakkuja on varastettu pihalta keskellä kirkasta päivää.

– Mitä vähemmän pihalla on tavaraa, sitä vähemmän se houkuttelee varkaita. Suomalainen ajattelee helposti, ettei kukaan tule pihalle varastamaan, mutta varkailla on erilaiset pelisäännöt.

Niukkanen pohtii, voisivatko nopeammin annetut ja ankarammat tuomiot hillitä osaltaan varkauksia, sakkoja kun kiinni jääneet eivät hänen mukaansa tuppaa maksamaan.

Hän myös toivoo poliisille ja tullille lisää resursseja varauksien selvittämiseen ja ennaltaehkäisemiseen.

Käänteinen pankkisiirto helpottaisi

Kirsi Laine-Mäen mukaan käteiskaupan kieltämisestä romualalla on keskusteltu runsaasti liiton hallituksessa. Osa jäsenistä on puolesta, osa vastaan.

Hän kertoo, että Ruotsissa ja Virossa on ollut niin sanottu käänteinen siirto pankkitilille, eli vaikkapa käytetyn akun ostava romuliike voi pankkikortin avulla siirtää maksun akusta asiakkaan tilille. Samaa mahdollisuutta hän kaipaa Suomeenkin.

Käteiskaupan kieltäminen saattaisi Laine-Mäen mukaan johtaa myös ongelmatilanteisiin.

– On parempi, että asiakas tuo käytetyn akun kierrätykseen kuin se jää johonkin autotallin nurkkaan. Maksamme siitä vaivanpalkkaa 10-20 euroa painon mukaan, mutta käteiskaupan kieltäminen tietäisi yrittäjälle lisäkuluja ja -töitä, kun jokaisesta käteisostoksesta pitäisi kirjoittaa erikseen ostolasku pakkikirjaamista varten ja jokaisesta menee pankin käsittely maksu.

Laine-Mäen mukaan tällä hetkellä käteisostoista tehdään käteisostotodistus ja päivän päätteeksi otetaan yksi kassaraportti, joka menee kirjanpitoon, joten kuluja tulee yksi kirjaus 20-30 kappaleen sijaan.

Lue myös: Romukauppiaat huolissaan huijareista

Katalysaattorivarkaudet Kanta-Hämeessä tammi-marraskuun aikana

Tekoaika

 • Tammikuu 3
 • Helmikuu 6
 • Maaliskuu 4
 • Huhtikuu 2
 • Toukokuu 12
 • Kesäkuu 12
 • Heinäkuu 12
 • Elokuu 18
 • Syyskuu 18
 • Lokakuu 23
 • Marraskuu 12

Tekopaikat

 • Riihimäki 53
 • Hämeenlinna 43
 • Janakkala 12
 • Forssa 6
 • Hattula 3
 • Loppi 2
 • Jokioinen 1
 • Hausjärvi 1
 • Tammela 1

Virhemarginaali on +/- muutama juttu. Samaan ilmoitukseen on voitu kirjata kaksikin ajoneuvoa.

Luvuissa ovat mukana myös varkauden yritykset.

Uusimmat

Fingerpori

comic