Lounais-Häme

Metoo-somekirjoittelu toi sakot neljälle naiselle - oikeus katsoi, että naiset loukkasivat laulaja Tomi Metsäkedon kunniaa

Helsinki
05.10.2018, 13:50

Kotimaa

Neljä naista on tuomittu sakkoihin laulaja Tomi Metsäketoa koskevista kirjoituksista sosiaalisessa mediassa. Kaikki neljä syytettyä tuomittiin 25 päiväsakkoon kunnianloukkauksesta. Sakoista kertyy maksettavaa naisten tuloilla 150-675 euroa.
Metsäketoa kutsuttiin viimesyksyisissä kirjoituksissa muun muassa sarja-ahdistelijaksi ja raiskaajaksi. Kaikki syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikoksiin. Heidän mukaansa heillä oli perusteltu syy olettaa, että muun muassa sosiaalisen median aiemmassa kirjoittelussa esitetyt asiat olisivat totta. Osa viittasi myös käynnissä olleseen metoo-keskusteluun.
Helsingin käräjäoikeus toteaa tuomiossaan, että metoo-keskustelu on yleiseltä kannalta merkittävä asia.
– Siltä osin kun kysymys on ollut julkisuuden henkilön kielenkäyttöä ja epäasialliseksi mahdollisesti koettua käyttäytymistä koskevasta arvostelusta, on avoin keskustelu ja voimakkaankin kritiikin esittäminen luonnollisesti lähtökohtaisesti sallittua, oikeus totesi.
Tässä tapauksessa naiset kuitenkin ylittivät oikeuden mukaan sananvapauden rajat.
– Viimeistään siinä vaiheessa, kun kuvaan tulevat mukaan rikoksiin syyllistymistä koskevat väitteet tai vihjaukset, on raja ylittynyt, tuomiossa sanotaan.

Yksittäiset kirjoitukset eivät riittäneet törkeään tekomuotoon

Syksyllä sosiaalisessa mediassa käytiin laajempaa keskustelua Metsäkedon toiminnasta. Osassa mediaakin esillä olleet häirintäsyytökset johtivat siihen, että Metsäketo poistettiin viime syksynä Tähdet, tähdet -televisio-ohjelmasta. Hän sai potkut myös Mamma Mia -musikaalista.
Syyttäjä vaati naisille rangaistusta törkeästä kunnianloukkauksesta, mutta oikeus katsoi, että törkeä tekomuoto ei täyttynyt, vaikka osa kirjoituksista oli nähtävillä Facebook-ryhmässä, johon kuului julkaisuhetkellä ainakin 50 000 henkilöä.
– Jokainen syytteenalaisista kirjoituksista on joka tapauksessa ollut vain yksittäinen vastaus tai kannanotto verkkoyhteisöissä meneillään jo olleisiin asianomistajaa koskeviin keskusteluihin. Neljän henkilön yksittäisillä kirjoituksilla ei ole voitu aiheuttaa asianomistajalle sellaista suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa, jollaista törkeysperuste edellyttää, oikeus katsoi.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti