Lounais-Häme Tammela

Metsä voi tarjota lapselle tutkimusmatkan – "Luontosuhdetta kannattaa rakentaa jo nuorena"

Pieni lapsi näkee luonnossa sellaisia asioita, joita aikuinen ei huomaakaan, sanoo Tammelan varhaiskasvatusjohtaja. Metsässä luontosuhde vahvistuu ja lapsi oppii uusia asioita.
Joni Hernberg opettaa Olof Österbergille (vas) ja Albert Mäkelälle, kuinka nuotio sytytetään. Lapset pääsevät tutkimaan tuohia, kiehisiä ja tuluksia.

Tammelalainen Neea Vepsä painaa luupin kiven pintaa vasten. Hän kumartuu tihrustamaan tarkasti, miltä kiven suurennettu pinta näyttää.

– Minä tutkin kivellä olevia neulasia, Neea tarkentaa.

Päiväkotia käyvän Neean suosikkipäivä on maanantai, joka on päiväkodin metsäretkipäivä. Nyt Neea on päässyt nauttimaan metsäretkestä myös lauantaina, koska Tammelan varhaiskasvatus järjesti perheille luontoliikuntatapahtuman Hämeen luontokeskukseen.

Luontokeskuksen lähettyvillä kiertävien polkujen varrelle on tehty toimintapisteitä. Niissä perheet pääsevät harrastamaan metsäparkouria ja maastopyöräilyä, tekemään sirkustemppuja ja syömään nuotiolla paistettuja rieskoja sekä juomaan lämmintä mehua.

Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa perheitä yhteiseen tekemiseen ja lapsia liikuntaan. Kunta kannustaa lapsia myös tutustumaan luontoon.

– Aikuinen ei aina ymmärräkään, millaisesta näkökulmasta lapsi katsoo luontoa. Pelkkä saniainen voi olla pienelle ihmiselle suuri kasvi, jota täytyy tutkia lähemmin, Tammelan varhaiskasvatusjohtaja Paula Laakso sanoo.

Hän korostaa, että lapsi ei tarvitse kaikkea valmiina. Perheen pienimmän voi vain viedä metsään, ja tällä alkaa ihmeellinen tutkimusmatka.

– Luonnossa samoilu on ilmaista, ja lapselle yleensä todella miellyttävää.

Luonnon parissa työskentelevä tammelalainen Joni Hernberg opettaa mehupisteellä Olof Österbergille ja Albert Mäkelälle, miten nuotio tehdään.

Olofille nuotion teko on tuttua metsäeskarista, mutta Albert ei ole koskaan itse tehnyt nuotioita. Hän on vain paistanut nuotiolla makkaraa.

Hernberg sanoo, että lapsille tulisi tarjota mahdollisuuksia luontosuhteen kehittämiseen jo pienenä. Hernberg itse loi suhteensa luontoon vasta aikuisiällä – työuupumuksen, masennuksen ja paniikkikohtausten jälkeen.

– Nykyisin ymmärrän, millainen voimavara luonto on ihmiselle elämän eri vaiheissa. Luonto voimauttaa, kun elämässä tapahtuu. Jouduin itse istumaan monta päivää kannonnokalla, jotta pääni alkoi olla järjestyksessä.

Hernberg toivoo, ettei kenenkään muun tarvitsisi löytää yhtä kivistä tietä luontosuhteeseensa, vaan että se syntyisi luonnollisesti jo lapsena. Hän kannustaakin vanhempia viemään lapset luontoon jo varhain. Nuorena hankittu luontosuhde tarjoaa hyvää oloa läpi elämän. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic