Lounais-Häme

Metsää voi katsella nyt erilaisin silmin

Vappuna vuonna 1975 Olli Lähteenkorva kaarsi Forssaan pienellä Fiatillaan.

Muuttokuorma oli kalusteiden osalta melko vaatimaton, Fiatin takapenkillä ollut patja. Sen vastikään Evon metsäoppilaitoksesta valmistunut Lähteenkorva kantoi Forssan keskustassa sijainneeseen kerrostaloon, uuteen kotiinsa.

Lähteenkorva oli juuri aloittamassa ensimmäisessä työpaikassaan.

-Tullessani ajattelin, että jos vuoden verran Forssassa aluksi työelämää silmäilisi, Lähteenkorva muistelee.

Tuosta hetkestä on kulunut nyt 41 vuotta.

Lähteenkorva teki koko työuransa puunostajana samalla työnantajalla. Lähteenkorvan aloittaessa firman nimi oli vielä Yhtyneet Puutehtaat, mutta sen fuusioituessa metsäteollisuusyhtiö Kymmenen kanssa työnantaja muuttui UPM Metsäksi.

-Forssan seudun metsät ovat minulle hyvin tuttuja. Täällä Lounais-Hämeessä metsät näyttävät hyvältä – metsiä hoidetaan hyvin, Lähteenkorva sanoo.

-Forssan seudun puut myös kiinnostavat teollisuutta kovasti, sillä seutukunnan sijainti on ollut niin keskeinen. Tänä päivänä kyllä kuljetusmatkat täältä alkavat olla hieman pitkiä. Mutta puun laatu on täällä silti erikoisen hyvää.

Metsäalalle Lähteenkorva päätyi isän esimerkkiä seuraten.

-Tuohon aikaan helposti lähdettiin isän kanssa samalle alalle. Isä oli metsänhoitopuolella, mutta itselläni mielenkiinnon kohde oli enemmän puunoston puolella.

Puunostajana Lähteenkorva seurasi näköalapaikalta, miten puunkorjuu mullistui 41 vuodessa.

-Aloittaessani puunkorjuu oli miestyövaltaista hommaa, Lähteenkorva toteaa.

Metsurit kaatoivat puut sahalla, karsivat ja katkoivat. Oma taitolajinsa oli myös puun saaminen pois metsästä, sillä ajokoneita ei tuohon aikaan vielä ollut.

-Metsäkoneita alkoi kyllä tulla siinä 70-luvun lopulla. Nykyäänhän puunkorjuu on sataprosenttisesti koneellista. Puunhankkijakin on pystynyt kymmenkertaistamaan puumääräänsä.

-Oman työni kannalta kuitenkin ratkaisevin muutos työssä oli se, kun kännykät tulivat. Sitä ennen työpäivät olivat pitkiä, kun puhelin alkoi piristä kuudelta aamulla ja viimeiset puhelut tehtiin kymmeneltä illalla. Lankapuhelin aikaan ei ihmisiä muutoin saanut kiinni. Työ muuttui pitkälti päivätyöksi kännyköiden myötä 90-luvulla.

On metsäala muutenkin muuttunut. Lähteenkorvan aloittaessa uraansa metsäala oli hyvin miehinen. Naisia ei alan töissä näkynyt ennen kuin 70-luvun loppupuolella, jolloin metsätalousoppilaitoksista vasta valmistuivat ensimmäiset naiset.

-Nyt naisia on alalla koko ajan enemmän. Ala sopii yhtä hyvin naisille, jossain määrin ehkä paremminkin, sillä naiset ovat monesti parempia kuuntelemaan ja keskustelemaan – nämä ovat taitoja, joita puunostaja tarvitsee.

Heinäkuun alussa Lähteenkorva jäi eläkkeelle, 41 vuoden työuran jälkeen.

-Harvinaistahan se on, että samalla työnantajalla on näin pitkään, mutta kun sattuu hyvälle työnantajalle päätymään, ei kaduta, Lähteenkorva tuumaa.

-On se jännä juttu, että eläkkeelle halutaan yleensä mahdollisimman pikaisesti. Itselleni ei tällaisia ajatuksia tullut mieleenkään. Vaikka niin pitkään töitä tekikin, jokainen päivä oli erilainen. Kyllä eläkkeellä oleminen silti on tuntunut hyvältä. Vaikka vasta muutama viikko tässä on mennytkin, niin nyt jo ei aina erota, onko maanantai vai keskiviikko, Lähteenkorva sanoo nauraen.

Säätiedotuksiakaan ei enää tarvitse niin tarkkaan katsella.

-Vaimon kanssa olemme vuosikausia puhuneet, että työni on ollut riippuvainen kelistä. Viime vuosina talvet eivät ole olleet kovin otollisia puunkorjuun kannalta, kun maa on ollut sula ja vettä on satanut. Metsäänkin tuppaa jäämään jälkiä, kun isolla koneella sinne mennään. Nyt minun ei enää tarvitse kiukutella sateesta.

Lähteenkorva arvelee, että eläkepäivät eivät pääse käymään pitkiksi.

-Innostuin aikanaan hirrenveistosta ja olen tehnyt mökkitontilleni Renkoon neljä erilaista hirsirakennusta alusta loppuun, metsästä valmiiksi torpaksi asti. Ohjelmassa on niiden kunnostusta, Lähteenkorva sanoo.

-Ja toukokuussa meille syntyi ensimmäinen lapsenlapsi, mikä on ollut tämän kesän kohokohta. Aika on mennyt nytkin kuvia kännykästä katsellessa. Nyt toivotaan kuntoa ja voimia seurata, mitä tapahtuu.

Myös marjastus ja sienestys kuuluvat Lähteenkorvalle mieluisiin puuhiin.

-Kyllä minä aion kierrellä ja katsella metsiäkin, mutta vähän toisenlaisilla silmillä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic