Lounais-Häme

Metsään menemisen trendi näkyy myös varustekaupoilla – Tärkein varuste on kuitenkin maalaisjärki

Asiantuntijat kannustavat retkeilystä innostuneita testailemaan tunnelmia päiväretkillä. Jos into syttyy, varusteita voi alkaa hankkia vaatimustason kasvaessa.
Päiväretkelle riittävät varusteet ovat reppu, eväät ja hyvät kengät. Pidemmälle vaellukselle tarvitaan jo hieman enemmän tykötarpeita. Kuva: Riku Hasari
Päiväretkelle riittävät varusteet ovat reppu, eväät ja hyvät kengät. Pidemmälle vaellukselle tarvitaan jo hieman enemmän tykötarpeita. Kuva: Riku Hasari

Metsään tekisi mieli – mutta mitä tarvitaan mukaan? Kysymys on tullut viime vuosina yhä tutummaksi retkeily- ja vaellusvarusteita myyvissä liikkeissä. Ilmiö ei ole yllätys: esimerkiksi kansallispuistokäyntien vuosittainen määrä on Metsähallituksen tilastojen mukaan kaksinkertaistunut reilussa kymmenessä vuodessa.

Partioaitan toimitusjohtaja Nina Ehrnrooth kertoo, että aloittelijoiden määrän lisääntyminen on näkynyt varustevuokrauksen suosiossa sekä liikkeissä pidetyissä klubi-illoissa, joita tosin ei nyt korona-aikana ole voitu järjestää. Esimerkiksi retkeilyn alkeisiin opastava teemailta on ollut viime vuosina hyvin suosittu.

Toimitusjohtaja Johanna Rantala Scandinavian Outdoorista sanoo, että yksi merkki aloittelijoiden määrän kasvusta on ollut lisääntynyt palvelutarve myymälöissä ja verkkokaupan chat-palvelussa.

– Kokeneet retkeilijät tietävät etukäteen, mitä makuualustaa tai makuupussia he hakevat ja vaikka tilaavat sen verkosta. Aloittelijat pyytävät apua eivätkä välttämättä etukäteen tiedä, mitä oikeastaan ovat hakemassa, hän kuvailee.

Samoin Intersportin ketjujohtaja Juha Nurminen sanoo ulkoiluinnon näkyvän liikkeissä, sillä myös esimerkiksi polkujuoksu- ja päiväretkeilyvarusteiden kysyntä on viime vuosina kasvanut.

Perustarpeet löytyvät melkein joka kodista

Suomen Ladun viime vuonna teettämän kyselyn mukaan moni haluaisi aloittaa retkeilyn harrastamisen, mutta esteenä on muun muassa varusteiden puute. Järjestön aikuisliikunnan suunnittelija Juhani Lehto huomauttaa, että kyse on mielikuvasta.

– Kaikki päiväretkelle tarvittava löytyy käytännössä joka kodista ilman hankintoja. Tärkeintä on jalkineet, sitten jonkinlainen reppu ja eväät sekä riittävä vaatetus.

Lehdon mukaan vasta yön yli retkeillessä vastaan voi tulla se, että esimerkiksi makuupussia, telttaa tai makuualustaa ei löydy valmiina varastosta. Samoin jalkineiksi eivät enää kelpaa lenkkarit silloin, kun siirrytään ulkoilureiteiltä sammalikkoon. Ennen varusteiden hankintaa hän kuitenkin kannustaa testaamaan retkeilyä lähimetsässä.

Huono kenkäpari voi pilata koko kokemuksen

Lehdon filosofia on, että retkeily on taitolaji, jossa tärkein varuste on maalaisjärki. Harrastuksen edetessä on kuitenkin kiistatonta, että esimerkiksi pitkillä vaelluksilla tai talvisilla yöpymisillä luonnossa tarvitaan kunnon välineitä jo turvallisuussyistä. Jos vaeltamista harrastaa sekä talvella että kesällä, kumpikin vuodenaika vaatii omanlaisiaan varusteita.

Kaikista olennaisin raja menee Lehdon mukaan turvallisuudessa. Niin kauan kun varusteiden puute tai laatu ei vaaranna ketään, kukin voi valita oman makunsa mukaisen arsenaalin. Esimerkiksi huonot kengät tai epäsopiva rinkka saavat todennäköisesti aikaan vahinkoa, joka heikentää ulkona liikkumisen tutkittuja hyötyjä tai vähintäänkin tekee liikkumisen epämiellyttäväksi.

Rantala painottaa, että varusteet on ajettava sisään hyvissä ajoin.

–   Varsinkin vaelluskengät ja rinkka on ostettava tarpeeksi ajoissa. Jos ei ole koskaan kantanut rinkkaa tai on kulkenut rinkan kanssa viimeksi lapsena partiossa, rinkkaan voi laittaa painoa ja testata sitä päiväretkellä, hän neuvoo.

Lehto neuvoo todella käyttämään aikaa itselle sopivien varusteiden valintaan. Silloin oppii, milloin kallis hankinta kannattaa ja milloin taas edullisempi vaihtoehto on omiin tarpeisiin riittävä. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic