Lounais-Häme Tammela

Sadekuuro viivästytti metsänpolttoa Liesjärvellä – Vartijat seuraavat tilannetta yön yli

Liesjärven kansallispuistossa poltetaan metsää. Kyseessä on luonnonhoidollinen metsän poltto, jonka tarkoituksena on jäljitellä luonnonkuloa. Polton tavoitteena on tuottaa alueelle palanutta ja hiiltynyttä puuainesta, joka on välttämätöntä lahopuusta ja palaneesta puuaineksesta riippuvaiselle lajistolle. Kuva: Tapio Tuomela.

Metsähallituksen ennallistamistyöt Liesjärven kansallispuistossa sujuivat alkuiltaan asti suunnitelulla tavalla.

– Sitten tuli sadekuuro ja tuuli tyyntyi täysin. Palo ei edennyt ja aikataulu viivästyi, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Ari Lahtinen kertoi tiistai-illalla seitsemän aikaan, jolloin vielä pari hehtaaria 8,5 hehtaarin alueesta oli polttamatta.

Lahtinen arveli heidän jatkavan töitä noin iltayhdeksään, minkä jälkeen katsotaan, onko metsänpolttoa tarvetta jatkaa myöhemmin.

Paikan päällä on ollut tänään reilu kymmenen hengen porukka Metsähallituksen työntekijöitä ja yrittäjämetsureita, jotka ovat sytyttäneet metsäkaistaleita kaasupullotohoilla ja kastelleet ympäröivää maastoa letkulinjalla, jottei tuli leviä hallitsemattomasti.

Vartijat seuraavat tilannetta yön yli. Lahtinen kertoo päivittäisiä tarkastuskäyntejä jatkettavan niin kauan, kunnes vesisateet kastelevat metsämaata riittävästi.

– Siinä voi mennä parikin viikkoa.

 

Metsänpolton tavoitteena on tuottaa alueelle palanutta ja hiiltynyttä puuainesta, joka on välttämätöntä lahopuusta ja palaneesta puuaineksesta riippuvaiselle lajistolle.

Lahtisen mukaan ennallistamispoltto monipuolistaa alueen luontoarvoja. Poltettava metsä on nyt pääosin noin 50 vuoden ikäistä mäntymetsää.

– Tässä pitää ajatella kokonaisuutta. Tokihan siellä joku linnunpesä jää palon alle, mutta kokonaisuudessaan poltto luo elinolosuhteita nykyistä laajemmalle eläimistölle ja eliöstölle. Yleensä esimerkiksi kolopesijät viihtyvät tällaisilla poltetuilla alueilla.

 

Alkukesän ajankohta on otollinen luonnonhoidolliselle metsänpoltolle. Metsä on kuivaa, joten iso osa luonnollisistakin metsäpaloista tapahtuu tähän aikaan vuodesta.

– Keli on ideaalinen: ei tuule kovaa ja on tarpeeksi kuivaa. Metsänpoltot tehdään melkein aina metsäpalovaroitusten aikaan, sillä märkää metsää ei voi polttaa, Lahtinen sanoo.

Pelastuslaitokselle tuli tiistai-illalla muutamia ilmoituksia metsänpoltosta aiheutuneesta savusta. FL

Juttua on päivitetty ajankohtaisin tiedoin 21.5. klo 19.20.

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic