Lounais-Häme

Metsäisiä mielikuvia tehtaan varjossa

Luonto kuului tämän vuoden Runopiknikin teemana. Sama teema näkyy myös esimerkiksi Aleksis Kiven Kanervala-runoteoksessa, joka saavutti tänä vuonna 150 vuoden iän. Runopiknikissä tosin on perinteisesti kunnioitettu Eino Leinon muistoa tämän syntymäpäivänä 6. heinäkuuta. Keskiviikkona runon ja suven päivää vietetään kuitenkin toiverunoja lausuen Tammelassa, Hämeen luontokeskuksella.

Kehräämön Piipputerassille sen sijaan kerääntyi sunnuntai-iltana noin 40 kuulijan ja lausujan joukko sanataiteen ympärille. Sitä tarjoili esimerkiksi Helsingissä asuva hämeenkyröläinen runoilija Sirpa Kyyrönen.

Helsingin Kirjamessuilta piknikin esiintyjäkaartiin napatulle kunniavieraalle käynti Forssassa oli ensimmäinen.

-Tämän päivän perusteella vanhat tehdaskiinteistöt miellyttävät silmää, ihasteli ammattirunoilija.

Neljän lapsen äiti pyhittää perhe-elämältä jäävän ajan työlle runouden parissa; hän on muun muassa runouteen keskittyvän Poesia-kustantamon tapahtumatuottaja ja vaikuttanut runoyhdistys Nihil Interitissä puheenjohtajanakin viime vuosina.

Runokokoelmia häneltä on tähän mennessä julkaistu kaksi, ja kolmas, Ilmajuuret, pukataan markkinoille ensi kuussa. Teoksen annista, kuten myös aiemmista töistä, saatiin makupaloja tuulisella piipunjuurella.

-Runoilijan työ on istumista. Pitää eksyä teemojen, aiheiden ja anekdoottien äärelle ja ruokkia itseään kiinnostavilla aineksilla, maalaili taiteilija yleisölle.

-Runojen synnyttämisessä auttaa esimerkiksi kolme päivää yksin metsässä, hän lisäsi.

Kyyrösen ensimmäinen kirja, Naispatsaita, kuvasi erilaisia naisen elämään kuuluvia muodonmuutoksia. Seuraava, Lempeät tukaanit, lähestyi luontoa ja oli tekijänsä mielestä rakkausrunokokoelma. Tulevan teoksen taustalla painaakin jo ekohuoli, joka on tullut Kyyröstä lähelle urbaanissa asuinympäristössä, Helsingissä.

-Ihania runoja. Vaikka en kaikkiin kielikuviin päässytkään sisälle, niin tunnelma välittyi runoista, arvioi Kyyrösen lausuntaa Lounais-Hämeen kirjanystävien sihteeri Kaija Hakala.

Hän harmitteli, että nyt 15. runotapahtuma on näillä näkymin viimeinen. Forssan kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä järjestetylle piknikille ei toistaiseksi ole jatkajia. Uutinen harmitti myös runoja pöytäseurueina kasaamaan päässyttä terassin yleisöä.

-Toivoisi, että tämä jatkuisi. Käytiin täällä jo 15 vuotta sitten ja usein sen jälkeen. Tämä on jo jonkinlainen perinne, sanoi Jorma Harjunen, joka oli saapunut paikalle Sirkku-vaimon kanssa.

Tälle kesälle mahtuu silti yhä luonto-aiheisia runotapahtumia. Tällä viikolla esimerkiksi aukeaa Jokioisten Elonkierrossa runopolku, jonka varrelta löytyy harrastelijakirjoittajien maalaisaiheisia töitä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic