Lounais-Häme

Metsäkoneilla töitä koko ajan enemmän

Vuosi 2015 oli ennätyksellinen vuosi suomalaisissa metsissä, sillä puuta korjattiin Suomessa yhteensä 58,5 miljoonaa kuutiometriä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Edelliseen vuoteen verrattuna kasvua oli viisi prosenttia.
Suomalaisen puun menekki kasvaa myös jatkossa, sillä metsäteollisuus on tehnyt viime vuosien aikana huomattavia investointipäätöksiä Suomeen. 
Esimerkiksi UPM investoi Kymissä sellutehtaan laajennukseen 160 miljoonaa euroa ja Sappi Kirkniemen paperitehtaan uuteen voimalaitokseen 60 miljoonaa euroa. 
Eniten huomiota on saanut Metsä Groupin omistaman Metsä Fibren rakentama Äänekoski-hanke. Uuden biotuotetehtaan rakentaminen maksaa 1,2 miljardia euroa. 
Uskon Äänekosken sellutehtaan vuoksi, että Suomessa puunkäyttö kasvaa edelleen, tammelalaisen metsäkoneyritys MetsäVahos oy:n toimitusjohtaja Jorma Vahos ennakoi.
Vaikka puunkorjuutyön tuottavuus on kehittynyt selvästi viime vuosina, ei tuloksellisesti vuosi 2015 ollut Suomessa edellistä juurikaan parempi. Tuottavuus on noussut teknologian, ammattitaidon ja menetelmien kehittymisen myötä, mutta myös kustannukset ovat selvästi nousseet.
– Niin se on mennyt. Kulutkin ovat kasvaneet, joten tulokset ovat olleet samoja. Vaikea sanoa, mistä se johtuu, Vahos sanoo.
Kanta-Hämeeseen suuria investointeja ei ole tehty, mutta Kanta-Hämeen Koneyrittäjien metsäjaoston puheenjohtaja Teemu Tolppa uskoo puun kysynnän kasvavan myös omalla alueellaan.
– Täällä on hyvin hoidetut metsät, aktiiviset metsänomistajat ja olemme hyvällä sijainnilla. Maakunnassa on kaksi tehokasta sahaa ja naapurimaakunnissa kohtuullisen matkan päässä useita tuotantolaitoksia, Tolppa kertoo Kanta-Hämeen koneyrittäjien tiedotteessa.
Myös Vahos uskoo investointien näkyvän lähiseudulla, vaikka suurempi hyöty olisi, jos investointi tehtäisiin lähelle.
– Lähempänä olevat hyötyvät paljon enemmän Äänekosken tapauksessa, me emme niin hirveästi. Puuvirta vähän vaihtuu meillä. Pohjanmaalta aletaan viedä Äänekoskelle, ei enää Raumalle. Me taas alamme viedä enemmän Raumalle jatkossa, Vahos sanoo.
Vielä Äänekoskella ei ole ollut vaikutusta MetsäVahos oy:n toimintaan.
– Jossain vaiheessa se alkaa vaikuttaa, mutta se asia mennee ensi vuoden puolelle. 
Vaikka puuta korjattiin enemmän kuin koskaan aiemmin, vuosi 2015 oli haastava metsäkoneyrittäjille kelien vuoksi. Korjuuta pystyttiin tekemään vain lyhyitä jaksoja vuoden aikana. Vahoksen yritys ei tee töitä vuoden ympäri, vaan huonojen kelien sattuessa pidetään taukoa.
– Kun metsät ovat pehmeitä, tulee kuukauden seisokki huhtikuun ja ehkä toukokuun aikoihin, Vahos sanoo
Monella pienemmällä metsäkoneyrittäjällä tauot ovat vielä pidempiä. Letkulainen Heikki Puosi työskentelee Metsäkoneurakointi Heikki Puosi ky:n nimissä ainoastaan muutaman kuukauden vuodesta.
– Nyt metsäkoneet ovat seisseet jo kaksi ja puoli kuukautta. Alueurakoitsijat hoitavat jatkuvan hakkuun, me olemme yhden tai kahden koneen toimija, Puosi sanoo.
– Olemme paikkaurakoitsijoita talviaikaan. Teemme marraskuusta maaliskuulle metsätöitä, muulloin keskitymme kaivinkoneyrittämiseen, Puosi jatkaa.
Aiemmin Puosilla riitti enemmän työtä metsissäkin.
– Ala on murroksessa. Tämä on muutosta, eikä tilanteesta voi valittaa. Pitää keksiä muita keinoja. FL

Suomen suurin metsäteollisuuden investointi
Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre rakentaa biotuotetehtaan Äänekoskelle Keski-Suomeen.Tehdas maksaa 1,2 miljardia euroa, mikä on tähän mennessä historian suurin investointi metsäteollisuudessa Suomessa.Biotuotetehdas aloittaa toimintansa vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä.Biotuotetehdas tuottaa sellua sekä muita biotuotteita, kuten tärpättiä, mäntyöljyä sekä biokaasua.Biotuotetehtaan selluntuotannon kapasiteetti on 1,3 miljoonaa tonnia vuodessa.Tuotannon käynnistyttyä työllistävä vaikutus koko arvoketjussa on arvion mukaan 1500 uutta työpaikkaa. Merkittävimpiä työllistämisvaikutuksia odotetaan metsätalouteen ja kuljetuksiin.Suomeen on viimeksi rakennettu sellutehtaita vuosina 1996 (Rauma) ja 2001 (Joutseno).Lähde: Metsä Fibre

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic