Lounais-Häme Forssa

Metsämiehestä mestariksi: "Puolessavälissä oli kamelin selkä katketa"

Vaativan riistamestarin koulutuksen on läpäissyt Suomessa vain 15 henkilöä.
Latviasta tuotu Oskari eli Osku on Roiskon kaveri metsäretkillä. Beaglet ovat sydäntä lähellä. Pieniä koiria kun ovat, ne sopivat juuri tällaisille metsäsaarekkeisille, tiheille alueille.

Nuotion savu pistelee silmiä laavulla metsän reunassa. Siellä riistamestari Jukka Roisko suunnittelee metsäretkeä seuraaville sateille.

– Metsästäjät sanovat, että mitä paskempi keli, sen parempi riista. Se on fakta homma, että eläimistö liikkuu tällaisella ilmalla paremmin.

Edesmennyt hyvä ystävä veti Roiskon aikanaan mukaansa metsästämään. Se jätti lähtemättömän jäljen, mikä johti lopulta harvinaiseen riistamestarin ammattitutkintoon.

– Kun tällainen kieroutunut mielenlaatu jostain innostuu, sen haluaa viedä niin pitkälle kuin mahdollista.

– Kun ryhdyn johonkin, niin haastan itseäni ja kun on palo siihen mitä tekee, oikeastaan mikään ei ole esteenä.

 

Laaja-alaisesti alan töitä; tutkimusta, tarhausta ja jahteja, sitä riistamestarin ammatti on. Työt ovat palasina maailmalla ja piirit ovat pienet.

– Olen ollut riistarenkinä tiloilla ja metsäyhtiöiden jahdeissa mukana. Teen osan vuodesta oppaan töitä Virossa ja vedän siellä hanhijahteja.

Viime aikoina Roisko on työskennellyt riistanhoidon ja luonnonsuojelun yhdistävän koulutuksen parissa. Hyvä Erä -kurssilla lapsille ja nuorille kerrotaan riistanhoidon ja luonnonsuojelun yhteisistä tavoitteista.

– Koulutus ja tiedottaminen oli minulla osa tutkintoa. Aihe on myös lähellä sydäntä.

Koko riistamestarin koulutus on kuitenkin vaativa. Jo opiskelemaan pääseminen edellyttää hyviä pohjatietoja, sillä järjestäjät tekevät jokaiselle pyrkijälle henkilökohtaisen haastattelun.

– Kurssillani 2015–2017 meitä aloitti kahdeksantoista. Puolessa välissä koulutusta melkein puolet heistä oli lopettanut ja sitten lopetti vielä kaksi. Kahdeksan jäi niin sanotusti henkiin.

 

Riistamestareiden koulutus WinNovalla Kullaalla aloitettiin vuonna 1997 ja oppilaita on ollut yli neljäsataa. Heistä ammattiin asti on valmistunut viisitoista, joista Roisko on järjestyksessä kolmastoista.

– Koulutuksessa heti rupesi tulemaan kovalla tahdilla tenttejä, jotka piti läpäistä. Sen lisäksi myös kaikille aseille, kuten metsästämiseen jousella, liittyivät ampumakokeet.

Riistamestarin tutkinto läpäistään keskimäärin kolmessa tai neljässä vuodessa. Virallinen suoritusaika on kaksi vuotta, mutta tahti on niin hyvin intensiivinen. Roisko teki kahden muun vuosikurssilaisensa kanssa koulun määräajassa loppuun.

– Täytyy myöntää, että puolessavälissä oli kamelin selkä katketa sen työmäärän alle, mutta kyllä se siitä. Pikku pala kerrallaan päästiin maaliin.

 

Kaiken kaikkiaan Roisko muistelee koulutusta yhtenä hienoimmista kokemuksistaan.

– Moni, joka ei suorita tutkintoa loppuun, on tyytyväinen myös saamaansa tietoon. Se rikastuttaa harrastusta ja lajituntemusta.

Näyttökokeita koulutuksessa oli toistakymmentä. Suurin oli 80 näytteen tentti, jossa tunnistettiin eläinten jätöksiä, jälkiä, syödöksiä, karvoja ja raatoja.

– Kärpäsen toukista piti laskea, kuinka vanha eläimen raato on ja poikkinaisesta oksasta täytyi päätellä, mikä eläin on syönyt sitä.

– Monesti on puhuttu, pitäisikö tentin vaatimustasoa laskea, mutta näin jälkeenpäin ajatellen kaikki siinä oli tutkinnon arvoista. Riistamestarin täytyy tietää nämä asiat.

Jatkossa riistamestarin tutkinto aiotaan lopettaa. Erikoisammattitutkinto on päätetty sijoittaa luontoalan ammattitutkintoon, mitä Metsästäjäliitto pitää valitettavana.

– On hyvä yhdistää luonnonsuojelu ja riistanhoito kaksi ja hälventää niiden välimaastoa, mutta minusta metsästys tarvitsee erillisen tutkinnon.

– Esimerkiksi Metsästäjäliitossa ei taida olla ketään, joka olisi sen suorittanut. FL

 

Juttu on julkaistu Forssan Lehdessä ensimmäisen kerran 18.11.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti