Lounais-Häme

Metsämyyrät ovat hiiriä yleisempiä – Jyrsijöiden pääsy sisälle aiheuttaa myyräkuumeen riskin

Yleisesti loukusta löytyy tavallinen hiiri, mutta myös metsämyyrät saattavat pyrkiä syksyisin sisälle. Kuva: Tapio Tuomela
Yleisesti loukusta löytyy tavallinen hiiri, mutta myös metsämyyrät saattavat pyrkiä syksyisin sisälle. Kuva: Tapio Tuomela

Kun kotoa tai mökiltä löytyy papanoita, moni ajattelee automaattisesti, että kyse on hiiristä. On kuitenkin hyvä muistaa, että metsämyyrät ovat Suomessa hiiriä yleisempiä.

Metsämyyrät viihtyvät etenkin puuliitereissä ja muissa piharakennuksissa, mutta yhtä lailla ne voivat hakeutua kesämökkeihin ja omakotitaloihin, kertoo professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta.

Metsämyyrät hakeutuvat myös sisälle syksyisin. Tähän liittyy myyräkuumeen riski. Taudin aiheuttaa Puumala-virus.

Virus leviää metsämyyrän ulosteiden mukana, ja ihminen saa sen pölytartuntana hengitysteitse. Taudin itämisaika on noin 2–6 viikkoa, minkä jälkeen alkaa äkillinen, korkea kuume ilman hengitystieoireita. Tauti kestää yleensä enimmillään viikon, ja siihen voi liittyä päänsärkyä, pahoinvointia, selkä- tai vatsakipuja sekä näköhäiriöitä. Tartunta tuottaa elinikäisen immuniteetin, eli tauti sairastetaan vain kerran elämässä.

Puumala-virus säilyy tartuntakykyisenä huoneenlämmössä kaksi viikkoa ja kylmässä ilmassa vielä huomattavasti pidempään.

Kaikki metsämyyrät eivät suinkaan kanna virusta. Vuonna 2018 Suomessa raportoitiin noin tuhat Puumala-virustartuntaa. Myyräkuumetapausten määrä vaihtelee vuosittain, kuten metsämyyräkannan kokokin.

Uusimmat

Fingerpori

comic