Lounais-Häme Lounais-Häme

Metsän kutsu kuullaan - Suunnistusseurojen jäsenmäärä kasvussa

Vaikka ikäluokat pienenevät, suunnistus näyttää pitävän pintansa. Seurojen jäsenmäärä on kyselyn mukaan kasvussa. Kuva: Ville Mäkilä
Vaikka ikäluokat pienenevät, suunnistus näyttää pitävän pintansa. Seurojen jäsenmäärä on kyselyn mukaan kasvussa. Kuva: Ville Mäkilä

Lajeja tulee ja menee, mutta perinteikäs suunnistus tuntuu pitävän pintansa.

Vaikka Suunnistusliiton jäsenseurojen määrä jatkaa laskuaan, seurojen jäsenten määrä on kasvanut viiden viime vuoden aikana. Suunnistusliiton seurakyselyn mukaan seuroissa on jäseniä noin 40 000. Harrastajia lajilla on vielä reilusti enemmän, sillä huomattava osa erilaisten kuntorastien kävijöistä ei kuulu seuroihin.

Lounais-Hämeen Rastin jäsenmäärä on pysynyt viime vuodet ennallaan. Jäseniä on reilut 150.

– Ei siinä isoja muutoksia ole ollut, jäsenmäärä on pysynyt aika lailla samana. Lähteneiden tilalle on saatu mukavasti lapsia ja lapsiperheitä, mikä on positiivista, kertoo Lounais-Hämeen Rastin puheenjohtaja Jaakko Kuusinen.

Seurojen on nähtävä vaivaa, ettei suunnistus ukkoudu niin kuin moni muu laji Suomessa. Laji on vietävä lähelle nuoria, jotta heidät saadaan kiinnostumaan siitä.

– Olemme pyrkineet panostamaan uusien harrastajien löytämiseen. Olemme kiertäneet aika paljon seutukunnan kouluissa, joissa on tuotu esille lajin teoriaa ja ihan käytäntöjäkin, kun olemme tehneet pihoille ratoja ja tutustuttaneet nuoria emit-järjestelmään, Kuusinen kertoo.

 

Suunnistusta pidetään erinomaisena kunto- ja terveysliikuntana. Suunnistaessa niin sydän, lihakset kuin keuhkotkin saavat sopivasti töitä. Pehmeä alusta maastossa on ystävällisempi polville ja muille nivelille kuin katujen kova asfaltti. Moni kokee liikkumisen luonnossa myös virkistävän ja rentouttavan henkisesti.

Suunnistus vaatii tiivistä ajattelua ja tarjoaa onnistumisen elämyksiä.

– Rastien löytäminen tuo onnistumisen kokemuksia. Olen lastenlasten kanssa suunnistaessa nähnyt, kuinka paljon rastin löytyminen antaa lisää vauhtia ja intoa.

Aloittelijoille Kuusinen toivoo malttia matkaan. Liian pitkät tai raskaat radat heti harrastamisen alkuun voivat syödä innostusta.

– Suunnistaminen kannattaa aloittaa maltilla. Iltarasteillakaan ei välttämättä kannata heti sännätä kolmen tai viiden kilometrin reitille, vaan aloittaa voi ihan hyvin siitä kahden kilometrin lenkistä. Silloin saa paremmin tuntuman suunnistamisesta, Kuusinen vinkkaa.

 

Vuoden 2018 seurakyselyn mukaan 65 prosenttia seuroista järjestää lapsille tai nuorille suunnistuskouluja. Nuorten valmennustoimintaa järjestää 56 prosenttia seuroista ja aikuisten valmennusta 31 prosenttia.

Kyselystä selviää, että suunnistusseuroissa työskenteli 2018 aikana alle kymmenen päätoimista työntekijää. Päätoimisten lisäksi noin 25 seuraa oli palkannut osa-aikaisia työntekijöitä tai tekijöitä lyhyisiin työsuhteisiin kuten kesätöihin. Työntekijöiden määrässä ei ole tapahtunut isoja muutoksia.

Suunnistusliiton mukaan vuosittain toteutettava seurakysely on tärkeä työkalu, jonka avulla luodaan kokonaiskuvaa suunnistustoiminnasta Suomessa. Tiedon kerääminen on koko lajin etu. Viime vuoden kyselyyn vastasi 147 seuraa, mikä on vajaat 45 prosenttia liiton jäsenseuroista.

Asiasanat

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat