Lounais-Häme

Metsän toipuminen alkaa nopeasti palon jälkeen - heinät, horsmat ja hyönteiset hyökkäävät heti palaneeseen metsään

Helsinki
30.07.2018, 16:59

Kotimaa

Palaneeseen metsään hyökkäävät ensin hyönteiset ja heti perään kasvit kuten heinät ja horsmat. Itä-Suomen yliopiston metsäekologian professori Jari Koukin mukaan metsään tulevat eliölajit pystyvät hyödyntämään palanutta puuta.
– Toipuminen lähtee käyntiin saman tien, kun liekit ja savu ja ympäristö alkavat hieman jäähtyä. Samana kesänä alkaa tapahtua itse asiassa jo paljon, Kouki sanoo.
Hänen mukaansa palanut metsä ei suinkaan muistuta kuun maisemaa, vaan metsään jää palon jälkeen pystyyn runsaasti puita.
– Orgaanisesta aineesta, jota on ollut ennen paloa, vain pieni osa palaa, vaikka palo olisi voimakaskin, Kouki muistuttaa.
Hän arvioi, että vain noin 30 prosenttia puuston maan päällä olevasta biomassasta häviää palossa.
Maaperän ravinteikkuus saattaa laskea Koukin mukaan palossa, mutta humuksen hävittyä maasta vapautuu paljon kivennäisiä. Erityisesti mänty pystyy uudistumaan paljastuneille kohdille.
Luonnonvarakeskuksen Luken johtava tutkija Taina Pennanen sanoo kuitenkin, että maahan jää paljon ravinteita.
– Ravinteikastahan maa on, ja uusi kasvu lähtee siitä aika nopeasti käyntiin, Pennanen kertoo.

Kosteita laikkuja

Luken tutkija Ilkka Vanha-Majamaa kertoo, että palaneille alueille jää monesti kosteita painanteita, joissa palo ei polta kaikkea.
– Usein paloalueille jää palamattomia laikkuja, joissa kasvillisuus säilyy, Vanha-Majamaa sanoo.
Myös hänen mukaansa metsäpalossa vapautuu ravinteita kasvillisuuden käyttöön. Kasvupaikka saattaa näin rehevöityä, mutta myös päinvastainen kehitys on mahdollista. Jos lämpötilat ovat kohonneet korkeiksi, kasvupaikka voi kuivua ja muuttua karummaksi.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic