Lounais-Häme Forssa

Metsäpalovaroitus muuttui ehdottomaksi - Avotulikielto koskee myös pihoja ja kertakäyttögrillejä

Pelastuslaitoskaan ei voi antaa poikkeuslupaa tulentekoon. Kertakäyttögrillikin on avotulta.
Lammilla tällä viikolla riehuneen metsäpalon sammutustöihin tarvittiin myös helikopteria. Kuva: Kanta-Hämeen pelastuslaitos
Lammilla tällä viikolla riehuneen metsäpalon sammutustöihin tarvittiin myös helikopteria. Kuva: Kanta-Hämeen pelastuslaitos

Vuoden alussa uudistettu pelastuslaki tiukensi määräyksiä avotulen sytyttämisestä metsäpalovaroituksen ollessa voimassa.

Juhannuskokkoa, nuotiota tai kertakäyttögrilliä ei saa sytyttää, jos alueella on voimassa Ilmatieteen laitoksen antama metsäpalovaroitus. Aiemmin kielto koski vain metsiä ja niiden lähellä olevia alueita.

Kielto on ehdoton, eikä siihen voida myöntää poikkeuksia edes juhannusjuhlien takia.

Suomenlinnassa sytytettiin juhannuksena kokko kielloista huolimatta. Iltalehden mukaan palokunta sammutti kokon ja poliisi tutkii nyt asiaa. Avotulen tekemisestä voi saada sakkorangaistuksen.

Tiukentunut laki on jäänyt julkisuudessa vähälle huomiolle. Niinpä tänä vuonna useampikin sisäministeriön antamasta nimenomaisesta kiellosta huolimatta sytytetty juhannuskokko sammui palokunnan letkuista laskeman veden voimalla.

Sosiaalisessa mediassa tämä aiheutti paljon keskustelua ja jopa kapinahenkeä. Esimerkiksi kirjailija ja tutkija Panu Rajala kertoi blogissaan palokunnan tuhonneen hänen koko kevään luomistyönsä tuloksen, kun hänen kokkonsa suihkutettiin ”väkivalloin sammuksiin”.

Avotulikielto koskee metsien ja maaston lisäksi myös pihoja. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa on muun muassa kertakäyttögrillien käyttäminen kielletty.

Pääkaupunkiseudulla kertakäyttögrilli aiheutti MTV:n uutisten mukaan juhannuksena ainakin yhden maastopalon.

Kanta-Hämeessä on kuivan kesäkuun aikana sammutettu useita maastopaloja.

Yksi isoimmista paloista maakunnassa oli Lammin Myyrämäen alueella tiistaina useiden hehtaarien alueelle levinnyt metsäpalo, joka saatiin sammumaan vasta keskiviikkona aamulla. Sammutustöihin osallistui myös rajavartiolaitoksen helikopteri.

Metsäpalovaroitus on voimassa kaikissa eteläisissä maakunnissa ainakin torstain iltapäivään asti sateista huolimatta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic