Lounais-Häme

Metsästäminen ei ole pelkkää tappamista

 

Palo.

Se on oikea sana, kun 18-vuotias tammelalainen Janne Liukkonen pohtii suhdettaan metsästämiseen.

Hänellä heräsi palo 4-vuotiaana. Silloin isä kaatoi hirven ja poika pääsi katsomaan. Liukkonen päätti lähteä isän matkassa metsälle ja on sillä tiellä yhä.

Nyttemmin saalis on vain mukava lisä metsästysharrastuksessa. Tärkeintä on päästä metsään. Ei saa olla liian lihanahne, jos haluaa olla hyvä metsästäjä, kuten 45 vuotta metsästystä harrastanut Pekka Pura asian muotoilee.

-Metsästäminen on muutakin kuin tappamista.

Juuri Puran ja Liukkosen kaltaisille metsämiehille sopi Tammelan Liesjärvellä sunnuntaina järjestetty Eräpolkukilpailu. Kilpailussa testattiin muutakin kuin ampumistaitoa. Monipuolisuus on melko harvinaista metsästysseurojen järjestämissä kilpailuissa.

Kilpailuun osallistuneet laitettiin arvioimaan etäisyyksiä eri kohteiden välillä sekä tilanteita, milloin ja mitä eläintä saa ampua. Liesjärven metsässä oli useita rasteja, joilla oli mekaanisia eläimiä. Kilpailuun osallistuneiden piti tunnistaa rauhoitetut lajit ja jättää ne ampumatta.

Metsämiehet laitettiin myös tunnistamaan lajeja ja jopa eläinten osia. Erityisen vaikeaa oli tunnistaa ketun siitinluu ja mäyrän kallo. Myös rauhoitetun hiirihaukan tunnistaminen oli hankalaa. Toisaalta lähes kaikki metsästäjät tiesivät, että kyseinen laji on rauhoitettu, vaikkeivät osanneetkaan yhdistää täytettyä lintua juuri hiirihaukkaan.

-Ideana tässä kisassa on se, että etsimme erätaitojen todellista mestaria. Mestari osaa muutakin kuin ampua, Liesjärven Metsästysseuran sihteeri Antti Hiltunen sanoo.

Vaikeiden tehtävien vuoksi yksikään kilpailuun osallistunut ei saanut täyttä 100 pistettä. Lähelle pääsivät yleisen sarjan voittaja Juha Tamminen 83 pisteellä ja C-sarjan voittaja Pekka Pura 81 pisteellä. Tamminen sai palkinnoksi peuran joko itse kaataen tai kaadettuna. Lupa tulee Liesjärven Metsästysseuralta.

Nuorten sarjan voitti tammelalainen Kalle Uusitalo. Hän on Janne Liukkosen hyvä ystävä ja naapuri. Uusitalo ja Liukkonen olivat ainoat nuorten sarjaan osallistuneet.

-Olisi saanut tulla vähän enemmän nuoria, sihteeri Antti Hiltunen harmittelee.

Liukkonen ja Uusitalo edustavat sitä sukupolvea, joka harrastaa mieluummin muita lajeja kuin metsästämistä.

Liesjärven Metsästysseuran jahtipäällikön Juhani Lundénin mukaan suomalaiset nuoret ovat siirtyneet kaupunkeihin ja iso osa vieraantunut luonnosta. Hänen mielestään myöskään valtion aselupapolitiikka ei ainakaan edistä metsästysharrastuksen aloittamista.

-Kyllä nuoret haluavat ampua, mutta pelkästään tietokonepeleissä. Se, että lähtisi oikeasti luontoon liikkumaan, ei kiinnosta yhtä paljon, Pekka Pura sanoo. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic