Michelle Obama kuvaa muistelmissaan kohtaamaansa rasismia ja seksismiä - kun vastustajat näkevät vain "vihaisen mustan naisen"

Boston
13.11.2018, 05:48

Ulkomaat

Yhdysvaltojen ensimmäisen tummaihoisen presidentin puolison osa toi Michelle Obaman elämään paljon vihamielistä julkisuutta, jota hän ei osannut odottaa, kun hiljattain Harvardista valmistuneena kunnianhimoisena juristina rakastui maailmanparantajaan. Obama kertoo tiistaina julkaistuissa muistelmissaan Minun tarinani (Otava) avoimesti muun muassa avioliitostaan ja siitä, miten kiivaasti hän vastusti aviomiehensä Barack Obaman haaveita poliittisesta urasta.
Jo Obamoiden ensimmäisen vaalikampanjan aikana Michelle Obaman vastustajat leimasivat hänet mielellään ”vihaiseksi mustaksi naiseksi”, ja häneen kohdistui rasistisia ja seksistisiä hyökkäyksiä joka suunnalta.
Tilannetta pahensi se, ettei hän ollut koskaan halunnut mukaan politiikkaan. Hän oli raskain sydämin antanut miehelleen luvan tavoitella poliittisia unelmiaan, vaikka olisi halunnut rakkaansa kuuluvan ensisijaisesti hänelle itselleen ja heidän tyttärilleen eikä koko Yhdysvaltojen kansalle ja maailmalle.
Moni pelkäsi Barack Obaman kokevan Martin Luther Kingin kohtalon eli joutuvan poliittisen salamurhan uhriksi, mutta Michelle Obama yritti työntää huolen pois mielestään, kuten oli tehnyt aina ennenkin.
– Barack oli musta mies. Hänen osaltaan riskissä ei ollut mitään uutta. Joku voisi ampua häntä, vaikka hän kävisi vain huoltoasemalla.

Poliittisen vaimon yksinäisyys

Obaman miestään kohtaan tuntema rakkaus ja ihailu paistavat läpi kirjan kaikista Obamoiden parisuhdetta käsittelevistä kohdista, niistäkin, joissa hän kuvaa heidän vaikeuksiaan.
Kun lasten saamiseen tarvittiin hedelmöityshoitoja, Obama joutui yksin pistämään itseensä hoitojen vaativat hormonipiikit, sillä pariskunta asui Barack Obaman poliittisen uran vuoksi osan viikosta eri kaupungeissa. Suhteen raskaimmasta vaiheesta yli pääsemiseen tarvittiin terapeutin apua.
Obama kertoi sunnuntaina ABC-kanavan haastattelussa halunneensa kirjoittaa keskenmenostaan, hedelmöityshoidoistaan ja parisuhdeterapiastaan tukeakseen muita lapsettomuudesta kärsiviä ja rohkaistakseen pariskuntia menemään terapiaan.

Kosintaa pohjusti riita

Kenties erikoisin parisuhdetarina kirjassa on kosinnan kuvaus. Pariskunta suhtautui alusta alkaen avioliittoon täysin eri tavoin: Barack Obama piti sitä tarpeettomana, Michelle Obama taas tärkeänä. Eräänä treffi-iltana ravintolassa Barack Obama aloitti pariskunnan avioliittokannoista pitkän keskustelun, joka muuttui Michelle Obamassa ikäviä tunteita herättäväksi riidaksi.
Lopulta tarjoilija toi hänen eteensä hopeakuvulla peitetyn lautasen, jolla oli suklaaleivoksen sijasta timanttisormus.
– Hän oli tahallaan ärsyttänyt minua, koska tämä oli viimeinen kerta meidän kummankin elämässä, kun hän esitti älyttömän avioliitonvastaisen argumenttinsa. Asia
oli loppuun käsitelty, Obama kuvaa kirjassa.
Yhdysvalloissa huomiota on herättänyt muun muassa kirjan kohta, jossa Obama kuvaa ensimmäisiä romanttisia tunteitaan tulevaa miestään kohtaan.
– Se oli himon, kiitollisuuden, täyttymyksen ja ihmetyksen hyökyaalto, hän kirjoittaa.
Aiemmat entiset presidentin puolisot eivät ole puhuneet julkisuudessa himosta avioliitossaan.

https://www.goodmorningamerica.com/culture/story/michelle-obama-opens-miscarriage-ivf-donald-trump-abc-59033287

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic