Lounais-Häme

Mielenkiintoon ujutetaan pedagogiikkaa

-Kaikkein mukavinta täällä päiväkodissa on pelata erilaisia pelejä, mielellään sisällä, sanoo viisivuotias Samuli ja vieressä komppaa ikätoveri Väinö.

-Minustakin pelit ovat kaikkein kivointa. Välillä Samuli voittaa, välillä minä voitan, Väinö sanoo.

Poikien mielestä päiväkotiin on aina kiva tulla. Pihalla keskitytään leikkeihin, mutta kumpikin odottaa kesää, jolloin pihaleikit ovat hauskempia.

-Parasta ruokaa ovat keitetyt porkkanat ja pinaattiletut, sanoo Samuli.

-Keitetyt perunat ja pinaattiletut ovat parasta. Mustamakkarasta en tykkää, mutta sitä ei päiväkodissa tarjotakaan, Väinö lisää.

Päiväkodin ulkopuolella pojat käyvät samaa uimakoulua ja vakuuttavat olevansa parhaita kavereita.

Teerimäen päiväkodin vastaavan lastentarhanopettajan Marika Tuomolan mukaan joillakin on edelleen käsitys, että lastentarhanopettajan työ on vain istua hiekkalaatikon reunalla vahtimassa lapsia.

Todellisuudessa varhaiskasvattajan työ on tänä päivänä paljon enemmän. Työ on suunnitelmallista ja tavoitteellista. Se on kokonaisuus, johon sisältyvät kasvatus, opetus ja hoito. Kaikessa tekemisessä painottuu pedagogiikka.

-Käytännössä toimintamme on kokopäiväpedagogiikkaa. Lapset oppivat koko ajan arjen tilanteissa. Oppimaan innostaessa hyödynnetään lasten omia mielenkiinnon kohteita. Päiväkodissa asioita opitaan leikin kautta ja yhdessä vuorovaikutuksessa toisten kanssa, Tuomola kertoo.

Jokioisten varhaiskasvatuksessa painopistealueita ovat muun muassa vuorovaikutustaidot, yhdenvertaisuus, kiusaamisen ehkäisy ja fyysisesti, psyykkisesti sekä sosiaalisesti turvallinen ympäristö.

-Uuden oppiminen mahdollistuu turvallisessa ilmapiirissä, Tuomola huomauttaa.

Jokioisilla yhdistetään onnistuneesti vanhoja ja uusia opetusmetodeja.

Jälkimmäiseen kuuluu vahvasti digitalisaatio. Jokioisten varhaiskasvatus sai lapsille ipadit, joita käytetään ohjatusti. Ipadeilla annetaan lapsille tieto- ja viestintäteknologisia valmiuksia. Lapsia esimerkiksi ohjeistaan löytämään padin avulla asioita, kuten miltä kettu näyttää tai millaista ääntä susi pitää.

Padeilla voidaan myös harjoitella esimerkiksi värejä. Erityisessä suosiossa ovat ipadeilla otetut valokuvat kavereista tai nalleista sekä videointi.

Valtakunnallisena varhaiskasvatuspäivänä Jokioisten päiväkodeissa ja esikouluissa vietettiin avoimien päivää kuntapäättäjille. Vain muutama poliitikko kävi päivän aikana tutustumassa päiväkotien toimintaan. Yksi heistä oli kunnanvaltuutettu Marja Widén (sd.).

-Kävin tutustumassa Teerimäen päiväkodissa, jossa omat lapseni aloittivat päiväkodin vuonna 1976 ja Miinan esikoulussa. Teerimäessä oli paljon lapsia, muttei liikaa. Tilat oli hyvin järjestelty ja jaoteltu. Miinan eskari oli tilojensa puolesta hankalin, mutta siellä on mukava ja viehättävä ympäristö. Opetus oli monipuolista, käytössä oli materiaalia liitutaulusta ipadiin, Widën näkee.

Widén arvioi näkemänsä ja henkilökunnalta kuulemansa perusteella, että Jokioisten varhaiskasvatuksessa asiat ovat melko hyvällä mallilla.

-Tason säilyttäminen on tärkeää, hän muistuttaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic