Lounais-Häme Forssan seutu

"Mieluummin lääkäri matkustaa" – Hykyn jäsenkunnat: vahvempi yhteistyö sairaanhoitopiirin kanssa on selvittämisen arvoista

Forssan kaupunginhallituksen pj. Kaisa Lepola: Nyt on tuhannen taalan paikka neuvotella ennen kuin päätäntävalta siirtyy uudelle sote-maakunnalle.
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ehdottanut, että se voisi tarjota nykyistä laajempia palveluja Forssan seudulla. Samat erikoislääkärit liikkuisivat keskussairaalan, Riihimäen sairaalan ja Forssan sairaalan välillä. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ehdottanut, että se voisi tarjota nykyistä laajempia palveluja Forssan seudulla. Samat erikoislääkärit liikkuisivat keskussairaalan, Riihimäen sairaalan ja Forssan sairaalan välillä. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) punnitsee Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin (KHSHP) ehdotusta, että se ottaisi nykyistä enemmän järjestämisvastuuta erikoislääkäripalvelujen tarjoajana (FL 14.6.).

Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kaisa Lepolan (sd.) mielestä nyt on tuhannen taalan paikka neuvotella ennen kuin päätäntävalta siirtyy uudelle sote-maakunnalle.

– En voi käsittää sellaisia syytöksiä, että erikoissairaanhoidon palveluja annetaan Hämeenlinnaan – mitään ei olla antamassa. Laadukas erikoissairaanhoito vaatii isommat rakenteet, jotta pystymme turvaamaan palvelut tulevaisuudessa.

Hänestä keskustelussa unohtuu usein, että KHSHP vastaa tälläkin hetkellä erikoissairaanhoidon palvelujen järjestämisestä. Osan erikoissairaanhoidon palveluista tuottaa hyky, joka on jo nyt paininut rekrytointiongelmien kanssa.

– Eläköitymässä on useampi virkalääkäri, joka on ollut kantava voima sairaalan toiminnassa ja erikoissairaanhoidossa. Näin laajan kirjon osaajia ei enää valmistu eikä tiettyjen erikoisalojen lääkäreille riitä täällä tarpeeksi töitä.

Ehdotetussa mallissa erikoislääkärit olisivat KHSHP:n palkkalistoilla ja liikkuisivat keskussairaalan, Riihimäen sairaalan ja Forssan sairaalan välillä.

Humppilan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ahola (kesk.) näkee tämän Forssan sairaalan toimintaa turvaavana tekijänä, jottei sairaala kutistu ”pelkäksi vuodeosastoksi”.

– Mieluummin lääkäri matkustaa kuin asiakas, Jokioisten kunnanhallituksen puheenjohtaja Rami Lehtinen (kesk.) toteaa.

Yhteistyötä Loimaan ja Someron kanssa?

Lehtisestä kannattaisi selvittää, olisiko Loimaalta ja Somerolta saatavissa asiakaskuntaa sellaisten erikoissairaanhoidon palvelujen käyttäjiksi, joihin hykyn oma väestöpohja ei yksin riitä.

Sairaanhoitopiiriäkään hän ei pidä hykylle huonona kumppanina, kunhan asioista sovitaan etukäteen.

– Siitä pitää lähteä, että Forssan sairaalan toiminta täytyy turvata laajalti ja lähipalvelut säilyttää.

Lehtinen huomauttaa, että kun palvelurakenteeseen kosketaan, palvelut harvemmin lisääntyvät vaan yleensä ennemminkin vähitellen heikentyvät.

Aholasta neuvolapalveluiden, perusterveydenhuollon lääkäripalveluiden ja hammashuollon on jatkossakin löydyttävä kunnista.

– Niiden alas ajaminen vähentäisi vetovoimaa ja elinvoimaa.

Ypäjän kunnanhallitusta luotsaava Markku Saastamoinen (kok.) pitää selvänä, ettei joka sairaalasta ja sote-keskuksesta voi löytyä kaikkia mahdollisia palveluja vaan tarjontaa määrittää paikallinen tarve ja resurssien hyväksi käyttäminen. Samalla tarjonta palvelee koko sote-aluetta.

– Se, että luodaan pelkoja palvelujen karkaamisesta ja etsitään niihin populistisia ratkaisuja, on väärä lähtökohta. Yksittäisen ihmisen näkökulmasta jokin palvelu on aina tärkeämpi kuin toinen.

Panostusta ennaltaehkäisyyn

Tammelan kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Susanna Lahtinen (kok.) haluaa nähdä tarkat laskelmat ennen kuin lyö kantaansa lukkoon: erikoislääkäripalveluiden järjestäminen on sekä laatu- että kustannuskysymys.

– Suurista menoista puhutaan. Rahat otetaan kunnilta ja viime kädessä kuntalaisilta, Saastamoinen sanoo.

Lahtinen huomauttaa viisastenkiven piilevän siinä, miten erikoissairaanhoidon kustannuksia saataisiin alennettua sairauksia ennaltaehkäisemällä ja niitä varhaisessa vaiheessa hoitamalla.

Saastamoisesta pitäisi katsoa kauaskantoisemmin ja pohtia jo nyt, miten esimerkiksi vanhuspalvelut hoidetaan ja rahoitetaan kymmenen vuoden päästä, kun nykyiset vireät kasikymppiset ovat kenties raihnaisia ysikymppisiä.

Ahola uskoo, että muiden asiakasryhmien kohdalla digitaalisissa palveluissa olisi paljon kehitettävää, ja säästöjä olisi saatavissa myös hallinnon järkevöittämisestä.

– Jos emme yhdistä erikoissairaanhoitoa Kanta-Hämeen keskussairaalaan, joudumme ostamaan Lifecare-potilasohjelmistolisenssin päivityksen itsenäisesti. Se on yli 500 000 euroa tälle vuodelle, Lepola kertoo. FL

Lue myös: Tulevat kuukaudet ratkaisevat paljon Kanta-Hämeen sotessa – Maakuntajohtaja kehottaa Forssan seutua aktiivisuuteen (FL 16.6.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic