Lounais-Häme

Mies Humppilasta pohtii installaatiossaan kulutusta ja ympäristöä, muttei tarjoa valmiita vastauksia

Humppilalainen Niko Skorpio haluaa installaatiollaan saada katsojan pohtimaan omaa suhdettaan ilmastonmuutokseen ja kulutuskulttuuriin.
Niko Skorpio haluaa installaatiollaan herättää ihmiset pohtimaan nykykehitystä. Kuvan lisäksi teoksessa voidaan kuulla esimerkiksi puhesynteesillä tuotettuja fraaseja. Kuva: Pekka Rautiainen
Niko Skorpio haluaa installaatiollaan herättää ihmiset pohtimaan nykykehitystä. Kuvan lisäksi teoksessa voidaan kuulla esimerkiksi puhesynteesillä tuotettuja fraaseja. Kuva: Pekka Rautiainen

– Tämä teema on näkynyt meillä Galleria Koneessa oikeastaan koko alkuvuoden. Huomaa, että se koskettaa ihmisiä, toteaa Galleria Koneen toiminnanjohtaja Sirpa Taulu.

Taulu viittaa ilmastonmuutokseen, joka näkyy myös huhtikuuksi gallerian valtaavan Niko Skorpion installaatiossa.

Humppilassa asuvalta ja työskentelevältä Skorpiolta on hämeenlinnalaisessa Galleria Koneessa esillä audiovisuaalinen installaatio, joka koostuu kahdesta seinille heijastetusta videosta. Skorpio vastaa sekä installaation kuvasta että äänimaailmasta.

Installaation lisäksi galleriatilasta löytyy kolme asfalttipalaa jalustoilta. Skorpio kertoo löytäneensä ne keskeltä metsää paikasta, johon oli jätetty enemmänkin vanhaa asfalttia.

– Alun perin minun oli tarkoitus käsitellä teoksessani road movie -elokuvien teemoja, ja lähdin kuvaamaan materiaalia sitä varten. Aika nopeasti huomasin, että materiaalista nousi pintaan ympäristö ja ilmasto.

Tie ja liike muuttuivat visuaalisiksi symboleiksi Skorpion nykyajan ongelmiksi kokemille kulutuskulttuurille ja -elämäntavalle. Teoksessaan hän haluaa pohtia, mihin jatkuva kasvu johtaa: jatkuuko se loputtomiin vai päättyykö se lopulta törmäykseen?

– Minulla ei ollut tarkkaa suunnitelmaa materiaalin suhteen, vaan teos muotoutui sitä kautta, mitä tuli silmieni eteen. Se ikään kuin kertoi itse, mitä se tulee olemaan.

Osa teoksessa käytetystä materiaalista on juuri sitä varten kuvattu. Osan sopivista kuvista Skorpio löysi omista arkistoistaan.

Teosten äänimaisemassa on käytetty esimerkiksi radiolähetyksistä lainattuja pätkiä ja puhesynteesiä eli ihmispuheen mallintamista keinotekoisesti.

– Tavoittelen puhesynteesillä keinoälyulottuvuutta. Keinoäly vaikuttaa paljon nykyaikaan, ja ihmiset laittavat aika paljon painoa sen kehittymiselle. Siitä toivotaan jopa nykyisten ongelmien ratkaisijaa.

Skorpio haluaa kuitenkin teoksillaan pohtia myös kehityksen toista puolta. Voiko keinoäly tuoda tulleessaan uusia ongelmia, joita ei vielä osata edes kuvitella?

– Toisaalta minulle on ristiriitaista pohtia näitä asioita, koska en ole kehitys- tai teknologiavastainen, vaan pikemminkin päinvastoin.

Tosin ristiriita on se sana, joka kuvaa koko teoksen suurempaa aihepiiriä. Sen kokonaisvaltaisuuden edessä yksilö voi tuntea itsensä voimattomaksi ja päättämättömäksi, koska itsestään selviä saati helppoja ratkaisuja ei ole.

Skorpio nostaa esimerkiksi kysymyksen yksilönvapauden ja ylhäältä sanellun suhteesta. Harva haluaa luopua vapauksistaan suuremman päämäärän hyväksi, mutta toisaalta diktaattorimaisin ottein toteutetut muutokset eivät nekään ole ideaali tilanne.

– Toivon, että teokseni saa jokaisen tahollaan punnitsemaan asioita. Valmiita vastauksia minulla ei ole tarjota.

Skorpio on lähtöisin Turun seudulta, mutta hän on asunut Humppilassa jo 11 vuotta.

– Halusimme puolisoni kanssa pois kaupunkiympäristöstä. Humppilaan päädyimme sattumalta. Sieltä löytyi sopiva tila ja rauha työskennellä.

Taiteen lisäksi hän opettaa mediakulttuurialaa ja tekee suunnittelutöitä.

– Haluan pitää taiteeni mahdollisimman vapaana taloudellisista vaikuttimista. En teoksia tehdessäni halua miettiä sitä, kuka tämän voisi ostaa. FL

Niko Skorpio: Blacktop/Dissection. 30.3.–23.4.2019, Galleria Kone, Verkatehdas.

Niko Skorpio

Vuonna 1974 syntynyt taiteilija.

Asuu ja työskentelee Humppilassa.

Koulutukseltaan taiteen maisteri Aalto-yliopistosta ja kuvataitelija Tampereen ammattikorkeakoulusta.

Nykyteokset yhdistelevät ääntä ja liikkuvaa kuvaa.

Tehnyt myös musiikkia 1990-luvulta lähtien.

Lisätietoa: www.nikoskorpio.net

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic