Lounais-Häme

Mies puri toista nenästä kesken vietetyn ravintolaillan niin, että pala irtosi – Näin hovioikeus ratkaisi

Turun hovioikeus korotti Kanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomiota mutta ei pitänyt tekoa törkeänä pahoinpitelynä. Syyttäjä miettii vielä, hakeeko häne valituslupaa.
Turun hovioikeus antoi tällä viikolla ratkaisunsa tapaukseen, jossa mies puri toista nenästä Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevassa ravintolassa. Kuva: Marianna Langenoja
Turun hovioikeus antoi tällä viikolla ratkaisunsa tapaukseen, jossa mies puri toista nenästä Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevassa ravintolassa. Kuva: Marianna Langenoja

Humalassa ollut mies tarttui yllättäen toista miestä päästä ja puri tätä nenästä niin, että uhrin nenästä irtosi pala. Puremishyökkäys tapahtui elokuussa 2018 Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevassa ravintolassa.

Hyökkääjä oli jo esitutkinnassa ja käräjäoikeudessa tunnustanut syyllisyytensä itse puremiseen. Hän kuitenkin kiisti, että kyseessä olisi ollut törkeä pahoinpitely, mistä syyttäjä vaati hänelle tuomiota.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi 1970-luvulla syntyneen miehen pahoinpitelystä toukokuussa 2019. Syyttäjä ja puremisen uhri kuitenkin valittivat ratkaisusta hovioikeuteen ja vaativat miehelle ankarampaa tuomiota. Turun hovioikeus vahvisti kuitenkin tämänviikkoisessa ratkaisussaan käräjäoikeuden tuomion, joskin pienin muutoksin.

Koska puremisesta ei ollut oikeudessa erimielisyyttä, keskittyi käräjäoikeus aikanaan siihen, jäikö uhrille teosta vakava ruumiinvamma ja oliko näin ollen teko rikoslaissa tarkoitettu törkeä pahoinpitely.

Uhrin nenä oli jäänyt hyökkäyksen vuoksi muun muassa kylmänaraksi, ja sitä oli jouduttu operoimaan niin, että uhrille jäi kasvoihin jälkiä.

Rikoksen vakavuusasteella on merkitystä tuomion pituuden ja uhrien saamien korvausten takia. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, etteivät vammat olleet tarpeeksi vakavia ja tuomitsi miehen siksi perusmuotoisesta pahoinpitelystä. Hovioikeus arvioi samoin.

Puremisen lisäksi mies tuomittiin myös toisesta pahoinpitelystä, joka oli niin ikään tehty Hämeenlinnan keskustassa. Kesäkuussa 2018 mies sumutti pippurisumutetta toisen miehen päälle ravintolan edustalla. Miesten välillä oli tullut suukopua, joka alkoi siitä, kun toinen oli lähtemässä ravintolasta viinipullon kanssa.

Käräjäoikeus tuomitsi miehelle kahdesta pahoinpitelystä ja lievästä ampuma-aserikoksesta vuoden ja kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Purruksi tulleen oikeudenkäyntikulujen lisäksi oikeus määräsi hyökkääjän maksamaan uhrille kipuhaitasta, ansionmenetyksestä ja sairaanhoidosta yli 5 200 euroa.

Hovioikeus kuitenkin korotti miehen tuomiota määräämällä tälle 30 tuntia yhdyskuntapalvelusta.

Hovioikeuden tuomiosta voi vielä hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Puhelimitse tavoitettu aluesyyttäjä Veera Lamberg ei vielä osannut tuomion antopäivänä keskiviikkona kertoa jatkoaikeistaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic