Lounais-Häme Forssa

Mies puukotti pullonkerääjää yli 30 kertaa puistossa Forssassa: tuomittu vaati murhatuomion muuttamista tapoksi hovioikeudessa

Puukottaja peitti kasvonsa Turun hovioikeudessa. Hän sanoo olevansa alentuneesti syyntakeinen ja hakee siksi muutosta käräjäoikeuden murhatuomioon. Kuva: Marianna Langenoja
Puukottaja peitti kasvonsa Turun hovioikeudessa. Hän sanoo olevansa alentuneesti syyntakeinen ja hakee siksi muutosta käräjäoikeuden murhatuomioon. Kuva: Marianna Langenoja

Iäkkään pullonkerääjän viime vuonna Forssan Kirkkopuistossa puukottanut Paavo Puhtila vaati Turun hovioikeudessa tiistaina, että käräjäoikeuden murhatuomio muutetaan tapoksi. Käräjäoikeus tuomitsi Puhtilan murhasta joulukuussa 2018.

Puhtila vaatii tuomion muuttamista, koska kokee olleensa tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen. Alentuneen syyntakeisuuden perusteeksi tekijä mainitsee esimerkiksi päihteiden käytön ja niiden aiheuttaneen tilan.

Lisäksi puolustus perustelee, että iäkkään miehen puukotus tapahtui äkkipikaisuuksissa, eikä teko täytä murhan tunnusmerkkejä.

Tekijä kuvasi puukotusta ”päättömäksi huitomiseksi”

Puhtila puukotti pullonkerääjää ilmeisesti sanaharkan päätteeksi. Riita koski tyhjien tölkkien keräämistä. Puhtilan mielestä tölkit kuuluivat jollekin kodittomalle pikemmin kuin miehelle.

Puolustus kutsui hovioikeuden käsittelyyn uusia todistajia, jotka kertoivat Puhtilan terveydentilaan liittyvistä seikoista. Hovioikeudessa kuultiin myös silminnäkijöitä ja uhrin omaisia sekä tekijää itseään.

Puukottaja kertoi oikeudelle olleensa sekavassa tilassa jo usean päivän tai viikon ajan ennen tekoa. Hän kuvaa puukotusta ”päättömäksi huitomiseksi” ja kertoo olleensa voimakkaan pelon vallassa. Tekijä muistaa, että tilanne kärjistyi, kun pullonkerääjä alkoi talloa tyhjiä tölkkejä.

– Tölkkien tallominen aiheutti kohtauksen, jossa käyttäydyin impulsiivisesti. Löin puukolla useita kymmeniä kertoja täysin ajattelematta mitä teen pelon ja raivon vallassa. Se oli ennalta-arvaamattomasti kehittynyt tilanne, syytetty kuvasi hovioikeudessa.

Hän kertoo kokeneensa Kirkkopuistossa tapahtuneen tilanteen uhkaavaksi.

– Suukopua taisi olla ja tönimistä, nyrkeillä lyömistä. Jossain vaiheessa maattiin molemmat siinä maassa. Sitten hän [uhri] mainitsi siitä puukosta, mitä ei ollut vielä esillä. En muista, mitä hän sanoi, kehottiko hän käyttämään vai ei. Ymmärsin siinä tilanteessa niin, että sitä täytyy käyttää. Muistan muutaman iskun.

Nuoret todistivat tilanteen, soittivat hätäkeskukseen

Syyttäjän mukaan tilanteen todistaneet ulkopuoliset nuoret ilmoittivat hätäkeskukselle nuoresta miehestä, joka hakkasi ja ”heitteli” iäkästä miestä.

Silminnäkijöiden mukaan pullonkerääjä yritti rauhoitella tekijää, mutta rauhoittelu ei auttanut. Nuoret poistuivat paikalta, koska kokivat tilanteen uhkaavana. Tekijä kuvaa olleensa tuolloin sellaisessa mielentilassa, että jos joku yrittää häntä rauhoitella, hän suuttuu vain entisestään.

Syyttäjän mukaan valittajan muutosvaatimukset käräjäoikeuden tuomioon ovat perusteettomia. Syyttäjän mielestä käräjäoikeuden murhatuomio on oikea.

Hovioikeus antaa ratkaisunsa myöhemmin. FL

Aiheesta aiemmin: Forssassa tunnetun pullonkerääjän murhannut sai elinkautisen tuomion – Kiista tölkeistä johti 33 puukoniskuun

Forssan puukotus

Tapahtui viime vuoden heinäkuussa Forssan Kirkkopuistossa hieman ennen puolta yötä.

Mies puukotti toisen tyhjiin tölkkeihin liittyneen kiistan vuoksi.

Uhrista löytyi 33 puukoniskua.

Puukottaja poistui teon jälkeen paikalta polkupyörällä. Poliisi tavoitti hänet Tammelasta.

Käräjäoikeus tuomitsi tekijän viime vuoden joulukuussa murhasta elinkautiseen.

Puukottaja myöntää tapon, mutta kiistää murhan ja valitti tuomiostaan hovioikeuteen.

Turun hovioikeus käsitteli tapausta tiistaina 3. syyskuuta.

Hovioikeus tekee tapauksesta ratkaisun 30 päivän kuluessa.

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic