Lounais-Häme

Mies tuomittiin elinkautiseen kolmevuotiaan lapsensa murhasta - oikeus ei uskonut isän "hulluuskohtaukseen"

Porvoo
29.06.2018, 19:56

Kotimaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 39-vuotiaan miehen elinkautiseen muun muassa lapsensa murhasta ja lapsikaappauksesta. Mies puukotti kolmevuotiasta tytärtään Porvoon Lyseon leikkipuistossa viime vuoden marraskuussa. Lapsi vietiin helikopterilla sairaalaan, mutta hän kuoli vammoihinsa.
Tuomion mukaan tekotapa osoitti sitkeää surmaamispyrkimystä sekä erityistä raakuutta ja julmuutta. Lapsi oli erityisen puolustuskyvytön uhri.
– Teko on kohdistunut (tuomitun) kolmevuotiaaseen tyttäreen, jolla on ollut erityinen oikeus luottaa vanhempaansa, tuomiossa todetaan.
Lisäksi oikeus huomioi, että teko oli tehty tytön äidin nähden.
Isä myönsi tapon mutta kiisti murhan. Hän ei pystynyt selittämään tekoa vaan vetosi oikeudessa paniikkiin ja ”hulluuskohtaukseen”.
Mielentilatutkimuksen mukaan hän oli syyntakeinen.
Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi murhan ja lapsikaappauksen lisäksi Nicolas Mathieu Cherchelin pahoinpitelystä, laittomasta uhkauksesta ja kotirauhan rikkomisesta. Hänet oli aiemmin tuomittu pahoinpitelystä.
Ranskalainen Cherchel määrättiin maksamaan lapsen äidille 47 000 euroa korvauksia muun muassa kärsimyksestä, kivusta ja särystä.

”Minä en tarvitse lupaa”

Äidin mukaan mies nappasi lapsen, kun hän oli laittamassa tavaroita autoon ja oli hetken selin lapseensa. Äiti oli lähdössä viemään lasta päivähoitoon. Mies kiisti poliisille vieneensä tyttären äidiltä väkisin.
Syyttäjä kysyi oikeussalissa mieheltä, oliko hänellä äidin suostumus ottaa lapsi mukaansa.
– Minä en tarvitse hänen lupaansa siihen, että otan oman lapseni syliin, mies vastasi.
Tämän jälkeen mies kysyi äidiltä, aikooko tämä soittaa poliisille ja vei lapsen leikkipuistoon. Äiti seurasi miestä ja oli koko ajan yhteydessä poliisiin hätäkeskussovelluksen avulla.
– Kun pääsimme perille leikkipuistoon, laskin hänet alas maahan, halasin häntä. Ja halusin ottaa sen lelun, joka hänellä oli kädessään. Käänsin päätäni. Näin poliisin. Sen jälkeen en nähnyt mitään, enkä tiedä, mitä sen jälkeen on tapahtunut, mies sanoi.
Cherchel perusteli, että hänen tarkoituksensa ei ollut tappaa lasta. Hänen mukaansa tilanne kärjistyi poliisin saapuessa.
Oikeuden mukaan Cherchel alkoi lyödä lasta veitsellä jo siinä vaiheessa, kun poliisiautoa vasta pysäköitiin puiston viereen. Tämän näki oikeuden mukaan kolme ihmistä.
Oikeus piti miehen tekoa ennalta suunniteltuna ja vakaasti harkittuna.

Karibialle ilman lupaa

Oikeus totesi, että Cherchel oli kaapannut lapsen Karibialle omavaltaisesti kesällä 2017. Lapsi oli tällöin poissa äitinsä luota noin puolitoista kuukautta. Äiti sai lapsen Suomeen vasta, kun lähti hakemaan tämän itse.
Cherchel syyllistyi laittomaan uhkaukseen, kun sanoi ystävälleen tappavansa itsensä, äidin ja lapsen. Hänet tuomittiin myös ex-puolisonsa pahoinpitelystä.
Vanhemmat olivat eronneet riitaisesti viime vuoden alussa. Äiti oli laittanut miehen häätöprosessin vireille jo vuonna 2016.
Kun mies sai tammikuussa 2017 häätöilmoituksen perheen yhteisestä kodista, puolisoiden välille tuli riitaa. Huoltajuusriita oli ehtinyt myös käräjille, ja äiti oli saanut tytön huoltajuuden.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic