Lounais-Häme Forssan seutu

Mieskuoroon liittyminen avasi Rolf Achrénin elämälle uusia ulottuvuuksia – Nyt hän toimii Forssan mieskuoron uutena puheenjohtajana

”Hyvältähän tuollainen luottamuksen osoittaminen tietysti tuntuu”, Forssan mieskuoron uusi puheenjohtaja kuvailee.
Uusi puheenjohtaja Rolf Achrén pitää arvossa myös vuodeksi haltuun saamaansa Forssan mieskuoron persoonallista Vuoden kukkoilija -metalliveistostunnustusta. Kuva: Tapio Tuomela
Uusi puheenjohtaja Rolf Achrén pitää arvossa myös vuodeksi haltuun saamaansa Forssan mieskuoron persoonallista Vuoden kukkoilija -metalliveistostunnustusta. Kuva: Tapio Tuomela

Rolf Achrén otti vuonna 2008 kaverinsa suosituksesta vaarin ja liittyi tamperelaiseen mieskuoro Pirkanmiehiin. Ja totesi heti alkuunsa, että nyt tuli lähdettyä johonkin, joka avaa elämälle uusia ulottuvuuksia.

Uusimpana odottaneista ulottuvuuksista Rolf Achrén siirtyi tämä vuoden alussa Forssan mieskuoron varapuheenjohtajan paikalta puheenjohtajaksi vaihtokaupassa, jossa tehtävää pitkään ja ansiokkaasti hoitanut Heikki Leino siirtyi varapuheenjohtajaksi.

Tunne ja ajatus jostain kertakaikkisen hienosta

Mutta vauhdin ottamiseksi nykytilanteeseen peruutetaan takaisin Pirkanmiehet-kuorokokemukseen, joka herätteli Achrénia todellisena ahaa-elämyksenä. Jo kuoron ensimmäisen yhteisharjoituksen äänenavaus syöpyi hänelle muistikuvaksi, joka palaa mieleen yhä uudelleen ja uudelleen.

– Siinä valtasi mielen taianomainen tunne ja ajatus, että tässä on jotain kertakaikkisen hienoa.

– Vaikka olen kokenut musiikin suurimerkitykselliseksi asiaksi koko ikäni, mitään läheskään vastaavaa se ei ollut aikaisemmin tarjonnut.

Kakkostenoreissa aloittanut ja matkan varrella kakkosbassoihin siirtynyt Rolf Achrén lauloi Pirkanmiehissä joulukuuhun 2017, jolloin kuoron toiminta hiipui 70-vuotisjuhlakonsertin myötä.

Jo sitä ennen syksyllä 2017 hän oli muuttanut Nokialta Jokioisille löydettyään asunnon ja passelisti yhdeksänmetrisen puuveneensä rakentamiseen soveltuvan verstashallin, jossa voi nikkaroida myös muita sopivasti kohdalle osuvia puusepäntöitä.

Kahden kuoron loukku

Achrén näki jo oikeastaan muuttoon kuuluvaksi asiakseen liittymisen Forssan mieskuoroon, kun sellainen paikkakunnalla toimii ja mikäli mukaan huolitaan. Ja kyllä huolittiin. Se merkitsi kahden kuoron loukkua.

– Pirkanmiestenkin harjoitukset kutsuivat vielä syksyn 2017 mittaan, mutta ei siinä ehtimisongelmaa muodostunut.

Hän kehuu Forssan mieskuorolaisten ottaneen tulokkaan porukkaansa todella avoimesti.

– Mukavasti heidän kanssaan on mennyt muutenkin. Hienona asiana tässä on tullut huomattua kuorolaulun harrastajien samanhenkisyys muun muassa leikinlaskun rintamalla.

Mukavasti kuorokaverit ovat hänen mukaansa noudattaneet esimerkiksi kutsua hänen Jokioisilla syksyisin järjestämäänsä yhdistettyyn karaoke- ja grilli-iltaankin.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Vuoden kukkoilija on metalliveistostunnus, jonka Forssan mieskuoron uusi puheenjohtaja Rolf Achrén on saanut vuodeksi itselleen.

Luottamusta nopeasti

Myös luottamusta tulokas huomasi Forssan mieskuorolaisten keskuudessa nauttivansa. Ensin kävi kutsu kuoron hallitukseen. Sitten yhden varapuheenjohtajavuoden jälkeen tarjolle tuli varsinaisen puheenjohtajan paikka.

– Hyvältähän tuollainen luottamuksen osoittaminen tietysti tuntuu. Mutta kyllä tämä sitä tietää, että Leinon Heikki joutuu antamaan minulle vielä monenlaisia neuvoja. Sama asia koskee myös sihteeriämme Skantsin Eskoa.

Naiskuorot pärjäävät rekrytoinneissa miehiä paremmin

Uusien laulajien saanti riveihin aiheuttaa pohdintaa Forssan mieskuorossakin. Achrén tiedostaa kysymyksen olevan kuorokenttää yleisesti koskevasta ilmiöstä, jonka ratkaisemiseksi ei viisastenkiveä tunnu löytyvän.

– Naiskuorot vaikuttavat tältä osin pärjäävän paremmin. Meidän on Forssan mieskuorossakin asennoiduttava tekemiseemme periaatteella, että koossa olevalla porukallakin mennään, ja pitkälle mennäänkin.

– Kun jokaiseen neljään stemmaan riittää viisi – kuusi laulajaa, niin kyllä se upealta kuulosta. Äänet soivat tarkasti ja kaikki antavat parastaan vankan kokemuksensa saattelemana.

Siinä Achrén summaa riittävän sävyjä ja tunnetta sekä hiljaa ja herkkinä soiviin että komeasti voimallakin kajahtaviin tulkintoihin ja paljoon myös niiden väliltä.

Yhdessä tekeminen tärkeintä

Yli kaiken kuorolaulussa puhuttelevaksi tekijäksi hän kokee yhdessä tekemisen. Täydentävää rikkauttaan yhteiselle asialle omistautumiseen tuovat uusien laulujen ja äänistemmojen harjoittelu.

– Aika paljon tuota uuden opettelua tämän Forssan mieskuoron myötä tässä on itselläni riittänytkin.

– Kuoromme laulunjohtaja Outi Aro-Heinilä on tarkalla korvallaan ja kannustavalla määrätietoisuudellaan nostanut kuoronjohtajien arvostukseni entistäkin korkeammalle. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic