Lounais-Häme

Miesten ja naisten yhteismajoitusta kokeillaan varuskunnissa - kokeilu voi alkaa jo tammikuussa

Mukaan lähdössä Reserviupseerikoulu ja kaksi muuta joukko-osastoa.
Varusmiespalvelua suorittavat miehet ja vapaaehtoista palvelusta suorittavat naiset saatetaan jo ensi vuonna majoittaa kasarmeissa samoihin tupiin. Arkistokuva. Kuva: Satumaari Ventelä
Varusmiespalvelua suorittavat miehet ja vapaaehtoista palvelusta suorittavat naiset saatetaan jo ensi vuonna majoittaa kasarmeissa samoihin tupiin. Arkistokuva. Kuva: Satumaari Ventelä

Ensi vuonna Puolustusvoimat alkaa kokeilla yhteismajoitusta, jossa varusmiespalvelua suorittavat miehet ja vapaaehtoista palvelusta suorittavat naiset majoitetaan kasarmeissa samoihin tupiin. Kokeilu toteutetaan määräaikaisena joissakin joukko-osastoissa ja se perustuu vapaaehtoisuuteen.

Puolustusvoimien sosiaalipäällikkö Hannu Maijanen kertoi STT:lle tavoitteen olevan, että kokeilu voisi alkaa heti tammikuun saapumiserällä. Täysin varmaa tämä ei vielä ole.

– Aikataulu on aika tiukka, Maijanen sanoi.

Puolustusministeriön vanhempi hallitussihteeri Minnamaaria Nurminen kertoi, että kokeilusta pitää myös säätää asetus.

Halukkuutta kysytään alokaskirjeessä

Kysymys halukkuudesta yhteismajoitukseen on tarkoitus esittää alokaskirjeessä, joita aletaan pian postittaa tammikuun saapumiserälle.

Suunnitelma on, että kokeilu pantaisiin toimeen kolmessa joukko-osastossa, joista yksi olisi todennäköisesti Reserviupseerikoulu. Lisäksi mukaan tulisi kaksi Maavoimien joukko-osastoa, joita ei kuitenkaan ole vielä valittu.

– Saataisiin vähän vertailukohtaa. Sellaisia joukko-osastoja, joissa on riittävästi vapaaehtoista palvelusta suorittavia naisia. Pienet joukko-osastot on käytännössä poissuljettu, Maijanen kertoi.

Muissa Pohjoismaissa käytäntö

Pääesikunta esitti syyskuussa yhteismajoituksen kokeilemista myös kasarmimajoituksessa ensi vuoden alusta lähtien. Tällä hetkellä yhteismajoitus on käytäntönä maastoharjoituksissa ja laivapalveluksessa.

Varusmiehille tehtyjen kyselyiden perusteella naiset kokevat joukkoon kuulumattomuutta ja ryhmäkiinteyden heikkoutta majoittuessaan omissa tuvissaan. Yhteismajoitus parantaisi kyselyjen mukaan tiedonkulkua ja mahdollistaisi tilojen tehokkaamman käytön.

Pari vuotta sitten tehdyssä tasa-arvokyselyssä lähes puolet palvelusta suorittavista naisista sanoi olevansa valmiita yhteismajoitukseen.

Kokeilusta saatujen tulosten perusteella arvioidaan, onko yhteismajoituksella toivottuja vaikutuksia. Muissa Pohjoismaissa yhteismajoitus on jo ollut käytäntö myös kasarmeissa. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic