Lounais-Häme

Migristä siirtynyt väkeä oikeuteen käsittelemään valituksia Migrin turvapaikkapäätöksistä

Maahanmuuttovirastossa (Migri) turvapaikkahakemuksia käsitelleistä työntekijöistä osa on siirtynyt työskentelemään hallinto-oikeuksiin. Hallinto-oikeudet käsittelevät Migrin turvapaikkapäätöksistä tehtyjä valituksia.

Migrissä päätöksiä tehneet ja valmistelleet ihmiset eivät esteellisyyssäännösten mukaan oikeudessa käsittele näistä asioista tehtyjä valituksia.

Ruuhkien takia turvapaikka-asioiden käsittely hajautettiin helmikuussa Helsingin hallinto-oikeudesta myös Itä-Suomen, Pohjois-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksiin. Näistä kolmesta eniten lisähenkilöstöä palkattiin Pohjois-Suomeen, jonne myös siirtyi Helsingistä vireillä olevia asioita enemmän kuin Itä-Suomeen ja Turkuun.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta vakuutetaan, ettei yksittäistä valitusta käsittele sama ihminen, jotka on ollut asian kanssa tekemisissä jo Migrissä.

Turvapaikka-asioita käsittelevän osaston johtaja, hallinto-oikeustuomari Merja Velakoski-Kovalainen sanoo, että jutun tullessa vireille jääviydet tarkistetaan.

-Asiakirjoihin merkitään, kuka tai ketkä ovat esteellisiä, ettei juttu missään vaiheessa tapaa uudelleen sitä ihmistä, joka on käsitellyt sitä Maahanmuuttovirastossa.

Hän arvioi, että esteellisyyden takia toiselle virkamiehelle siirrettäviä tapauksia on tullut silloin tällöin. Niitä ei tilastoida.

-Olemme varautuneet niihin hyvin. Ei tule sellaista ongelmaa, että esimerkiksi jälkikäteen ruvettaisiin siirtelemään juttua jollekin toiselle, vaan asia järjestetään jo sen tullessa vireille.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden ylituomari Pirjo Pyhäjärvi korostaa yleisellä tasolla, että esteellinen on myös sellainen virkamies, joka on ollut mukana jossain vaiheessa asian käsittelyä, vaikka hänen nimeään ei oikeuden käsiteltävänä olevassa päätöksessä näkyisikään.

Työntekijän itsensä on tunnistettava tällainen tilanne, ja asiakirjat on tutkittava tarkkaan.

-On osa ammattitaitoa, että osaa olla valppaana tällaisissa asioissa.

Vastaava tilanne on esimerkiksi verohallinnosta hallinto-oikeuteen siirtyneellä virkamiehellä, joka käsittelee veroasioita.

Myös Pakolaisneuvonnasta uusia työntekijöitä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden turvapaikkaosastolla on yhteensä 22 tuomaria ja esittelijää.

-Meillähän on turvapaikka-asioiden osaajia tullut paitsi Migristä, myös Pakolaisneuvonnasta. On tavallaan sieltä toiselta puolelta näkökulmaa, Pyhäjärvi kertoo.

Pakolaisneuvonta ry. antaa oikeudellista apua ja neuvontaa muun muassa turvapaikanhakijoille. Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen on tuomareiksi tai esittelijöiksi palkattu Migristä seitsemän ja Pakolaisneuvonnasta kolme ihmistä.

Pyhäjärven mukaan näin on yritetty ”jonkinlaista tasapainottamista” rekrytoinnissa.

-Tietysti ihmiset ymmärtävät, että toimitaan eri roolissa, hän lisää.

Migrissä oli paljon määräaikaisia virkasuhteita

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikköön palkattiin lähes 500 uutta virkamiestä syksyn 2015 jälkeen, kun turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti.

Yksikön henkilöstömäärä kasvoi väliaikaisesti seitsenkertaiseksi verrattuna vuoden 2015 alkuun, kertoo tulosalueen johtaja Juha Similä Migristä.

Kaikki uudet virkamiehet palkattiin määräaikaiseen virkasuhteeseen. Suurin vähennys tapahtui viime vuodenvaihteessa, ja vuoden alussa henkilöstöä oli turvapaikkayksikössä noin 250.

 

 

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic