Lounais-Häme

Mihin tarvitaan kolmea varapuheenjohtajaa? – Puolueiden varapuheenjohtajat edustavat ja vaikuttavat päätöksentekoon

Keskustan ja kokoomuksen puoluekokoukset valitsivat menneenä viikonloppuna puolueidensa johtoon liudan väkeä, muun muassa kolme varapuheenjohtajaa.

Kaikilla eduskunnassa olevilla puolueilla on kolme varapuheenjohtajaa.

Mitä he kaikki oikein tekevät?

-Enemmän kyse on siitä, että tietyt ryhmät haluavat näkyvyyden ja edustuksen puolueen ylimmässä johdossa, sanoo poliittisen historian professori Vesa Vares Turun yliopistosta.

Pelkkä titteli varapuheenjohtaja ei kuitenkaan ole.

-Oleellista on aina ollut se, että puoluejohtoon pääsee osallistumaan suhteellisen tasapuolisesti puolueen takana olevia ryhmiä ja alueita. Alueellinen tasa-arvo on usein mainittu ja parinkymmenen vuoden aikana myös sukupuolten tasa-arvo.

Vares ei osaa sanoa, mitä varapuheenjohtajat käytännössä tekevät ja onko sitä edes tarkkaan määritelty.

Heidän velvollisuutensa on toimia puheenjohtajana, jos puheenjohtaja on jostain syystä estynyt hoitamaan tehtäväänsä.

Suljettuihin neuvotteluihin mukaan

Varapuheenjohtajien merkitys näkyy Vareksen mukaan siinä, että heitä otetaan niin sanottuihin suljettuihin neuvotteluihin herkemmin mukaan.

-Eli jos käydään hallitusneuvotteluja tai vastaavia. Niissä on yleensä puolueiden puheenjohtajat, eduskuntaryhmän puheenjohtajat, puoluesihteerit ja seuraavana vuorossa ovat varapuheenjohtajat.

Varapuheenjohtajien mielipiteillä on näin ollen enemmän merkitystä kuin rivikansanedustajan.

Varapuheenjohtajalla voi olla myös edustuksellisia tehtäviä.

-Jos ajatellaan jotain piiriä, joka haluaa puoleen johdosta jonkun käymään. Puheenjohtaja ei välttämättä ehdi kaikkialle, ja on arvokasta saada myös varapuheenjohtaja tai puoluesihteeri selittämään puolueen kantoja, Vares sanoo.

Varapuheenjohtajien merkitys kasvoi 70-luvulla

Vielä 1950–1960-luvuilla varapuheenjohtajilla ei ollut suurta merkitystä. Seuraavalla vuosikymmenellä tilanne alkoi muuttua.

Politiikasta tuli ammattimaisempaa, ja kiinnostus politiikkaa kohtaan kasvoi. Samalla tietyt ammattiryhmät, alueet, naiset ja nuoret halusivat, että heidät otetaan puolueiden johdossa huomioon.

-Ajatuksena oli tietysti se, että varapuheenjohtajat keventävät puheenjohtajan taakkaa. Puheenjohtaja joutui 70-luvulla entistä enemmän esille, ottamaan kantaa erittäin moniin asioihin ja politiikasta tuli myös entistä päätoimisempaa, Vares kertoo.

Varapuheenjohtajien määrä alkoi kasvaa. Puheenjohtajan taakan kevennys jäi kuitenkin hurskaaksi toiveeksi.

-Nykyaikana politiikka on henkilöitynyt puolueen puheenjohtajaan. Aika harva aktiivikaan osaa nimetä, ketä ne meidän puolueen varapuheenjohtajat nyt olivat, Vares toteaa.

Poikkeustapauksissa varapuheenjohtajilla on silti merkitystä.

Kun keskustan Esko Aho vuonna 2 000 lähti kesken puheenjohtajakauden vuodeksi Harvardiin, Anneli Jäätteenmäki nousi varapuheenjohtajana hoitamaan puheenjohtajan tehtäviä.

 

Puoluejohto

Puoluejohtoon voidaan laskea kuuluvaksi puheenjohtaja varapuheenjohtajineen, puoluesihteeri sekä useammista ihmisistä koostuvat puoluehallitus ja puoluevaltuuskunta.

Puoluekokous valitsee puheenjohtajiston ja muiden jäsenten henkilökohtaiset varajäsenet kahden vuoden pituiseksi toimikaudeksi kerrallaan. Varapuheenjohtajia valitaan kolme.

Varapuheenjohtajan tehtävä on toimia puheenjohtajan sijaisena silloin, kun tämä on estynyt hoitamasta tehtäväänsä.

Uusimmat

Fingerpori

comic