Lounais-Häme

Mikä auttaa, kun äiti uupuu?

 

Eteinen pursuaa elämää. Jose ja Jimi ovat lähdössä hoitoon, mutta leikit ovat vielä kesken. Perheen toinen kissa Pantteri on löytänyt pikkukiven, jonka kanssa se juoksee pitkin lattiaa. Lähihoitaja Maria Simola suostuttelee lapsia pukeutumaan.

Neljän lapsen yksinhuoltaja Mira Ekström kutsuu perheensä arkiaamua liikenneruuhkaksi. Meteliä, kiirettä, ahdasta, joskus kiukkuakin. Sama jatkuu iltapäivällä, kun lapset tulevat hoidosta ja koulusta.

Tänään on kuitenkin viikon mukavin päivä. Kiitos kuuluu lähihoitaja Maria Simolalle. Hän vie lapset hoitoon ja hakee heidät iltapäivällä. Sen jälkeen hän ulkoilee lasten kanssa pari tuntia. Äiti saa työpäivän jälkeen omaa aikaa.

-Se riittää, että lähden ulos kuuntelemaan linnunlaulua tai juon kupin kahvia parvekkeella.

Viime syksynä diabeteslääkäri Sirkka Pukki huomasi, että Mira Ekström kaipaa apua. Stressi, henkisten voimavarojen vähentyminen ja jatkuva ylikierroksilla käyminen olivat saaneet diabeteksen oireilemaan aiempaa ärhäkämmin.

Lääkäri suositteli Ekströmille lapsiperheiden kotipalvelua. Se tarkoittaa sitä, että lähihoitaja vierailee perheessä säännöllisin väliajoin ja tarjoaa apua arjen hektisimpinä hetkinä.

Ekströmin ensimmäinen reaktio oli hämmennys. Hänkö muka tarvitsee apua? Hän, joka on aina suhtautunut elämään myönteisesti, hoitanut yrityksensä ja perheensä moitteetta. Hän on vahva, ruuhkavuosia elävä nainen, joka on tehnyt kaiken, mitä pitää tehdä.

Ja nyt lääkäri sanoo, että hän tarvitsee apua.

-Olin niin suorituskeskeinen, etten voinut myöntää voimavarojeni huvenneen.

Lapsiperheiden kotipalvelu on suunnattu juuri Ekströmin kaltaisille vanhemmille. Kotipalvelussa on matala kynnys, eikä perheen tarvitse käyttää sosiaalihuollon palveluita saadakseen kotipalvelua.

Palvelu auttaa perheitä, joissa toinen vanhemmista on uupunut, sairastunut, vammautunut tai jos perhe on muuten vaikeassa elämäntilanteessa.

Tyypillisiä asiakkaita Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella ovat perheet, joissa toinen vanhempi käy kaukana töissä. Työpäivät venyvät, jolloin vastuu perheen ja kodin hoitamisesta jää toiselle vanhemmalle. Palvelua käyttää myös moni yksinhuoltaja, vastasynnyttänyt ja masentunut.

-Yleensä kotipalvelua tarvitaan, kun perheen arki on jostain syystä kuormittunut, perhetukiterveydenhoitaja Satu Kujala sanoo.

Ekströmin arki oli kuormittunut jo vähän liiankin kanssa. Nyt hän miettii, miksi ylipäätään antoi tilanteen mennä niin pitkälle.

Elämä oli alkanut tuntua kapealta putkelta, joka jatkui ja jatkui. Ekström ei nähnyt ympärilleen, koska energiaa riitti vain kaikkein oleellisimpaan.

Kapeassa putkessa perheen äiti järjesteli lasten asiat, piti kodin siistinä, teki työnsä ja pyrki vastuullisuuteen. Samaan aikaan yhteydet ystäviin vähenivät ja omat harrastukset jäivät.

Joka ilta kello juoksi liian nopeasti. Usein kävi niin, ettei äiti ehtinyt istahtaa koko päivänä.

Tällainen arki olisi rankkaa kenelle tahansa, mutta diabeetikolle se oli vaarallista. Ekström saattoi unohtaa syödä illalla ja aamullakin hän joi kahvinsa juosten.

Verensokeri heitteli ja mieliala vaihteli. Toisinaan tuli niin ankara väsymys ja sumu, etteivät aivot halunneet toimia kunnolla.

Perhetukiterveydenhoitaja Satu Kujalan mukaan suomalaisten perheiden ongelmat ovat viime vuosina lisääntyneet ja laajentuneet. Kaiken lisäksi ongelmilla on tapana kasautua.

Yleensä niillä perheillä, joilla menee hyvin, menee todella hyvin. Jos perhe kokee vastoinkäymisiä, huonot asiat seuraavat toisiaan.

-Kotipalvelu ei välttämättä pysty poistamaan ongelmia, mutta se ennaltaehkäisee niiden kärjistymistä, Kujala sanoo.

Forssan seudun kotipalvelussa työskentelee tällä hetkellä viisi lähihoitajaa, jotka auttavat perheitä tarpeen mukaan, toisinaan huolehtimalla lapsista ja toisinaan osallistumalla perheen kanssa arjen askareisiin. Hoitajan vierailu antaa vanhemmille aikaa järjestellä asioitaan tai jopa nukkua.

Mira Ekström ymmärsi todella tarvitsevansa muutosta arkeensa, kun Satu Kujala istui ensimmäistä kertaa hänen olohuoneeseensa. Tuolloin Kujala sanoi, että äidin pitää joskus olla itsekäs. Lapset kyllä pärjäävät, vaikka äiti ajattelisi toisinaan muutakin kuin heitä.

Siitä alkoi Ekströmin projekti itsensä kanssa.

-Joskus, kun saan omaa aikaa, alan suunnitella lasten seuraavaa päivää ja pakata heidän kamojaan valmiiksi. Sitten muistan, että ai niin, pitikö minun sittenkin vain olla, Ekström kertoo.

Hänelle kotipalvelu on ollut arjen henkireikä. Se on laittanut hänet pohtimaan omia valintoja ja antanut hengähdystaukoja arkeen.

-Palvelu on täyden kympin arvoinen, Ekström naurahtaa.

Tänä aamuna perheen äiti saa syödä aamupalan rauhassa ennen töihin menoa. Hän saa istua olohuoneen sohvalla ja ehkä jopa avata television, jota ei ole katsonut moneen vuoteen.

Tällaisten aamujen jälkeen hän on työmatkallaan huomannut, miten luonto on muuttunut vehreäksi. Miten linnut laulavat ja aurinko paistelee.

Putken päähän on tullut valoa. Pienet kauniit asiat alkavat palata elämään. Ekström itse kuvaa, että harmauteen on tullut väriä.

Tällaisia rauhallisia aamuja hän saa viettää kahdesti viikossa, kun lähihoitaja hakee hänen lapsensa hoitoon. Teko ei ole suuri, mutta uupuneelle äidille kullan arvoinen.

-Nyt voin istua sohvalle kahvikupin kanssa ja olla ihan hiljaa. Aiemmin en välttämättä päässyt edes vessaan yksin. FL

 

Lapsiperheiden kotipalvelu
Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän maksuton palvelu, joka on suunnattu lapsiperheille.Palvelu on sosiaalihuoltolain mukainen.Palvelun piiriin pääsee joko neuvolan tai sosiaalitoimen tekemän palvelutarpeen selvityksen kautta.Ennen palvelun aloittamista tehdään perheen kotona kartoitus, minkälaista palvelua perhe tarvitsee.Työntekijöiden tehtävät räätälöidään aina perheen tarpeen mukaan.Palvelu aloitettiin Forssan seudulla vuonna 2014 ja sen suosio on kasvanut jatkuvasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic