Lounais-Häme

Mikä on hospitalisti ja mitä hän tekee?

Hospitalistia tarvitaan, koska potilaiden sairaushistoria on moninaisempi kuin ennen.

Erikoissairaanhoito on kehittynyt niin, että lääkärit ovat huippuosaajia, mutta yhä suppeammalla erikoisalalla.

Potilaat sen sijaan ovat muuttuneet toiseen suuntaan. Sairaala saa asiakkaikseen yhä moniongelmaisempia potilaita, koska iäkkäiden määrä kasvaa koko ajan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri etsii nyt palkkalistoilleen hospitalistia eli sairaalayleislääkäriä. Miksi tällaista ammattilaista tarvitaan, johtajaylilääkäri Seppo Ranta?

– Pitkälle koulutettu kirurgi ei välttämättä tunne kirurgisen potilaan muiden sairauksien hoitoa ja lääkitystä. Usein iäkkäillä potilailla voi olla esimerkiksi diabetes ja verenkiertohäiriöitä. Heillä on monia lääkkeitä.

Mitä sairaalayleislääkäri sitten tekee?

– Hän vastaa potilaan hoidosta vuodeosastolla ja myös hoitaa kommunikaatiota jatkohoitoon, esimerkiksi terveyskeskuslääkärien kanssa.

Mitä tällä tavoitellaan?

– Maailmalta, mm. Yhdysvalloista, saatujen kokemusten mukaan tällainen sairaalayleislääkäri osallistuu hoidon ja lääkityksen suunnitteluun. Tällöin vapauttaa kirurgien aikaa heidän varsinaiseen työhönsä eli leikkausten suunnitteluun ja tekemiseen. Tavoitteena on muuttaa toimenkuvia. Tämän pitäisi olla kustannusneutraalia toimintaa, eli ei ehkä tarvittaisi yhtä monta kirurgia.

Miten sairaalanyleislääkäri eroaa terveyskeskuksen yleislääkäristä?

– Me haemme kokenutta yleislääkäriä, mutta hänellä pitäisi olla jonkinlaista näkemystä myös kirurgiasta. Hän tietenkin neuvottelee leikanneen kirurgin kanssa, mutta pitäisi olla sairaalatoiminnan suuntaan erikoistunut yleislääkäri.

Onko tämä uutta Suomessa?

– Oulussa on aloitettu koulutus viime vuonna, joten sieltä ei vielä meille ole rekrytoitavissa osaajia. Eksote (Etelä-Karjalan sote-ky) etsii parhaillaan useampia ja uudessa lastensairaalassa on tällaisia osaajia.

Tämä on vuoden määräaikainen pesti?

– Kerätään vuoden ajan kokemuksia ja analysoidaan ne. Sen jälkeen pohditaan vakinaistamista.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallitus päätti määräaikaisen hospitalistin rekrytoinnista keskiviikkona. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic