Lounais-Häme

Mikään vaihtoehto ei ole sote-sopassa riskitön

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja Juha Heino pelkää, että EI tehdä mitään -vaihtoehto johtaa Forssan sairaalan näivettymiseen. Yöpäivystyksen poikkeusluvan saaminen ei ole todennäköistä. Yhteisyrityksessä toivo on hänen mukaansa jopa lisävolyymissa leikkaustoimintaan – samalla kun palveluverkko säilyy.

Tarjouskilpailu yhteisyrityskumppanista jäi yhtymähallituksessa viikoksi pöydälle pisteytysvertailuun perehtymiseksi. Laatuun keskittyvässä vertailussa Pihlajalinna vei voiton lähipalvelujen, päivystyksen ja sairaalan turvaamisen osiossa, jonka painoarvo on 40 prosenttia. Heino arvioi valtuutetuille, ettei Terveystalon suunnitelma ollut siltä osin realistinen. Pihlajalinnan suunnitelmaa hän kuvasi innovatiiviseksi.

– Mikään vaihtoehto ei ole riskitön, hän tunnusti.

Maakunnallisessa vaihtoehdossa peikkona on Heinon mukaan, että Kanta-Hämeen keskussairaala voi joutua hankkimaan potilaita Forssan sairaalan kustannuksella.

Forssan sairaala ei ole sote-sopassa pulassa yksin, vaan leikkaustoiminnan muutokset koskevat 33 pienempää sairaalaa. Leikkaustoiminta ja päivystys ovat lakkaamassa 1.1.2018.

– Maakunta ei pysty tarjoamaan ratkaisuja tässä aikataulussa, Heino arvioi.

Pelkona on, että avoimesti kilpailluilla markkinoilla rahoituspohja rapautuu asiakkaiden mukana. Lisäksi maakunnan rahoituksen riittävyys on kyseenalaista, mikä voi johtaa sopeutustoimiin.

Forssan valtuusto hyväksyi kokouksessaan isommitta puheitta 100000 euron määrärahan monitoimikeskuksen arkkitehtisuunnitteluun. Tosin Emmi Lintonen (sd.), Eino Järvinen (sd.), Tapio Virtanen (vas.) ja Johanna Häggman (kesk) siirtyivät esteellisiksi katsottuina kokouksen sivuun, minkä tarpeellisuutta Ilkka Joenpalo (sd.) ihmetteli. Aila Lahtinen (ps.) korosti, että määrärahaa ei saa missään nimessä ylittää.

Määräraha kirjataan kuluvan vuoden talousarvion investointiosaan monitoimikeskuksen tila-hankesuunnittelua varten. Määrärahalisäys katetaan lainanottoa kasvattamalla.

Viime vuoden lopussa Forssassa oli keskeneräisinä käsittelyssä 12 valtuustoaloitetta. Valtuusto totesi aloitteiden käsittelyvaiheen tiedoksi ja totesi aloitteen Kreiviläntien peruskorjaukseksi tulleen loppuun käsitellyksi. Kaupunki on kirjelmöinyt asiasta valtiolle. Johanna Häggman (kesk.) piti hyvänä aloitteensa etenemistä, mutta jäi kaipaamaan asian tiedottamista eteenpäin maakuntaliitolle ja alueen kansanedustajille.

Päivi Honkala (kok.) tähdensi, että hänen aloitteensa Koijärven koulun ja päiväkodin liikenneturvallisuuden parantamiseksi olisi hyvä saattaa työn alle vielä kuluvan vuoden aikana.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi myös kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen johtajasopimuksen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti