Lounais-Häme

Mikko Merestä Tammelan kulttuurivaikuttaja

Mikko Meri on oivallinen tarinankertoja. Hyvä paikallishistorian tuntemus tulee häntä kuunnellessa esiin alati läsnä olevana piirteenä. Ennen muuta Mikko Meri tunnetaan kuitenkin kuorma-automiehenä. 
Vuoden 2016 Tammelan kulttuurivaikuttaja -nimitys vahvistaa toisaalta, että kysymys ei ole aivan mistä tahansa rahtarista. Vuoden kulttuurivaikuttajan palkitseminen tapahtuu tänään Tammelan koulukeskuksessa kello 12 alkavassa itsenäisyyspäivän juhlassa.
Mies itse pitää kunnan kulttuurilautakunnan yksimielisesti tekemää valintapäätöstä poikkeuksellisena ja ennen kaikkea arvokkaana täydennyksenä aikaisemmin saamilleen huomionosoituksille. Niitä on Mikko Merelle kertynyt vuosien varrella leimallisesti kuorma-autoiluun ja yrittäjyyteen sekä yhdistystoimintaan liittyvistä ansioista.
– Kyllähän tämä yllätti. Mutta, kun kauan elää ja monenlaista touhuaa, niin kai sitä on kulttuurin alallakin jotain saanut aikaan, koska näin palkitaan, hän toteaa.
Mikko Meren aktiivisuus vanhojen ajoneuvojen entisöimisessä ja ajokuntoisten mobilistiajoneuvojen esille tuomisessa eri tapahtumissa kuuluvat ohittamattomana osana kunnan kulttuurilautakunnan valintaperusteisiin.
Hänen yrittäjänä ansioitumisensa samoin kuin vaikuttamisensa talkoohengen luomiseen sekä muiden henkilöiden aktivoitumiseen yleisemminkin tulevat niin ikään esille valintaperusteissa. Erityishuomionsa saa Meren osallistuminen vuonna 2004 kotikylässään Portaassa Edelfeltin veräjän ja siihen liittyneiden tapahtumien toteuttamiseen.
Lisäksi hän osallistui järjestäjänä 2000-luvun ensivuosikymmenen loppupuolella Tammelassa kuvattujen kotiseutuelokuvien tekemiseen.
-Se oli minulle erityisen iso homma, kun niitä Koiviston Timo kanssa kuvattiin. Tehtäviini kuuluivat muun muassa filmauspaikkojen etsinnät ja lavasteratkaisuista huolehtiminen sekä muutkin valmistelut tukkilaiskohtauksissa tarvittujen uittotukkien hommaamista myöten.
Esimerkiksi yhden Tulta päin filmin kuvaukseen kuuluneessa vanhan navetan polttamisessa löytyi käyttöä Mikko Meren 1950-luvun Thames Trader -paloautolle.
Parhaiten hänen vanhasta mobilistikalustostaan on tullut kautta laajan maakunnan tutuksi sota-aikainen Ford, joka yleisesti hävittäjähoppana tunnetaan. Keravalta kuusen alta löytynyt ajopeli on nähty mitä moninaisimmissa yhteyksissä sen jälkeen, kun Meri sai sen perusteellisen kunnostuksen tuloksensa paraatikuntoon vuonna 1995.
-Tämä on muuten samanlainen kuin se, jolla aloittelin veljeni kanssa 42 vuotta jatkunutta toimintaani kuorma-autoyrittäjänä, mutta lyhytrunkoinen, mikä viittaa tätä käytetyn rekkaveturina.
Nyt Mikko Meri myöntää 88 vuoden lukemiin yltävän iän sanelevan omat rajoituksensa mobilistiharrastukselle.
-Museaaliset ajoneuvot vaativat paljon huolenpitoa ja niillä pitäisi ajaakin, että ne pysyisivät kunnossa. Niinpä tämä hävittäjähoppa on jäänyt ainoaksi silmäteräkseni. FL

Tammelan kulttuurivaikuttajat
Tammelan kunnassa on vuodesta 1991 alkaen valittu vuosittain tammelainen kulttuurivaikuttaja.He ovat valintajärjestyksessä: Irja Liinaharja, Pentti Hammarberg, Sisko Rauhaniemi, Matti Jalonen, Laila Kohonen, Pirkko Hammarberg, Heikki Rauhaniemi, Ritva Asikainen, Erkki Liikanen, Kerttu Rautio-Mansikkaniemi, Hannu Mäkelä, Esko Ruusila, Ritva Rauhaniemi, Matti Perttula, Mika Mali, Unto Palomäki, Raimo Mero, Leila Rauhaniemi, Ani Järvinen-Vesala, Risto Pelli, Antero Ylitalo, Eero Nikula, Pentti Simola, Matti Klasi, Seppo Laukkanen, Seppo Jokinen ja Mikko Meri.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic