Lounais-Häme

Mikrofoni ja laulu vievät mukanaan

-Laulaminen tuo hyvän olon ja vie murheet mennessään. Varmasti siksi karaoke on niin suosittu, arvioi Eläkeliiton Forssan yhdistyksen karaokevastaava Margit Kankuri.

Yhdistyksen karaokekerho kokoontuu joka toinen perjantai-iltapäivä Ystävänkammarilla. Kolmen tunnin laulusessiossa voi olla paikalla 10–30 laulajaa, joita yhdistää rakkaus musiikkiin ja karaokeen.

-Tarvetta olisi jokaviikkoiselle karaokelaulajien kokoontumiselle, sillä nykyisin lauluaika jää väkisinkin kullakin kovin vähiin.

 

Kankuri ymmärtää hyvin, että karaoke ja musiikki vievät herkästi mennessään. Onhan se vienyt tavallaan hänetkin.

-Lauloin paljon lapsena ja jo 15-vuotiaana lähdin solistiksi yhtyeille. Keikat jäivät vähitellen, kun keikkaelämä ja aikataulut eivät oikein sopineet työssäkäynnin kanssa yhteen. Siirryin laulamaan naiskuorossa.

Kuoroyhteys kuitenkin katkesi, kun Kankuri muutti Lahteen työn perässä. Kun hän palasi takaisin Forssaan 1990-luvun lopulla, karaokella oli jo jalansija Suomessa. Karaoke ohitti Kankurin elämässä muut musiikkiharrastukset.

-Olen innostunut siitä niin, että olen hommannut ammattitason laitteet. Halusin saada laadukkaat studiossa tehdyt orkesteritaustat ja laajan valikoiman kappaleita aina iskelmistä ja laulelmista gospeliin ja operetteihin. Se on sellaista keski-ikäisten ja vanhempien mieleistä musiikkia.

Kankuri järjestää lauluhetkiä muuallakin kuin Ystävänkammarilla ja tekee myös juontokeikkoja.

 

Nyt Kankuri valmistelee ensi lauantaista Eläkeliiton Etelä-Hämeen piirin karaokemestaruuskisaa Forssaan. Se on samalla karsinta valtakunnan kisoihin.

-Forssan laulajista on mukaan lähdössä kilpailuun 13. Laulamisen lisäksi he ovat harjoitelleet esiintymistä.

Ryhmän laulu on jotain ihan muuta kuin vanha mielikuva karaokesta pubinnurkan humalaisena laulunhoilotuksena. Karaokesta innostuneet laulajat käyvät läpi niin säveltä kun sanojakin ja harjoittelevat myös tulkintaa ahkerasti.

-Itse asiassa esimerkiksi piirin kisoissa ei edes saa esiintyä humalassa, hän huomauttaa.

 

Kisoihin valmistautuu myös Irja Sarin, joka aloitti laulamisen neljä vuotta sitten. Siitä tuli nopeasti iso ja antoisa osa Sarinin arkea. Hän käy laulamassa paitsi Eläkeliiton karaokekerhossa Ystävänkammarilla myös Eläkkeensaajien karaokekerhossa Työväentalossa. Ikivihreitä ja iskelmää tulee laulettua kotonakin.

-Ja onhan meillä oma neljän viiden hengen lauluporukkakin, jonka kanssa kierrämme Forssan karaokepaikoissa ja lähiseuduilla, kuten Urjalassa ja Lopella.

Sarin kiittelee karaokea hienoksi harrastukseksi, joka sopii erinomaisesti juuri yksinäiselle.

– Laulu antaa hyvää mieltä ja energiaa ja harrastuksen parissa tapaa myös muita ihmisiä, Sarin iloitsee.

 

Karaoken viemiin kuuluu myös Raimo Vaittinen. Hänelle se toi uutta virtaa elämään työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen jälkeen.

-Lähdin laulamaan ja pian hankin itselleni karaokelaitteet. Kunnostin navetan vintille tilan laulamista varten. Keskiviikkonakin kokoonnumme sinne pienellä joukolla harjoittelemaan lauantain kilpailuja varten.

Vaittinen on osallistunut Eläkeliiton piirikisaan aiemminkin. Hän voitti Etelä-Hämeen piirin karaokemestaruuden vuonna 2012.

-Ajattelin kerran vielä kokeilla, hän lisää.

Karaoke on jäänyt viime aikoina Vaittisen kakkosharrastukseksi, sillä hän on ryhtynyt keikkailemaan. Viiden miehen Auringonnousu-yhtye kiertää vanhusten palvelutaloissa soittamassa ja esiintyy myös syntymäpäivillä ja häissä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic