Lounais-Häme

Miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan? – Suomen ylioppilaskuntien liitolta kannanotto

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL haluaakin haastaa suomalaisia pohtimaan, miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon.
SYLin kannanotossa todetaan, että vaikka kaikille muille tässä yhteiskunnassa loma ja lepo tuntuvat olevan perusoikeuksia, on opiskelijan tullakseen toimeen uurastettava levotta läpi vuoden. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen
SYLin kannanotossa todetaan, että vaikka kaikille muille tässä yhteiskunnassa loma ja lepo tuntuvat olevan perusoikeuksia, on opiskelijan tullakseen toimeen uurastettava levotta läpi vuoden. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Rautiainen

Näin heinäkuussa, muun Suomen lomaillessa, merkittävä osa korkeakouluopiskelijoista elättää itsensä kesätöillä. Opiskelijoiden kesäajan työssäkäynti on elinehto niin opiskelijoille itselleen kuin työmarkkinoillekin. Tilanne on opiskelijan näkökulmasta haasteellinen. Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL haluaakin haastaa suomalaisia pohtimaan, miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon.

Kevät- ja syyslukukausien aikana opiskelijan ensisijaista sosiaaliturvaa eli opintotukea saa noin 60 000–70 000 opiskelijaa. Kesällä vastaava luku on noin 11 000. Opintotukea voi nostaa kesällä vain, mikäli opiskelija kykenee suorittamaan riittävän määrän opintoja myös kesäkuukausina. Kaikille tutkintoon sopivia opintoja ei kesäisin ole saatavilla, ja valmiiksi vähäisiä tukikuukausia ei näin ollen ole usein järkevää tuhlata kesäajan opintoihin. Ainoaksi vaihtoehdoksi monelle jää töiden hakeminen.

Ikävin tilanne on niillä, jotka kovasta yrittämisestä huolimatta eivät onnistu saamaan kesätyöpaikkaa lainkaan. Mikäli talvikuukausien opintolainat on jo nostettu ja käytetty elämiseen, ei opiskelijalle välttämättä jää muuta vaihtoehtoa kuin hakea toimeentulotukea. Toimeentulotuen saamisen ehdot opiskelijalle ovat tiukat.

Opiskelijoiden siirto yleisen asumistuen piiriin on helpottanut tilannetta hieman, sillä toisin kuin opintotukea, yleistä asumistukea saa myös kesäajalta. Tuen taso on kuitenkin niin matala, ettei se useimmilla riitä kattamaan koko vuokraa saati muita elinkustannuksia. Syödäkin varmaan täytyisi.

Joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista. Vaikka kaikille muille tässä yhteiskunnassa loma ja lepo tuntuvat olevan perusoikeuksia, on opiskelijan tullakseen toimeen uurastettava levotta läpi vuoden. SYLin kannanoton mukaan siirtyminen perustuloon ratkaisisi tämänkin dilemman. Riittävän toimeentulon tulisi kuulua aivan kaikille – myös kesällä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic