Lounais-Häme Ypäjä

Pienen kunnan tulos viipyi - Miksi eduskuntavaalien ääntenlasku kesti Ypäjällä?

Kuva: Marko Kullanen
Kuva: Marko Kullanen

Eduskuntavaalien ääntenlasku kesti Ypäjällä totuttua pidempään. Noin 2 350 asukkaan kunnan laskenta valmistui vasta parin tunnin kuluttua vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen. 1374 ypäjäläistä äänesti eduskuntavaaleissa ja heistä puolet vaalipäivänä.

Mistä oli kyse, keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Markus Hollo?

Äänestäneiden määrä ja lippujen määrä eivät täsmänneet, ja siksi laskut oli tarkastettava.

Oliko ero iso?

Ei, kyseessä oli vain yhden äänen ero, mutta parempi se oli tarkistaa. Kello 22:n aikaan sanoin, että jos tasoihin ei päästä, ilmoitan tiedon eteenpäin vaalipiirilautakunnalle. Äänestyslipuilla oli kuitenkin vielä edessä tarkistuslaskenta, jossa asia olisi selvinnyt. Yhden äänen ero ei ollut merkittävä.

Miten kävi?

Ääntenlaskijat tarkistivat huolellisesti, ja luku saatiin täsmäämään. Mukana oli paljon ensikertalaisia ääntenlaskijoina, joten sekin saattoi vaikuttaa, vaikka hyvin he tehtävänsä hoitivat. Ilmoitin tiedon eteenpäin noin kello 22.10. Postin auto tuli sovitusti hakemaan äänestysliput kello 22.30, ja se pääsi matkaan saman tien.

Eräs kuntalainen ihmetteli Facebookissa, että hänet oli jo merkitty äänestäneeksi, vaikka niin ei ollut tilanne. Mistä se johtui?

Pidimme sähköisen rinnalla paperista vaaliluetteloa. Ilmeisesti rasti oli mennyt siinä aiemmin väärän nimen kohtaan. Tietokone näytti kuitenkin, että hän ei ollut äänestänyt, ja sitä uskottiin. Hän pääsi äänestämään.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic