Lounais-Häme

Miksi Kanta-Hämeessä on koronarajoituksia? Sairaalan kantokyky tiivistyy teho-osaston vuodepaikkoihin, joita on näin vähän

Koronapotilaiden ja henkilökunnan sairastumisen vuoksi keskussairaalassa on tällä viikolla jouduttu siirtämään ajanvarauksia.
Epidemian alusta asti Kanta-Hämeen keskussairaalassa koronapotilaita hoitanut tehohoidon ja anestesian erikoislääkäri Tiina Mikkonen esittelee hengityskonetta, johon iso osa tehohoidettavista covid-19-potilaista joutuu. Kone on valmiina eristetyssä huoneessa koronapotilaan tehohoitoa varten. Kuva: Pekka Rautiainen
Iso osa tehohoidettavista covid-19-potilaista tarvitsee hengityskonetta, jollaista tehohoidon ja anestesian erikoislääkäri Tiina Mikkonen esitteli Kanta-Hämeen keskussairaalassa maaliskuussa 2021. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Vaikka koronaviruksen omikronmuunnos näyttäisi vievän sairaalahoitoon harvemman sairastuneen kuin aiemmat variantit, sen tartuttavuus on suurempaa. Kun isompi joukko ihmisiä sairastuu, massasta myös aina jotkut joutuvat myös sairaalahoitoon asti.

Koronarajoituksia perustellaan sairaanhoidon kantokyvyn ja tehohoitopaikkojen riittävyyden turvaamisella. Kaikkiaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa oli keskiviikkona 16 koronapotilasta ja perusterveydenhuollon osastoilla neljä.

Keskussairaalassa on viisi tehohoitopaikkaa, joista kolmessa oli keskiviikkoaamuna koronapotilas. Päivän aikana yksi heistä pääsi pois teholta.

– Tämä on nopeasti elävä tilanne suuntaan tai toiseen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund muistuttaa.

Lue myös: Tällaista on koronapotilaiden hoito Kanta-Hämeen keskussairaalan teho-osastolla – ”Tauti on selvästi pahempi, mitä se on aikaisemmin ollut” (21.3.2021)

Sairaanhoitopiirissä on valmius nostaa tehohoitopaikkojen määrää, mutta se vaikuttaa keskussairaalan muuhun toimintaan.

– Meillä on hyvin mahdollisuus nostaa määrä toiselle kymmenelle, siihen on tilat ja laitteet, mutta se edellyttää, että ajamme alas kaiken muun leikkaustoiminnan päivystysleikkauksia ja välttämättömiä syöpäleikkauksia lukuun ottamatta, Grönlund sanoo.

Henkilökunnan sairauspoissaolot vaikuttavat

Toinen riski on osaavan henkilökunnan riittävyys.

– Virus ei erottele, ketkä työskentelevät terveydenhuollossa. Nyt on uhka, että omikronmuunnos jättää työntekijöitä kotiin. Tällä hetkellä pärjäämme, mutta henkilökunnalta tulee päivittäin ilmoituksia sekä altistumiskaranteeneista että sairastumisista että eristyksistä.

Tällä viikolla Kanta-Hämeessä on jo jouduttu siirtämään ajanvarauksia sekä poliklinikalle että leikkauksiin.

– Se johtuu henkilökunnan määrästä ja siitä, paljonko sairaalassa on covid-potilaita. Näyttää siltä, että covid-potilaat pystymme hoitamaan.

Kyse on Grönlundin mukaan toistaiseksi yksittäisistä siirroista, mutta päivä päivältä määrät kasvavat.

Onko vaara, että sairaala joutuu ajamaan alas muun kuin päivystystoiminnan?

– Onneksi sellainen ei vielä ole näköpiirissä, mutta toimintamarginaalimme kapenee päivittäin. Jos uusien tapausten määrä nousee eksponentiaalisesti, ja etenkin jos henkilökuntaa sairastuu, voimme olla siinä tilanteessa loppukuusta tai pahimmillaan aikaisemminkin.

– Omikronin suhteen onni on, että hyvin voimakkaan aallon kesto on rajallinen. Todennäköistä on, että helmikuun alussa alkaa helpottaa, Grönlund toteaa painottaen sanaa ”todennäköistä”.

Yli tuhannen tartunnan viikko

Vuoden 2021 viimeisen viikon koronatapausten määrä Kanta-Hämeessä oli 1093, tiedottaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri.

Edellisellä viikolla (viikko 51) tartuntoja oli 368 eli tapausmäärät kasvavat.

Kahden viimeisen viikon aikana noin joka neljäs Kanta-Hämeessä otettu koronatesti on ollut positiivinen.

Ilmaantuvuusluvut

Kahden viimeisen viikon aikana koronataudin ilmaantuvuusluku Kanta-Hämeessä on 861 tapausta 100 000 ihmistä kohti. Korkein ilmaantuvuus on Riihimäen seudulla, noin 1000. Hämeenlinnan seudulla ilmaantuvuusluku on noin 750 ja Forssan seudulla noin 600.

Kaikkiaan pandemian aikana Kanta-Hämeessä on todettu vuoden 2021 päättyessä yhteensä 6414 koronatartuntaa.

Viime viikon Kanta-Hämeessä menehtyi yksi koronapositiivinen potilas, mutta hänen kuolinsyykseen ei määritelty covid-tautia. Tautiin on kuollut maakunnassa pandemian aikana yhteensä 54 ihmistä.

Uusimmat

Fingerpori

comic