Lounais-Häme

Miljoonatuotto seutukunnalle

Suomen Hippoksen hallitus hylkäsi toissa viikolla Lillbacka Powerco Oy:n ja Härmän yhteisen sekä Kajaanin kuninkuusravihakemuksen. Jos päätös jää voimaan valtuuskunnan kokouksessa 17. marraskuuta, se tarkoittaa sitä, että Forssan Pilvenmäki järjestää vuoden 2021 kuninkuusravit.

Kuninkuusraveilla on valtava taloudellinen merkitys paitsi raviradalle, myös seutukunnalle. Kuopiossa järjestettiin vuoden 2013 kuninkuusravit. Lähes 60000 ravivierasta kulutti seutukunnalla 10 miljoonaa euroa, josta puolet ravirata-alueella, puolet sen ulkopuolella. Joensuussa 2015 kulutus ylitti Kuopionkin luvut.

Mikkelin ravirata oy järjesti kuninkuusravit 2012. Niiden tuotto raviratayhtiölle oli runsaat 361000 euroa, joten onnistuneet kuninkuusravit korjaavat järjestävän radan taloutta merkittävästi.

Pilvenmäen raviradan tuore toiminnanjohtaja Elina Hirvonen kertoo yritysten pommittaneen häntä yhteistyökyselyillä siitä asti, kun Forssan Lehti uutisoi Forssan Seudun Hippoksen suurella todennäköisyydellä saavan vuoden 2021 kuninkuusravit.

-Yritykset ovat innoissaan suurtapahtumasta ja siihen on suhtauduttu muutenkin positiivisesti. Nytkin olen myöhässä juuri yrityspalaverin johdosta, Hirvonen aloittaa tapaamisen.

Forssan Seudun Hippos ry:n puheenjohtaja Isto Mäki-Tulokas korostaakin sitä, että kuninkuusravit eivät ole yksin Pilvenmäelle tai edes Forssan kaupungille, vaan koko seutukunnalle tärkeä asia.

-Ei seutukunnalle saada toista vastaavan kokoista tapahtumaa mistään, Mäki-Tulokas huomauttaa.

Hirvonen kertoo, että yhteistyötä viritellään myös seutukunnan urheiluseurojen kanssa, joten nekin tulevat kuninkuusraveista hyötymään.

Valmistautuminen kuninkuusraveihin on siis jo käynnissä, vaikka asia vaatii vielä virallisen sinetin. Tietyllä tavalla valmistautuminen alkaa jo hakemuksen täyttövaiheessa. Siinä nimittäin pitää esittää selvitys muun muassa majoituskapasiteetista ja iltajuhlien toteutuksesta. Niistä on Hirvosen mukaan ollut alustavasti keskusteltu Holjia järjestävän Forssan Tyykikylä oy:n kanssa, joka vastasi kymmenen vuoden takaisten kuninkuusravien iltajuhlasta.

Hakijan pitää myös esittää ajatusmalli siitä, mitkä ovat tapahtuman painopisteet ja mitä erilaista rata tapahtumaan toisi.

Yksi iso asia kuninkuusravien tuottojen osalta on pelivaihtojen tuloutus, joka muuttuu ensi vuoden alusta, kun ravipeliyhtiö Fintoto, Veikkaus ja RAY yhdistyvät. Tähän asti ravien kokonaisvaihdosta noin seitsemän prosenttia on jäänyt järjestävän radan kassaan, mutta jatkosta ei Mäki-Tulokkaalla tai Hirvosella ole tarkkaa tietoa.

Vuoden 2006 kuninkuusraveissa Forssassa kävi virallisen ilmoituksen mukaan noin 59000 vierasta. Forssan Seudun Hippokselle kaksipäiväinen raviviikonloppu tuotti yli 200000 euroa. Vaikka tuotto oli hyvä, paikallinen hippos ajautui pian ravien jälkeen vararikon partaalle ja velkajärjestelyyn, joka on jo päättynyt.

Kaksikko lupaa, etteivät kuninkuusravien jälkimainingit ole tällä kertaa yhtä voimakkaat.

-Isot investoinnit ja siihen päälle vanhat velat 1990-luvun rataremontista koituivat yhdistyksen taakaksi. Silloin tehtiin mittavat sähkötyöt, niihin ei tarvitse satsata nyt ja myös tietoliikennepuoli on meillä yksi maan parhaista, Hirvonen huomauttaa.

Investointeja on silti edessä. Forssan Seudun Hippos aikoo hakea Suomen Hippoksen myöntämää investointirahaa ensi vuodelle. Rahaa on jaossa raviradoille yhteensä miljoona euroa ja omavastuuosuus on 30 prosenttia.

-Varikkoportti pitäisi uusia nykynormeja vastaavaksi turvallisuutensa puolesta, piha-aluetta pitäisi asvaltoida ja ratavalotkin pitäisi uusia, Mäki-Tulokas luettelee.

-Pyritään siihen, ettei kaikkea tehtäisi viimeisenä vuotena, vaan 2021 puhuttaisiin lähinnä pintahommista. Meillä on toki asioita velkajärjestelyn rajoitusten johdosta rästissä, Hirvonen sanoo.

Kuninkuusraveissa on nykyisin käytössä pakollinen loppuraportin laatiminen. Siihen kirjataan paljon konkretiaa myytyjen sämpylöiden ja järjestyksenvalvojien määrästä lähtien. Loppuraportista käy ilmi myös epäonnistumiset, jotta tuleva kuninkuusravijärjestäjä ei sortuisi samoihin virheisiin kuin edeltäjänsä.

Silti niitä aina sattuu. Suomen Hippoksen hallituksen jäsen, kokenut ravikävijä Vesa Mäkinen näkee, että silloin on epäonnistuttu, kun jono muodostuu sietämättömäksi. Mäkinen muistelee, että Joensuussa 2015 lippukassoilla jonot venyivät lauantaina, mutta sunnuntaiksi myyntipisteistä lisättiin ja ongelma poistui. Tänä vuonna Turussa bussi- ja taksijonot eivät lauantaina ravien jälkeen vetäneet.

-Yksi huonosti toteutunut asia jää yleensä vieraiden mieleen, Mäkinen huomauttaa.

Forssa voi ottaa tavoitteeksi, että vuonna 2021 järjestetään kaikkien aikojen kuninkuusravit, joista vieraille ei jää pahaa sanottavaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti