Lounais-Häme

Miljoonien eurojen urakka etenee

Viksbergin kaatopaikan sulkemisurakasta vastaavan Lemminkäinen Infran työmaajohtaja Jomi Salminen kertoo, että työt ovat alueella sujuneet jopa ajateltua paremmin.

-Töistä on nyt tehty noin 40 prosenttia, urakka etenee kovalla vauhdilla, urakan tilanneen Forssan kaupungin kunnallistekniikan päällikkö Tero Tiensuu vahvistaa.

Sortuma-alueillakin maa on kantanut pääosin niin hyvin, että raskaat työkoneet ovat päässeet kulkemaan.

-Pelkäsimme, että tilanne olisi voinut sortumien vuoksi olla paljon vaikeampi, Salminen kertoo.

-Talvi oli meille myös melko täydellinen. Kylmyyttä oli sen verran, että routa kovetti maata, jotta koneet pääsivät kulkemaan. Lumitöihin ei kuitenkaan mennyt aikaa ja vaivaa.

Urakka maksaa kaupungille lähes neljä miljoonaa euroa.

 

Urakka alkoi talvella pengertien rakentamisella. Tie tukee vanhaa sortuma-aluetta ja toimii samalla huoltotienä. Samaan aikaan alueen keskustaan koottiin reunoille valuneita jätteitä.

Keskelle tuotuja jätteitä ja maa-ainesta on stabiloitu voimalaitoksilta tuodulla tuhkalla.

Massasta kootaan reilut kymmenen metriä korkeaa mäkeä, joka peitetään savea sisältävällä bentoniittiikerroksella sekä metrin maakerroksella. Lopulta pinta maisemoidaan nurmikolla.

-Mäki on hyvin laaja, jyrkkää siitä ei tule. Ei siinä oikein voi pulkkaa talvella laskea, mutta hiihtoladuksi se voisi olla hyvä, Salminen pohtii.

 

Sateinen kesä ei ole juurikaan hidastanut töitä, vaikka savisella maalla työkoneet ovatkin märimpinä aikoina jääneet välillä sutimaan.

Urakoijat toivovat kuitenkin sormet ristissä, että ensi kesästä tulisi kuiva, jotta urakka etenisi suunnitellusti.

-Bentoniittimaton laitto on hyvin sääherkkää, sateella sitä työvaihetta ei voi tehdä lainkaan, Tiensuu sanoo.

 

Salmisen mukaan kaatopaikan itä- ja pohjoisosat olisivat jo tämän kesän ja syksyn aikana valmiita sulkemiselle, mutta alueet vaativat vuoden painumisajan.

Bentoniittimaton laittaminen pyritään aloittamaan ensi kesänä.

Ympäristöluvan mukaan urakka täytyy olla valmis vuoden 2019 loppuun mennessä.

-Vaikka työt lykkäytyisivät ensi vuonna esimerkiksi sateiden vuoksi, maton ehtisi laittaa vielä vuonna 2019, Salminen sanoo.

Loppuosa alueesta saadaan jätteiden osalta valmiiksi ensi vuonna. Sekin tarvitsee vuoden painumisajan, joten urakka ei voi valmistua suunniteltua nopeammin.

 

Tiensuu kertoo, ettei kaupungille juurikaan ole valitettu urakasta. Hajuhaittoja ei Salmisen mukaan ole tullut lainkaan, koska orgaaninen materiaali on jo vuosien kuluessa ehtinyt maatua.

-Tuhkan käytöstä on muutama huomautus tullut Kuuston alueelta, sillä tuhka pöllyää ajoittain ja varsinkin kovalla tuulella melko paljon, Tiensuu sanoo.

Kun kaatopaikka on saatu peitettyä, paikalla alkavat kaatopaikkakaasujen koepumppaukset ja niiden mahdollinen poltto, mikä luonnollisesti maksaa kaupungille lisää. Rahaa kuluu myös ympäristön seurantaan ja hoitamiseen alueella. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/30655-kaatopaikan-sulkemisurakka-sujuu-forssassa

 

Viksbergin kaatopaikka
Viksbergin suon aluetta alettiin käyttää maankaatopaikkana vuonna 1962.Alueelle perustettiin kaatopaikka vuonna 1968.Kaatopaikan käyttöön varattiin 23,4 hehtaarin suuruinen alue, josta käytettiin noin 14 hehtaaria varsinaisessa toiminnassa.Kiimassuon kaatopaikka avattiin Forssassa vuonna 1996, jolloin kaatopaikkatoiminta Viksbergissä lopetettiin.Jätteitä kaatopaikalla on noin 4 miljoonaa kuutiometriä eli noin 1,6 miljoonaa tonnia.Syyskuussa 2016 Lemminkäinen Infra voitti tarjouskilvan Viksbergin kaatopaikan sulkemisesta.Sulkemistyöt alkoivat marraskuussa 2016.Jätteet, siihen sekoittunut maa-aines ja sekoitettu tuhka kootaan 10–11 metriä korkeaksi mäeksi, joka peitetään bentoniittimatolla. Tämä sulkumatto estää kaasujen pääsyn ulos ja sadeveden pääsyn jätekasaan.Mäen päälle tulee noin metrin paksuinen maakerros, jonka päälle istutetaan nurmikenttä.Mäelle ei voi istuttaa puita tai rakentaa mitään.Urakan toteuttamiseen on ympäristöluvan mukaan aikaa vuoden 2019 loppuun.Kaatopaikan sulkemistyöt maksavat Forssan kaupungille vajaa neljä miljoonaa euroa.Alueen tulevasta käytöstä ei ole vielä päätetty.

Uusimmat

Fingerpori

comic