Lounais-Häme

Millainen uusi kunnanjohtaja Ypäjälle?

 

Forssassa uuden kaupunginjohtajan valintaprosessi on akuutissa tilassa. Ypäjällä uutta kunnanjohtajaa tarvitaan alkuvuodesta, muta julkista tai kulisseissa käytävää keskustelua uudesta kunnanjohtajasta ei ole useiden kuntapoliitikkojen mukaan edes käynnistetty.

Nykyinen kunnanjohtaja Vesa Ketola saavuttaa vanhuuseläkkeen rajan 10. toukokuuta 2017, eikä kellään tunnu olevan edes tietoa, milloin Ketola jää nauttimaan pitämättömistä lomapäivistä.

Vihreiden kunnanhallituksen jäsen Juha Lundström on vaatinut keskustelua uudesta kunnanjohtajasta kunnanhallituksessa tammikuusta alkaen. Lundströmin mukaan samaan ajankohtaan ajoittuvat kuntavaalit ja koko ajan käynnissä oleva sote-keskustelu vievät kunnilta niin paljon aikaa, että uuden kunnanjohtajan valintaan olisi hyvä valmistautua ajoissa ja huolella.

-Asiasta ei ole saatu keskustelua aikaan missään, on vaiettu kuin muuri. Yritin saada keskustelua aikaan, jotta ei tehtäisi samanlaista hätäratkaisua kuin nykyisen kunnanjohtajavalinnan kohdalla tehtiin. Silloin piti valita joku, jotta paikka ei olisi liian pitkään auki ja aiheuttaisi ajattelua, ettei Ypäjälle saada kunnanjohtajaa ja hakuaikoja jatketaan, Lundström sanoo.

Myös Ypäjän kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Tapio Ahonen (kok.) kaipaa avoimempaa keskustelua. Hän sanoo yrittäneensä viritellä kunnanhallituksessa keskustelua siitä, millainen johtaja Ypäjälle tarvitaan, mutta laihoin tuloksin.

-Valintaprosessia ei pidä käynnistää ennen nykyisen johtajan irtisanoutumisilmoitusta, mutta keskustella voidaan. Maailma muuttuu, joten tarvitsemme mielellään nuorehkon kehittäjän, joka katsoo eteenpäin, Ahonen näkee.

Lundström syyttää hiljaisuudesta kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Leppälahtea (kesk.). Lundströmin mukaan Leppälahti pelaa jotakin poliittista peliä, jolla tämä pyrkii löytämään Ypäjälle itselleen mieluisan kunnanjohtajan.

Lundström sanoo, että vihreiden tavoitteena on käsitellä asiaa reilusti ennen vaaleja, jotta kunnanjohtajavalintaan ei sekoitettaisi likaista vaalipeliä.

-Pari seuraavaa valtuustokautta ratkaisee, onko itsenäinen Ypäjän kunta olemassa. Meidän pitäisi uudistua, mutta mitään päätöksiä ei kyetä tekemään ja rahaa valuu hukkaan budjetista.

-Esimerkiksi kyläkouluista vuotaa joka vuosi 250000 euroa, eivätkä vanhemmat ole kaikilta osin tyytyväisiä opetuksen laatuun. Kyläkoulujen säilyttäminen on Leppälahden agendalla, koska se tuo ääniä hänen laariinsa. Muitakaan päätöksiä ei kyetä tekemään, koska kaikki on puheenjohtajan nuijan alla, Lundström kritisoi.

Lundström sanoo, että kunnanjohtaja-asiasta on keskusteltu vihreiden, demareiden ja kokoomuksen valtuustoryhmien kanssa ja kaikissa vallitsee samansuuntainen näkemys.

-Kunnanjohtaja-asia on Leppälahdelle pyhä. Kyse on valtapelistä, hän ei voi luopua vallasta. Siksi Leppälahti haluaa, että valituksi tulee hänelle mieluinen johtaja, Lundström tykittää.

Lundström haluaisi käydä avointa keskustelua siitä, millainen kunnanjohtaja Ypäjälle halutaan. Vihreiden mielestä tämän pitäisi olla ypäjäläisten näköinen, nuorehko, uudistushaluinen, verkostoitunut ja asua Ypäjällä, jotta kunnanjohtaja tuntisi kyläläiset ja näkisin kylän puutteet sekä kuppikunnat.

-Uuden johtajan pitää kyetä syventämään yhteistyötä naapurikuntien kanssa ja kehittää yrityselämää sekä taajamaa niin kauan kuin taloudelliset resurssit antavat siihen mahdollisuuden. Nykyisten johtajien aikana kunta on nääntynyt ja kunnanhallitus on laiminlyönyt yritysten kehittämisen. Meidän pitäisi luoda puitteet ja houkutella yrityksiä Ypäjälle, Lundström kritisoi.

Kokoomuksen valtuutettu, kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Jari Hepomaa on Lundströmin kanssa samoilla linjoilla, mutta lausunnoissaan maltillisempi. Hän näkee, että uuden kunnanjohtajan haku on korrektia käynnistää heti, kun nykyinen on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle.

-Myös kunnanjohtajan olisi hyvä olla korrekti ja ajatella kunnan etua, ettemme jää tyhjän päälle. Eläköitymisajankohta on esimerkiksi pitämättömien lomien takia hyvä selvittää hyvissä ajoin, Hepomaa sanoo.

Hepomaan mukaan Ypäjällä on sama ilmiö kuin monissa kunnissa tuntuu olevan, eli kunnanjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja junailevat asioita keskenään ja niitä tuodaan hallitukseen niin, etteivät muut ole kuulleetkaan.

Sellainen ei Hepomaan mielestä ole toivottavaa eikä avointa kulttuuria.

Hepomaa olettaa, että nyt Ypäjä saa edelliskertaa kattavamman ja laadukkaamman hakijajoukon, koska pienten kuntien olemassaolo ei ole uhattuna. Hänen mielestään uuden kunnanjohtajan pitää haluta kehittää pientä maalaiskuntaa.

-Toiminnan on oltava yritys- ja asukaslähtöistä, sieltä se kaikki lähtee. Nyt on jämähdetty 1970-luvulle. Ajatus on, että kun ei tehdä mitään, kukaan ei meitä häiritse.

Hepomaa myös toivoo kaikilta seudun uusilta kunnanjohtajilta yhteistyökykyä ilman henkilökohtaisten suhteiden vaikutusta. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti