Lounais-Häme

Miltä näytti Siperiassa yli vuosisata sitten? - Erilainen elokuvakokemus Elävienkuvien teatterissa

Forssan Elävienkuvien teatteri tarjoilee su. 20.10. klo 14 ainutlaatuisen elokuvakokemuksen Arktisia matkakuvia.

Dokumentti on Lopelta kotoisin olevan Sakari Pälsin kuvaus Koillis-Siperian alkuperäiskansoista. Filmi on kuvattu vuosina 1917–1919. Matkalta syntyivät myös kirjat Pohjankävijän päiväkirja ja Arktisia kuvia. Valkokankaalla nähdään mm. alkuperäiskansa tšuktšien käsityöläisiä valmistamassa luuveistoksia, peurannahkateltan rakentamista, mursunsuolisadetakin valmistusta, uhritoimituksia ja alueen kalastusta ja arkielämää.

Elokuva sai Suomessa ensi-iltansa vuoden 1919 loppupuolella. 1930-luvulla filmikelat katosivat, kun toimelias Pälsi oli jo muissa töissä ja Siperian-filmien arkistointi unohtui. Ne löytyivät Hankkijan talon ullakolta 1975 ja restauroitiin Suomen elokuva-arkistossa 1976–78. Uusi digitaalinen kopio kameraoriginaalista valmistui Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa (KAVI) vuonna 2015.

Sakari Pälsi oli myös oli yksi 1930-luvulla toimineen Kansatieteellinen Filmi oy:n osakkaista, jossa toimi aktiivisesti myös Forssalainen Esko Aaltonen.

 

Näytöksessä nähdään myös Kira Jääskeläisen dokumenttielokuva Pohjankävijäin merkintöjä.

Jääskeläinen palaa Pälsin jäljissä Beringin salmelle sata vuotta myöhemmin. Uuden sekä vanhan filmimateriaalin, Pälsin muistiinpanojen ja paikallisten ihmisten avulla elokuva kertoo tšuktšien ja Siperian eskimoiden kiehtovasta mutta myös uhanalaisesta maailmasta eilen ja tänään.

Jääskeläinen on työskennellyt Tšukotkalla vuodesta 2005 lähtien ensin tutkijana ja sitten elokuvantekijänä. Tagikaks – olimme valaanpyytäjiä valmistui vuonna 2012. Pohjankävijäin merkintöjä on hänen toinen Beringin salmella tekemänsä elokuva. Se on kiertänyt kansainvälisillä festivaaleilla ja palkittu sekä Pärnun elokuvafestivaaleilla että Anadyrin kansainvälisillä arktisen elokuvan festivaaleilla.

Uusimmat

Näkoislehti

5.7.2020

Fingerpori

comic