Lounais-Häme

Minimalismin jäljillä jazzaulassa

Vähemmän on enemmän, kun asian oikein oivaltaa. Aivan kuten Delia St. Claire I:n musiikissa, jonka forssalaisbändi linjaa tavoitteiltaan minimalistiseksi.

-Se tarkoittaa osin kapinointia sitä vastaan, että ylituottamisesta on musiikissa tullut uusi normaali. Pyrimme palaamaan perusasioiden äärelle, kuuluu heidän johtoajatuksensa.

Laulaja Sini Eloranta, kitaristi Juha Kreivi ja basisti Anssi Pohjola ovat tavoittaneet ajatukselleen lupaavasti jakajia. Rohkaisevaa palautetta kertyy myös esiintymiskalenteriin kerääntyvien merkintöjen muodossa.

Tässä vaiheessa ajankohtaisin keikkakalenterimerkintä on tämän viikon lauantaille osuvan Tyykijazz 2017:n kohdalla. Ensikokemuksensa bändi hankki Forssan työväentalolla paikkansa vakiinnuttaneesta tapahtumasta toisen illan jatkojameissa vuosi sitten.

-Tuntui todella upealta jammailla yhdessä kovien ja kokeneiden muusikoiden kanssa. Vielä hienompaa oli huomata heidän suhtautuvan meihin kuten tasavertaisiin soittajiin ainakin.

Se, että kutsu kävi Tyykijazille jo toisena vuonna peräkkäin tuli Delia St. Claire I:lle täydellisenä, mutta sitäkin iloisempana yllätyksenä. Tällä kertaa yhtyettä kuullaan tapahtuman aulabändinä.

-Emmehän me ihan omimmillamme ole jazzin parissa, vaikka jotain vaikutteita sieltäkin suunnasta musiikkiimme tulee soulin ja bluesin ohella. Niin ja tietenkin improvisointi.

Delia St. Claire I:lle tulee kuukauden kuluttua täyteen kaksivuotinen taival. Liikkeellelähtönsä bändi ajoittaa vaiheeseen, jossa kitaristi Juha Kreivi liittyi kolmanneksi lenkiksi Anssi Pohjolan ja Sini Elorannan seuraan.

Se merkitsi tiukan hevitaustan omaavalle mieskaksikolle hakeutumista erilaisen, lähtökohtaisesti herkemmän ja monivivahteisemman, mutta samalla selkeydellään puhuttelevan sävelilmaisun äärelle.

-Bändin covereihin perustunut ohjelmisto vaati painopisteen siirtämistä omien kappaleiden tekemiseen, Juha Kreivi huomauttaa.

Pohjolalle asia tarkoitti myös bassokitaran vaihtumista perinteiseen kontrabassoon. Omat kappaleensa Delia St. Claire I hioo esityskuntoon kollektiivisena yhteistyönä. Alkuideansa ne saavat tyypillisesti Kreivin melodia- ja sointukulkuhahmotelmista.

Osansa säveltämisessä kuuluu myös sanoituksista huolehtivalle Sini Elorannalle. Häneltä syntyy laululyriikkaa kulloinkin parhaiten soveltuvan tarpeen mukaan äidinkieli suomella, isänkieli ranskalla ja yhteisenä kotikielenä tutuksi tulleella englannilla.

Yhden näytteen bändi antoi itsestään Forssan Teatterin Kerjäläinen ja jänis -näytelmään luomalla ja kehuja keränneellä musiikillaan. Jatkovihjailujakin on Delia St. Claire I:lle sieltä suunnalta jo tullut.

-Latinaa ja ranskaa yhdistelevä sanaleikki, joka tuntui sopivalta käytettäväksi bändin yhteydessä, Eloranta valaisee äkkiseltään arvoitukselliselta vaikuttavan nimen taustoja. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti