Lounais-Häme Forssa

Ministeri Grahn-Laasonen kävi "työharjoittelussa" Forssan tekstiilimuseossa

Museoliiton koordinoima Kutsu poliitikko museoon -kampanja toi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen Forssan Tekstiilimuseo Tyykiin.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen lajitteli tekstiilejä yhdessä Forssan museon henkilökunnan ja vapaaehtoisten kanssa.

Museoliiton Kutsu poliitikko museoon -kampanjaan osallistuu tällä viikolla noin 70 poliitikkoa. Forssassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili maanantaina Forssan Tekstiilimuseo Tyykissä, jossa Grahn-Laasonen pääsi tutustumaan muun muassa tekstiiliarkiston digitoimiseen.

– Kävimme Sannin kanssa läpi, miten saamme arkistossa olevat toistaiseksi järjestämättömät riippunäytteet järjestykseen, jotta niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi digitoinnissa, Forssan museon johtaja Kati Kivimäki kertoo.

Grahn-Laasosen tunnin mittaisen ”työharjoittelun” aikana museon henkilökunta yhdessä vapaaehtoisten kanssa sai lajiteltua ison kasan kankaita ja pääsi ministeri myös ikuistamaan yhden kuosin Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museoiden yhteiseen kokoelmatietokantaan. Tietokanta löytyy osoitteesta www.piipunjuurella.fi ja tietokannan kuvia sekä tietoja saa käyttää vapaasti koulutuksessa, tutkimuksessa ja yksityisessä käytössä.

– Vuosikymmeniä vanhojen kankaiden hipelöinti oli hyvällä tavalla koukuttavaa ja elämyksellistä. Oli todella ihanaa nähdä kuoseja eri vuosikymmeniltä, Grahn-Laasonen hehkuttaa.

Grahn-Laasonen toivoo, että museon arkistointityö kantaa hedelmää.

– Olisihan se hienoa, jos eri vuosikymmenten kuoseja pystyttäisiin herättämään henkiin, sillä mielestäni menneisyydestä pystytään ammentamaan aina myös jotain uutta.

Kutsu poliitikko museoon -kampanjan tarkoituksena on tuoda esille museoiden monipuolista työtä ja koko Suomen kattavan museoverkoston yhteiskunnallista merkitystä.

– Suomen museot ovat vahvassa nousussa ja joka vuosi tehdään uusia kävijäennätyksiä. Museokortti on loistava innovaatio ja juuri museokorttia hyödyntäen kävin katsomassa Kansallismuseossa Barbie-näyttelyä, Grahn-Laasonen paljastaa.

Kulttuuriministerinä toimiessaan Grahn-Laasonen oli laatimassa uutta museopoliittista ohjelmaa, jossa myös vuonna 2014 Vuoden museoksi valittu Forssan museo pääsi olemaan mukana.

– On ollut suuri kunnia päästä tekemään museopoliittista ohjelmaa ja todella hienoa, että näin pieni museo on saanut olla mukana ohjaamassa suomalaisten museoiden toimintaa, Kivimäki kiittää.

– Pienen museon saaminen osaksi työryhmää oli merkittävää, koska suurempien museoyksiköiden paine ei ole mitenkään vähäistä, Kivimäki jatkaa.

Grahn-Laasonen kertoo käyvänsä usein Forssan museossa eri tilaisuuksissa ja toivoo paikallisten tutustuvan paikallishistoriaan yhä enemmän.

– Täällä tehdään koko valtakunnan mittakaavassa todella hyvää työtä. Monesti kuitenkin lähellä olevat nähtävyydet jäävät paikallisilta näkemättä ja toivoisin, että forssalaiset hyödyntäisivät museoiden mahdollisuudet. FL

Uusimmat

Näkoislehti

4.8.2020

Fingerpori

comic