Lounais-Häme Somero

Ministeri Leppä Somerolla: "Luonnonvarakeskuksen rahoitusta ei olla leikkaamassa"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä otti kantaa myös ilmastonmuutoksesta käytävän keskustelun sävyyn.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tutustui köydenpunontaan Mäkilän traktorimuseon Ol' Hollil -tapahtumassa. Köyttä punomassa Jukka Vesamäki. Kuva: Tapio Tuomela
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä tutustui köydenpunontaan Mäkilän traktorimuseon Ol' Hollil -tapahtumassa. Köyttä punomassa Jukka Vesamäki. Kuva: Tapio Tuomela

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) puhui lauantaina Mäkilän traktorimuseon Ol’ Hollil -tapahtumassa.

Puheessaan ministeri korosti muun muassa kotimaisen ruoantuotannon merkitystä ja sen puhtautta.

– Se, että tuotamme ruokaa näillä leveysasteilla ja tuotamme siitä vieläpä maailman parasta, on jo itsessään todellinen saavutus. Suomalainen ruoka on maailman parasta, koska alkutuotanto tuottaa puhtaasta luonnostamme parhaita raaka-aineita teollisuuden jalostettavaksi.

 

Ministeri antoi Forssan Lehdelle puhelinhaastattelun kotimatkallaan ja vastasi muiden ohella muun muassa kysymykseen Luonnonvarakeskuksen rahoituksesta, joka puhututtaa seudulla aika ajoin.

– Luonnonvarakeskuksen rahoitusta ei olla leikkaamassa. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että rahoitus halutaan pitää vähintään nykyisellään. Pikemminkin on painetta kasvattaa rahoitusta, koska haluamme tavoitella biotalouden johtajuutta, Leppä kertoi.

Myös Iso-Britannian mahdollisen EU-eron eli brexitin vaikutuksia Suomen unionilta saamaan rahoitukseen on spekuloitu. Ministeri ei kuitenkaan lähde arvailemaan lopputulosta.

– Suomi tavoittelee nykyisen tasoista rahoitusta. Ei voi olla niin, että vaatimukset kasvavat, mutta rahoitus ei.

 

Lepän mukaan Suomella on keinoja varautua ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin myös maatalouspolitiikassa.

– Tutkimus on yksi näistä asioista. Lisäksi meidän on päästävä pois fossiilitaloudesta, kohti uusiutuvia energianlähteitä. Suunta on jo oikea.

Leppää ei kuitenkaan miellytä tapa, jolla ilmastonmuutoksesta tällä hetkellä hänen mukaansa puhutaan.

– Ilmastohysteriaa ei tule luoda, sillä se lamaannuttaa. Maailmanlopun meininki ei vie asiaa mihinkään. On selvää, että lasten ja nuorten ilmastohuoli on otettava tosissaan. Aikuisten tehtävä taas on olla lietsomatta sitä.

Maataloudessa ilmastonmuutosta voidaan ministerin mukaan hillitä muun muassa hiiliviljelyn ja kasvinjalostuksen avulla.

 

Yhtenä suurena kysymyksenä Leppä pitää myös maaseudun elinvoiman säilymistä. Biotalouden aseman vahvistaminen tekisi myös maaseudulle hyvää.

– Maaseutu on ratkaisijan paikalla.

Kuluvalla kaudella hallituksen tärkeimpiä kehityskohteita maatalouspolitiikassa ovat ministerin mukaan nykyistä reilumpien markkinoiden luominen sekä vienti ja sen edistäminen.

– EU:n puheenjohtajamaana lähdemme myös johtamaan keskustelua unionin yhteisen maatalouspolitiikan uudistamisesta ja sen rahoituksesta. Järjestelmää on yksinkertaistettava ja muutettava kannustavammaksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

30.5.2020

Fingerpori

comic