Lounais-Häme

Ministeri Niinistö selvittää Puolustusvoimilta kasvisruoan ravintosisältöä

Helsinki
24.08.2018, 16:05

Kotimaa

Puolustusvoimien uusi kasvisruokalinjaus yllätti puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.), joka selvittää nyt, saavatko varusmiehet kasvisruoasta palveluksessa tarvittavan energiamäärän.
Puolustusvoimat kasvattaa syksystä alkaen kasvisruoka-aterioidensa määrää kahdella aterialla viikossa. Asiasta kertoi aiemmin viikolla Yle.
– Puolustusministeri haluaa varmistaa Puolustusvoimilta, että kaikki perusteet on selvitetty. Varusmiehen on saatava kulutuksen edellyttämä energia Puolustusvoimien ruoasta, ettei yksittäinen henkilö joudu hakemaan lisäenergiaa esimerkiksi sotilaskodista tai muualta, puolustusministeriön yksikön johtaja Antti Lehtisalo sanoo STT:lle.
Niinistö sanoi Lännen Median haastattelussa että varusmiehille teetetyn kyselyn mukaan vain puoli prosenttia kannattaa kasvisruokaa.
– Näiden lukujen valossa tällainen pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla.
Puolustusministeriö aikoo antaa tehtävänannon Puolustusvoimille ensi viikon alussa. Selvityksen on määrä valmistua lähiviikkojen aikana.

”Laadukasta ja ravitsevaa”

Puolustusvoimien ruokahuollosta vastaavan Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petri Hoffren vakuuttaa, että varusmiehille tarjottava kasvisruoka on laadukasta ja ravitsevaa.
– Varuskunnissa on noin 3 400 kilokaloria päivässä määrä, mitä varusmiehille tarjotaan. Noudatamme valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokahuoltosuosituksia, ja kaikki kasvisruoat täyttävät nämä suositukset.
Hoffren kumoaa sosiaalisessa mediassa levinneet puheet, joiden mukaan tarjolla olisi vain parsaa ja porkkanaa.
– Kasvisruokien listalta löytyy fetakasvispastaa, kasvispyöryköitä ja esimerkiksi iät ajat tarjottuja pinaattilettuja.

Tuplavarmistus

Puolustusministeriön Lehtisalo sanoo, että ravitsemusasiaa on varmasti jo tarkasteltu Puolustusvoimissa, mutta selvityksellä halutaan saada lisävarmistus asiaan. Varmuus halutaan saada myös siihen, että varusmiehet myös pitävät kasvisruoasta.
– Varusmiesten kulutus- ja ruokatottumukset ovat erilaisia eivätkä ne saa aiheuttaa tilannetta, jossa energiaa ei ole riittävästi palvelukseen, Lehtisalo sanoo.
Leijona Cateringin Hoffrenin mukaan ruoka on laadukasta ja hyvän makuista.
– Tämä on pitkäjänteistä työtä. Testaamme jokaisen tuotteen ennen kuin tarjoamme sitä varusmiehille.
Kehitysjohtaja korostaa, ettei kasvisruoan tarjoaminen suinkaan ole uusi asia Puolustusvoimissa.
– Kuuden viikon ruokalistalla on aikaisemmin ollut kahdeksan kasvisruokaa ja nyt se nousee kahteentoista, Hoffren sanoo.
Lihan korvaamista silloin tällöin kasviproteiinilla perustellaan kasvisruoan terveellisyydellä ja lihatuotannon ilmastohaitoilla.

https://yle.fi/uutiset/3-10361342
https://www.aamulehti.fi/uutiset/armeija-ei-taistele-kukkakaalipirtelon-voimalla-puolustusvoimien-kasvisruokalinjaus-tuli-taytena-yllatyksena-jussi-niinistolle-201157116/

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic