Lounais-Häme

Ministeri Saarikko patistelee neuvoloiden väkeä kertomaan isille, että oikeus olla perhevapailla kuuluu heillekin

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) lähetti huhtikuun alussa neuvoloille kirjeen, jossa hän kannusti neuvoloiden henkilökuntaa keskustelemaan perhevapaista aiempaa enemmän tulevien isien kanssa.

Kirjeeseen kuuluva Isäaikaa-kortti on osa sosiaali- ja terveysministeriön, THL:n sekä Työterveyslaitoksen Isäaikaa-kampanjaa.

Kampanjan verkkosivulle on koottu tietopaketti isien perhevapaamahdollisuuksista.

-Ei, kyse ei ole köyhän miehen perhevapaamallista. Pyrimme kortin avulla lisäämään isien tietoisuutta aiheesta, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Päivi Yli-Pietilä selventää.

Hän lisää, että on vain sattumaa, että korttikampanja osuu juuri perhevapaauudistuksen kaatumisen jälkeiseen aikaan.

Itse asiassa kampanja sai alkunsa jo vuonna 2015, kun Euroopan komissio suuntasi rahoitusta perhevapaakampanjointiin eri maissa.

Tasa-arvoa vanhemmuuteen

Perhevapaauudistus kaatui helmikuussa rahanpuutteeseen ja siihen, ettei kaikille yhteistä mallia löytynyt.

Hallituksen perhevapaauudistustyöryhmä oli valmistellut uudistusta viime kesästä lähtien. Uudistuksen tavoitteena oli lisätä tasa-arvoa vanhemmuuteen ja työelämään.

Toiveena oli, että isät innostuisivat hoitamaan lapsiaan, jotta äidit palaisivat töihin aiemmin. Lisäksi haluttiin selkiyttää tukijärjestelmää ja lisätä joustavuutta.

Kaksosten isä jää kesäksi vapaalle

Tammelalainen Matti Ranta oli kaksospoikiensa syntymän jälkeen kolme viikkoa vapaalla. Kesäkuun alussa hän aikoo jäädä vielä reiluksi kahdeksi kuukaudeksi poikiensa kanssa kotiin, kun perheen äiti lähtee takaisin töihin.

-Puolisoni on kannustanut pitämään vapaita. Hänellekin se on ollut itsestään selvää.

Rannan mielestä Isäaikaa-kampanja on hyvä idea. Hän uskoo, että tieto lisää isien halua jäädä kotiin hoitamaan lapsiaan.

-Yllättävän moni ei tiedä etuuksista, Ranta sanoo.

 

Isät tekevät pitkää työviikkoa
Suomessa on yli 1,2 miljoonaa isää. 90 prosenttia alle 18-vuotiaiden lasten isistä on työelämässä ja alle kouluikäisten lasten isät tekevät pisintä työviikkoa.Vanhemmilla on mahdollisuus jakaa lasten hoito tasaisesti, mutta vuonna 2016 isät käyttivät van noin kymmenen prosenttia kaikista korvatuista vanhempainpäivärahapäivistä. Lähes viidennes isistä ei käytä lainkaan perhevapaita.Isäkin saa pitää vapaata Isyys- ja vanhempainvapaan pitämiseksi isä voi saada vapaata työstä ja taloudellista tukea. Isyysvapaata voi käyttää yhteensä yhdeksän viikkoa, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Vanhempainvapaa alkaa äitiysvapaan jälkeen, kun lapsi on noin kolmen kuukauden ikäinen. Vanhempainvapaan voi käyttää isä tai äiti, tai se voidaan jakaa. Hoitovapaa alkaa kun lapsi on noin kymmenen kuukauden ikäinen. Hoitovapaata voi käyttää isä tai äiti, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Isälläkin on oikeus osittaiseen hoitovapaaseen eli lyhennettyyn työaikaan aina siihen saakka, kunnes lapsi siirtyy kolmannelle luokalle. 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti