Lounais-Häme Tammela

Ministerivuodet tulivat jopa uniin

70 vuotta täyttävä Martti Pura harmittelee sitä, että julkinen keskustelu ajautuu helposti sivuraiteille.
Martti Pura on kirjoittanut kuusi omaelämäkerrallista kirjaa, ja seitsemännen suunnittelu on jo pitkällä. Se kokoaa yksiin kansiin kunnanjohtajavuodet Sodankylässä, Hattulassa ja Tammelassa. Kuva: Tapio Tuomela
Martti Pura on kirjoittanut kuusi omaelämäkerrallista kirjaa, ja seitsemännen suunnittelu on jo pitkällä. Se kokoaa yksiin kansiin kunnanjohtajavuodet Sodankylässä, Hattulassa ja Tammelassa. Kuva: Tapio Tuomela

– Olen kovasti tyytyväinen elämääni, ei minulla ole mitään valittamista. Mutta maailmanmenoa kauhistelen. Väittävät, että se kuuluu vanhenemiseen, sanoo huomenna 70 vuotta täyttävä Martti Pura.

Monissa liemissä keitetty ministeri, kansanedustaja ja kunnanjohtaja viettää eläkepäiviään kotikylässään Tammelan Portaassa. Hän on juuri saanut valmiiksi kuudennen kirjan omaelämäkerrallisesta sarjastaan Miehen tie.

Ministerinä myrskyn silmässä kertoo 1990-luvun alkuvuosista, jolloin Pura toimi Esko Ahon (kesk.) hallituksen maa- ja metsätalousministerinä. Niinä vuosina käytiin neuvottelut Suomen EU-jäsenyydestä, ja jäsenyyden vastustajat ottivat maalitaulukseen Puran.

– Oli yllätys, että kun kirjoitin niistä ajoista, se jatkuva paine tuli uudestaan iholle. Se oli nyt oikeastaan rankempaa kuin silloin, kun vain puursi eteenpäin päivästä toiseen, Pura kertoo.

– Välillä heräsin yöllä miettimään, että oliko se todella niin kauheaa ja olihan se. Tuli tappouhkauksia ja 140 000 ihmistä vaati julkisesti eroani. Pahinta oli kuitenkin, että perhettäkin uhattiin.

Kaikesta kuitenkin selvittiin, ja nyt Pura jaksaa jo taas vitsailla aiheesta.

– Hyväähän se mulle teki, sen jälkeen ei tarvinnut kuvitella itsestään liikoja.

Ministerinpestin jälkeen silloin 45-vuotias Pura päätyi yllätykseksi itselleenkin Sodankylän kunnanjohtajaksi. Vuodet pohjoisessa olivat antoisia, mutta kunnallispolitiikan kiemurat ja kärhämät saivat hänet eroamaan tehtävästä 11 vuoden jälkeen.

– Ja sitten soi taas puhelin, sillä kertaa soitettiin Hattulasta, Pura muistelee.

Hattulan kunnanjohtajana Pura toimi kuusi vuotta, ja kertoo viihtyneensä erinomaisesti.

Pura kertoo stressaavansa itseään liikaakin seuraamalla edelleen politiikkaa tiiviisti. Hän sanoo olevansa surullinen tämän päivän poliittisesta keskustelusta.

– Kaikki keskittyvät siihen, miltä asiat näyttävät. Yksi esimerkki tästä on maahanmuuttokeskustelu. Minusta on tosi outoa, että maassa, josta on ollut pakko lähteä leivän ja tienestin perässä ulkomaille, jotkut haluaisivat nyt sulkea rajat.

Pura sanoo, että Suomi tarvitsee tulevaisuudessa ulkomaista työvoimaa, kohta mikään ala ei toimi ilman sitä.

Lastensuojelun tilanne on toinen asia, jota Pura sanoo surevansa.

– Täällä 20 000 lasta ja nuorta elää sijoitettuna kodin ulkopuolelle. Se on kamala kriisi, mutta kukaan ei puhu siitä. Kissoista ja minipossuista ollaan kyllä huolissaan julkisuudessa, mutta ei näistä lapsista ja nuorista.

Pura korostaa, että kissat ja minipossut pitää hoitaa hyvin, mutta julkinen keskustelu saisi keskittyä olennaiseen.

Eläkkeelle jäätyvään Pura ”tyhjensi päänsä” rakennushommissa. Kuusimetsään nousi ensin hänen mökötysmajaksi nimittämänsä piilopirtti ja sen jälkeen kirkko, jonka emerituspiispa Eero Huovinen vihki kolme vuotta sitten.

– Hän kysyi minulta ennen virallista tilaisuutta, että miksi rakensin kirkon. Minä vastasin, että kiitoksena hyvästä elämästä. Piispa sanoi hyväksyvänsä vastauksen. FL

Martti Pura esittelee uusinta kirjaansa syntymäpäivänään 11.7. kello 11-13 Forssan Suomalaisessa kirjakaupassa kahvitarjoilun kera. Perjantaina 12.7. kello 19 alkaen iltamat Hannulan navetan vintillä ystävien kesken.

Martti Pura

Syntynyt Tammelassa 11.7.1949, asuu Portaan kylässä näköetäisyydellä synnyinkodistaan.

Agrologi Mustialan maatalousoppilaitoksesta 1973.

Vuodesta 1978 ensin Nuoren keskustan liiton ja vuosina 1984-1994 Suomen Keskustan varapuheenjohtaja.

Esko Ahon hallituksen maa- ja metsätalousministeri 1991-1994, kansanedustaja 1992-1995.

Siirtyi ministerinpestistä Sodankylän kunnanjohtajaksi 1994. Erosi virasta vuonna 2005.

Hattulan kunnanjohtaja 2006-2012, sen jälkeen kutsu kävi vielä Tammelan vs. kunnanjohtajaksi syksyllä 2014. Hän hoiti tehtävää muutaman kuukauden.

Perheessä vaimo Riitta ja kolme aikuista lasta perheineen.

Harrastaa kirjoittamista ja polttopuiden tekoa. Myös rakennushommat saattavat saada jatkoa.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic