Lounais-Häme

Ministeri:"Yhteisyritys ei mahdoton idea"

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) kannustaa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymää viemään eteenpäin suunnitelmia sote-palveluita tuottavasta yhteisyrityksestä.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä on suunnitellut yhteisyritystä, joka tuottaisi tulevaisuudessa forssalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut.

Yhteisyrityksessä olisivat osakkaina sekä kuntayhtymä että yksityinen terveyspalveluita tuottava yritys.

-Idea on innovatiivinen, eikä kuulosta mitenkään mahdottomalta, Mattila kommentoi Forssan perussuomalaisten järjestämän sote-tilaisuuden jälkeen maanantaina.

Ministeri kuitenkin huomautti, että oli kuullut yhteisyritys-ideasta vasta samana päivänä. Hän ei pystynyt kommentoimaan, onko yhteisyritys juridisesti mahdollinen vielä sen jälkeen, kun sote-uudistus tulee voimaan. Hän kuitenkin kehotti selvittämään asiaa.

-En todellakaan torppaa ajatusta yhteisyrityksestä. Päinvastoin, Mattila sanoi.

Ministeri antoi tilaisuudessa kehuja myös Forssan seudun tämänhetkisestä sosiaali- ja terveydenhuollon tasosta. Hänen mukaansa Forssan seudulla on hoidettu sosiaali- ja terveyshuolto kustannustehokkaasti yhden luukun taktiikalla.

-Toivon, että hyviä rakenteita ei purettaisi sote-uudistuksen myötä, ministeri sanoi.

Forssan perussuomalaiset oli kutsunut Pirkko Mattilan Forssaan kertomaan sote-uudistuksesta ja vastaamaan paikallisia mietityttäviin kysymyksiin. Yllätykseksi tilaisuuteen tuli vain parisenkymmentä kuulijaa, joista suurin osa oli virkamiehiä.

Tilaisuudessa nostettiin esille huoli lähipalveluiden säilymisestä, kuntien ja maakuntien vallasta sekä poistuvista Kela-tuista.

Yleisössä istuivat muiden muassa maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen, Oma Hämeen projektipäällikkö Jukka Lindberg ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymäjohtaja Juha Heino. Vierailla olikin painavaa sanottavaa ministerille.

Juha Heino korosti tilaisuudessa, että valtion tavoittelemia kolmen miljardin euron säästöjä ei voi saada muilla keinoin kuin sulkemalla terveyskeskuksia. Heino uskoo, että Forssan seudulle jää lopulta tasan yksi terveyskeskus.

Ministeri Pirkko Mattila muistutti, että tavoitellut säästöt toteutetaan vuoteen 2029 mennessä.

-Taantuvia alueita on joka tapauksessa ja keskittymistä tapahtuu ilman sote-uudistustakin. On selvää, ettei sote voi estää tällaista kehitystä, Mattila sanoi.

Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ja Oma Hämeen projektipäällikkö Jukka Lindberg peräänkuuluttivat tilaisuudessa maakunnan itsehallinnon edellytyksiä.

– Maakuntien itsehallinnosta näyttää tulevan todella ohut. Valtiolta tulee rahoitus sekä lait, ja se voi määrätä tai jopa estää investointeja. Tässä on iso riski, että valta lähtee kunnilta ja kansalaisilta, maakuntajohtaja sanoi.

Ministerin vastaus oli, että valta ei lähde kansalta. Tällä kertaa sotesta tulee perustuslain mukainen. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti