Lounais-Häme Forssa

Minni Ilmonen sävelsi musiikin mykkäelokuvafestivaalien pääelokuvaan — Nyt kulttielokuvan esitystä tahdittaa japanilainen perinnesoitin koto

Sunnuntain Keisatsukan-näytöksessä perinnesoitin kohtaa kulttielokuvan.
Kotoa festivaaleilla soittava Minni Ilmonen on säveltänyt aiemmin muun muassa radio-, televisio-, elokuva-, tanssi- ja konserttiproduktioihin. Hänellä on myös oma yhtye The Helsinki Koto Ensemble. Kuva: Studio Street Oy
Kotoa festivaaleilla soittava Minni Ilmonen on säveltänyt aiemmin muun muassa radio-, televisio-, elokuva-, tanssi- ja konserttiproduktioihin. Hänellä on myös oma yhtye The Helsinki Koto Ensemble. Kuva: Studio Street Oy

Mykkäelokuvafestivaalit tuovat Forssaan filmiharvinaisuuksien lisäksi myös musiikin helmiä. Yksi sellainen on luvassa sunnuntaina, kun festivaalien pääelokuva Keisatsukanin näytösmusiikkina kuullaan espoolaisen muusikko ja säveltäjä Minni Ilmosen japanilaisen koton soittoa.

Keisatsukan on 1930-luvulta peräisin oleva amerikkalaisvaikutteinen rikoselokuva. Koto on japanilainen, hieman kanteletta muistuttava soitin. Kun kulttielokuva kohtaa perinnesoittimen, on mielenkiinto taattu.

– Elokuva herätti heti kiinnostuksen sekä visuaalisuudellaan että henkisellä ulottuvuudellaan, mutta vasta kun löysin siitä yhteyden omaan elämääni, ymmärsin, miten isot asiat siinä ovat kyseessä, Ilmonen kertoo.

Elokuvassa lapsuuden ystävät kohtaavat vuosien jälkeen. Toinen on poliisi, toinen rikollinen, pelissä ystävyys, vastakkain hyvä ja paha. On vauhtia ja jännitystä, mutta myös sisäistä ristiriitaa.

– Sain inspiraatiota elokuvan haikeasta kauneudesta ja jännityksen tiivistymisestä. Lähdin etsimään musiikkiini sävyjä sekä päähenkilöiden lapsuuden muistoista että vauhdilla kurvaavista poliisiautoista, Ilmonen kertoo.

Ainutlaatuinen mykkistunnelma

Kotoon Ilmonen ihastui opiskeluaikanaan Japanissa.

– Legendan mukaan koto kuvastaa hiipivää lohikäärmettä. Jotain kiehtovaa ja visuaalista sen soittamisessa on. Moni kokee koton soundin meditatiivisena. Kotolle säveltämällä olen löytänyt itsekin uudenlaisia äänimaailmoja ja erilaisia sävyjä soittoon, Ilmonen kertoo.

Forssan Mykkäelokuvafestivaaleilla Ilmonen soitti ensimmäisen kerran vuonna 2013.

– Koin tunnelman ainutlaatuisena. Sanoin, että saa ottaa yhteyttä, jos tulee tarvetta. Festivaalijohtaja Ville Koivisto muisti minut ja japanilaisen koton, kun festivaalin teemaksi tuli mykkäelokuvia nousevan auringon maasta ja kysyi, kiinnostaako. Tottahan minua kiinnosti! On ainutlaatuista päästä säveltämään ja soittamaan kokonainen japanilainen mykkäelokuvaklassikko, Ilmonen kertoo.

Lue myös: Mykkäelokuvafestivaalit tunnetaan Japanissa asti – Elävienkuvien teatterissa nautitaan elokuvia nousevan auringon maasta (FL 26.8.2020)

”Elokuvasäestys kiinni hetkessä”

Ilmosen lisäksi näytöksessä esiintyvät jazzpianisti Seppo Kantonen ja kitarataiteilija Pekka Nylund.

– Elokuvasäestys on kiinni hetkessä. Mykkäelokuvissa on aivan erityinen tunnelma ja intensiteetti, Ilmonen sanoo.

Säveltäjänä Ilmosta inspiroi uusien sävyjen ja koskettavien melodioiden luominen ja mahtavien muusikoiden kanssa soittaminen.

– Keisatsukanin sävellystyö oli myös kunniatehtävä, onhan se festivaalin pääelokuva. Halusin löytää siihen uutta näkökulmaa ja tarttumapintaa katsojille. FL

Mykkäelokuvafestivaalien viikonloppu

Perjantai 4.9.

Bardelys the Magnificent, klo 17. Säestys: Snake Duo, Tapio Niemelä, Keijo Koski.

Der Hund von Baskerville, klo 19. Tuomo Sorri.

Yogoto no Yume, klo 21. Sanna Pietiäisen orkesteri.

Lauantai 5.9.

Muutama sananen teemasta, Kari Glödstaf, klo 10.30.

The Battle of the Century / Duck Soup / Double Whoopee, klo 12. Hillel Tokazier

The Spanish Dancer, klo 14. Joonas Widenius.

Gränsfolken, klo 17. Teho Majamäki ja Tapani Rinne duo.

By Indian Post / The Round Up, klo 19. Trio Mutual.

Kurutta Ippeji, klo 21. Janne Storm & Tero Holopainen.

Sunnuntai 6.9.

Hymy / Kutsumaton vieras / Teehetki, klo 10. Janne Kuusinen.

Rautakylän vanha parooni, klo 12. Kari Mäkirannan orkesteri.

Keisatsukan, klo 14. Minni Ilmosen orkesteri.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic