Lounais-Häme

Mino-Tuote on yllätysten painotalo

 

Tammelainen Pertti Silvo on pitkän linjan seripainotaitaja, jonka Jokioisilla 10-tien varrella toimiva Mino-Tuote oy on räätälöityjen sovellutustensa ansiosta poikkeuksellinen painotalo. Silvon mukaan koko termi painotalo vie ajatukset vikaraiteille.

Mino-Tuote valmistaa alihankkijana graafisia betonikalvoja Graphic Concrete oy:lle, joiden avulla betonisten seinäelementtien pinnalle voidaan tulostaa näyttäviä kuvia. Yhteistyö on jatkunut jo kymmenen vuotta. Graafisia seiniä on toteutettu Uutta-Seelantia myöden.

Graphic Concrete valmistaa ja myy innovatiivista graafista betonia, joka mahdollistaa kestävien kuvioiden ja kuvien tuottamisen betonielementtipinnoille kuten julkisivuille, seinille ja jalkakäytävälaatoille. Graafinen betoni on oululaisen sisustusarkkitehti Samuli Naamangan keksimä patentoitu innovaatio.

Menetelmässä esimerkiksi betoniseinäelementin pinnalle lasketaan valun yhteydessä hidasteainetta sisältävä kalvo, joka poistetaan ja painepestään elementin kuivamisen jälkeen, jolloin pintaa jää toivottu kuva tai kuvio.

Tekniikkaa on käytetty mm. Hämeenlinnan maakunta-arkiston seinissä. Rakennus valmistui vuonna 2009. Lopputulos on näyttävä ja antaa arkkitehdeille mahdollisuuksia rakennetun ympäristön elävöittämiseen.

Betonikalvojen lisäksi Mino-Tuote nojaa silkkipainamiseen ja tulostukseen niin teollisuuden kuin mainostoimistojen tarpeisiin.

Mino-Tuotteella on 1800 neliömetrin suuruisissa tiloissa kaksi massiivista, 45 metriä pitkää ja 8 metriä leveää seripainokonetta. Serirullapainokone on hankittu vuonna 2014 ja Suomen suurin 5-väriseripainamiseen kykenevä arkkipainokone vuonna 2011. Tänä vuonna hankintalistalla on noin 350000 euroa maksava uusi tulostin.

Yritys, jonka huhtikuussa päättyvän tilikauden liikevaihto tulee olemaan noin 800000–9000000 euroa, työllistää Silvon ja operaattorina työskentelevän Merja-vaimon lisäksi viisi työntekijää.

-Alalla voi säilyä ja kehittyä panostamalla osaamisen lisäksi uniikkien ratkaisujen kehittämiseen asiakkaan tarpeisiin. Tehokkuus, varmuus ja laatu ovat avaintekijöitä, Silvo sanoo.

Paikallisesti Mino-Tuote palvelee esimerkiksi lasiosaaja Tambestia, joka on valmistanut japanilaistelakalle loistoristeilijään valmistettavan ravintolan lasikaton tai Mitron, jolle Mino-Tuote on valmistanut näyttötauluja.

Iskulle Mino-Tuote työstää akustiikkalevyihin tilatun väripinnan, kuvan tai kuvion. Näin akustiikkalevyistä voidaan koota suuria seinäkuvia, jotka toimivat huonetilan akustomateriaalina. Oululaiseen sairaalaan asennetaan parhaillaan kymmenkuntaa tällaista akustoteosta. Kuvien kohdistustarkkuus on yksi valtti, jonka Mino-Tuote hallitsee.

Seri- eli silkkipainotekniikassa Mino-Tuote kulkee eturintamassa. Aineistot voidaan valottaa nykyisin seripainoraamiin suoraan ilman, että enää tehtäisiin ensin erillinen painofilmi.

Painopinnan formaatin koko on peräti kaksi kertaa neljä metriä.

Silvo sanoo yrityksen tuotannon pyörivän hyvin nopealla temmolla, koska tilaukset tulevat viime tingassa lyhyillä toimitusajoilla. Hänen mukaansa viikon pituinen tilauskanta olisi jo loistava. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti