Lounais-Häme

Mirkan oma kesäkeittiö on kuin karkkikauppa

-Kodissani on mustaa, harmaata ja valkoista. Värejä ei ole missään. Mutta täällä,,, sanoo Mirka Korvenpää ja jättää lauseen kesken.

Hän vetää liiterin päätyseinän liukuovet auki. Niiden takaa avautuu huone, jossa on värejä kuin 1950-luvun amerikkalaisessa karkkikaupassa.

– Olen aina pitänyt tuon vuosikymmenen väreistä, mutta en voisi asua niiden tai yleensä värien keskellä. Kesäkeittiössä ne taas saavat hyvälle tuulelle ja mielen kesäiseksi vaikka sataisikin, hän perustelee.

Sisään astuvan katse kiertää huonetta: turkoosi matto ja vanhat keittiökaapistot, pinkki kahvinkeitin ja leivänpaahdin, erilaisia peltipurkkeja, kahvikuppeja, omenainen pöytäliina, keltainen valaisin, raidallinen matto, värikästä lasia, tarjottimia, vaaleanpunainen pikkupöytä, söpöjä posliinivateja, mustavalkoinen ruutulattia…

Korvenpään idea kesäkeittiöstä syntyi heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vuonna 2016.

-Istuskelimme autotallin ovensuussa ovet avoinna aurinkoon. Se oli varastona, sillä vuonna 1960 rakennettuun talliin eivät nykyautot enää mahtuneet. Siinä se idea heräsi.

Korvenpää halusi heti laittaa toimeksi. Ovien paikalle siirrettiin ikkunat päätyseinältä ja ikkunoiden paikalle rakennettiin raakalaudasta liukuovet. Ovien edustalle ja maakellarin kainaloon rakennettiin reilunkokoinen terassi.

Tallin sisäseinistä Korvenpää irrotti levyt. Niiden tilalle naputeltiin raakalautaa vaakaan. Katto sai uuden paneelin.

-Tässä hyödynnettiin mahdollisimman pitkälle talon remontista jäänyttä tavaraa, mutta täytyi sitä jotain hankkiakin. Terassilaudat ja lattian muovimatto olivat suurimmat menoerät.

Entiseen autotalliin syntyi kesäkeittiö, jossa on paikka jääkaapille ja kahvinkeittimelle. Veden Korvenpää kantaa keittiöön, ja ruoka valmistuu ovensuun grillillä.

Huone ja terassi on tarkoitettu kesäoleiluun. Sateisenakin iltana Korvenpään saattaa löytää kesäkeittiöstä lueskelemasta.

-Kun tulen töistä kotiin, vaihdan kevyempää päälle ja tulen tänne. Yrittäjänä minulla on vapaa-aikaa vähän ja se ei riittäisi mökkeilyyn.

Korvenpään kotipihan kesämökissä on 1950-luvun henkeä.

-Pidän jenkkityylistä, mutta olennaisia ovat kuitenkin värit. Myös 1960-luvun värejä on mukana. Olen hankkinut myös uustuotannon esineitä. Sopivaa tavaraa löytyy helposti kirpputoreilta.

Jotain Korvenpäällä oli ennen remonttia varastoissaan valmiina. Esimerkiksi isoäidiltä saatu marjapuuron punainen keittiön yläkaappi oli lähtökohtana sisustukselle. Korvenpää lähti etsimään sille alaosaa Facebookin roskalavaryhmistä.

-Pian sain viestin eräältä mieheltä, jolla oli myynnissä Latovainion kaupan vanhaa kalustoa. Ne sopivat tänne kooltaan ja tyyliltään hyvin. Väri olisi ollut sopivan vaaleansininen, mutta halusin sen vaihtaa.

Ystävän amerikanraudan turkoosi oli juuri sopiva, joten siitä piti saada värinäyte. Näyte kädessä Korvenpää lähti maalikauppaan. Lopputulos vastasi odotuksia.

Kesäkeittiön valmistuminen käynnisti toisen vaiheen. Ulkorakennuksen toisessa päädyssä ollut pihasauna piti kunnostaa. Terassia pitkin pääsee nyt saunalta kesäkeittiöön puhtain jaloin.

-En ole kovin innokas saunoja, mutta tykkään saunan lämmittämisestä, hän naurahtaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic