Lounais-Häme Tammela

Mustialan Farmi lyö pillit pussiin - Missä Forssan seudulla pääsisi katsomaan kotieläimiä ensi kesänä?

Etenkin lapsiperheiden suosiossa ollut kotieläinpiha Farmi Mustialassa ei enää palaa talvitauoltaan. Sulkemisen taustalla ovat kohonneet kustannukset.
Emilia Lakkinen ja muut osuuskunta Elosa pyöritti Farmia vuodesta 2015 asti, mutta kotieläinpihan tarina näyttää tulleen päätökseensä ainakin toistaiseksi. Kuva: Tapio Tuomela
Emilia Lakkinen ja muut osuuskunta Elosa pyöritti Farmia vuodesta 2015 asti, mutta kotieläinpihan tarina näyttää tulleen päätökseensä ainakin toistaiseksi. Kuva: Tapio Tuomela

Osuuskunta Elosa ei jatka Tammelan Mustialassa toimivan Farmin pyörittämistä enää ensi vuonna, vaan kotieläinpihan toiminta päättyy ainakin toistaiseksi.

Farmin sulkeminen herättää kysymyksen: Mihin ensi kesänä enää pääsee katsomaan kotieläimiä, kun Elonkierronkin tulevaisuus on vielä kysymysmerkkien peitossa.

Elosan päätöksen taustalla ovat nousseet kustannukset. Lisäksi koko Mustialan alueella on siirrytty luomuun. Luomuun siirtyminen olisi nostanut Farmin kuluja entisestään.

– Kaikki olisi muuttunut puolet kalliimmaksi, eikä kaikille eläimille välttämättä edes ole saatavilla luomurehua, Lakkinen toteaa.

Kävijämäärät olivat nousussa

Jotta nousseet kulut saataisiin katettua, pitäisi Elosan mukaan sisäänpääsymaksua korottaa kohtuuttoman paljon. Tämä taas näkyisi auttamatta kävijämäärissä.

Kesällä 2019 sisäänpääsymaksu oli viisi euroa. Elosan Emilia Lakkinen kertoo, että jo tämä oli osalle kävijöistä palautteen perusteella liian iso raha.

– Sisäänpääsyn hintaa olisi pitänyt nostaa 3–5 euroa, mutta silti kävijämäärän olisi pitänyt pysyä vähintään samalla tasolla tai nousta, Lakkinen harmittelee.

Päättyneenä kesänä Farmilla vieraili 2000–2500 ihmistä. Kävijämäärä on Lakkisen mukaan noussut joka vuosi muutamalla sadalla kävijällä.

Elosa järjesti kesäisin myös kahden ja kolmen päivän mittaisia farmileirejä 8–13-vuotiaille lapsille.

 

Lue Mustialan olutpanimon käynnistämisestä uudelleen: Mustialassa pannaan taas olutta – Vuoden päästä tarjolla myös oman maan omenasiideriä ja marjaviiniä

Kievari jatkaa normaalisti

Farmi ehti toimia viiden kesän ajan. Ensimmäisen kesän kotieläinpihaa piti Agropit osuuskunta, minkä jälkeen vetovastuun otti Elosa.

Vuonna 2015 perustettu Elosa pyörittää myös Makuja Mustialasta -tuoteperhettä sekä Mustialan Kievaria, johon kuuluvat ravintola Wanha Viljamakasiini sekä Kuninkaankartanon Panimo.

Osuuskunta on toiminut Mustialan matkailupalveluiden yrittäjänä vuoden 2018 alusta.

– Kaikki muu toiminta jatkuu ensi kesänä samalla lailla kuin aiemminkin. Mitään uutta toimintaa Farmin tilalle ei ole tällä hetkellä suunnitteilla. Esimerkiksi panimotoiminta työllistää meitä aika paljon.

– Eikä ole sanottu, ettemme ikinä avaisi Farmia, mutta ainakaan ensi vuonna se ei ole toiminnassa, Lakkinen sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

9.7.2020

Fingerpori

comic