Lounais-Häme Somero

Missä viipyy seniorikortti? – Someron Senioriparlamentissa vaadittiin kaupungilta vastaantuloa ikäliikkujien tarpeisiin

Vanhusasia on ajankohtainen, sillä Someron asukkaista on yli 65-vuotiaita 30 prosenttia.
Vanhukset kokoontuivat Somerolla ilmaisutaidon ryhmään, etualalla on vanhusneuvoston puheenjohtaja Pertti Tamminen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vanhukset kokoontuivat Somerolla ilmaisutaidon ryhmään, etualalla on vanhusneuvoston puheenjohtaja Pertti Tamminen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Seniorikortti, saattohoito ja kirjastopalvelut nousivat esille Somerolla järjestetyssä Senioriparlamentissa. Someron vanhusneuvosto järjesti tilaisuuden yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa vanhustenviikon tapahtumana.

Someron asukkaat saivat tehdä tilaisuudessa johtaville viranhaltijoille kysymyksiä ikäihmisiä askarruttavista aiheista. Tilaisuuteen osallistui noin 70 henkilöä, ja vanhusneuvoston puheenjohtaja Pertti Tamminen oli tyytyväinen sen antiin.

Tammisen mukaan vanhusasia on ajankohtainen, sillä Someron asukkaista on yli 65-vuotiaita 30 prosenttia.

– Tuoreen väestöennusteen mukaan kymmenen vuoden kuluttua somerolaisista on 65 täyttäneitä 39 prosenttia ja 20 vuoden kuluttua noin 40 prosenttia. Vanhusasia kuuluu kaikille ja koskee kaikkia ikäryhmiä, sillä 20 vuoden kuluttua myös nykyiset 45-vuotiaat ovat vanhuspalveluiden kohderyhmää, Tamminen sanoi.

Tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa ikäihmisten kuntoilusta. Keskustelun pohjana oli nimimerkillä ”1930-luvulla syntynyt aktiiviliikkuja” esitetty kysymys, jossa tiedusteltiin, missä viipyy kaupungin vastaantulo ikäihmisille, jotka haluavat ja pystyvät omatoimisesti hoitamaan kuntoaan.

– Keskustelussa nousi esille jo monta vuotta puheena ollut seniorikortti. Se maksaisi käyttäjälleen jonkin tietyn summan, ja sillä voisi käyttää kuntosalia ja muita liikuntapalveluja, Tamminen totesi.

Tammisen mukaan seniorikorttia ei ole ainakaan vielä otettu käyttöön, koska se on koettu kaupungin näkökulmasta liian kalliiksi.

– Esille on otettu liikuntalähete, joka tapahtuisi Somerolla pilottikokeiluna. On suunniteltu, että lääkäri valitsisi siihen maksimissaan 40 ikäihmistä, joille tehtäisiin liikuntasuunnitelma ja sen toteutumista seurattaisiin. Annoimme vanhusneuvostossa liikuntalähetteestä lausunnon, jonka mukaan idea on hyvä, mutta se ei korvaa seniorikorttia. Toivomme, että seniorikortti otettaisiin käyttöön, sillä se voisi olla liikuntalähetettä laajemmassa käytössä ja se olisi osa ennaltaehkäisevää ja kannustavaa vanhustyötä.

Senioriparlamentissa kysyttiin myös muun muassa siitä, miten saattohoito toimii Somerolla. Sen todettiin olevan hyvässä hoidossa, asiasta on luvassa lähiaikoina laajempi palaveri ja saattohoidon parissa työskentelevälle henkilökunnalle annetaan koulutusta.

Kirjastopalvelut kiinnostivat myös Senioriparlamentin yleisöä. Kysymyksessä tiedusteltiin, miten ikäihmiset voivat saada kirjaston palveluja kotiin. Vastauksena oli, että kirjoja ja kirjaston muuta materiaalia voi tilata kirjastosta, jossa ne kerätään kirjakassiin. Omainen voi hakea kirjakassin ja viedä sen ikäihmiselle.

Senioriparlamentin yleisölle olivat kaupungin puolelta vastaamassa kaupunginjohtaja Sami Suikkanen, tekninen johtaja Marko Mäkinen, perusturvajohtaja Taru Nordlund, sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm, kirjastonjohtaja Laura Tyysteri, hyvinvointikoordinaattori Riitta Ryhtä ja Someron Liikunta ry:n toiminnanjohtaja Veera Hälli sekä terveyskeskuksen johtava lääkäri Arja Lukka ja seurakunnasta kirkkoherra Jaakko Knuutila.

– Johtavia politiikkoja ei tullut paikalle, vaikka olimme kutsuneet myös heitä, Tamminen kertoi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic